Iedereen is creatief

Projecthand­leidingen die creatieve expressie onderdeel maken van elk vak.

De hand­leidingen van ‘Iedereen is creatief’ bevatten projecten waarmee leerlingen ideeën leren ontwikkelen en die leren overbrengen via video’s, foto’s, tekeningen en muziek. Bovendien hebben leerkrachten met deze hand­leidingen talloze mogelijk­heden om op elk niveau creatieve skills op een leuke, relevante manier in de les te integreren.

Download de projecthandleidingen

Waarom creativiteit belangrijk is.

Dankzij onderzoek en veertig jaar samen­werken met mensen uit het onderwijs weten we dat creatieve expressie de betrokkenheid van leerlingen vergroot. En dit zorgt er weer voor dat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling. Leerlingen worden beter in problemen oplossen, communiceren en samen­werken. Ook gaan ze vaker op onderzoek uit en experimenteren ze meer. Ze zijn taalvaardiger en ontwikkelen hun eigen manier van uitdrukken. Ze hebben meer fantasie en leggen verbanden die ze anders niet zouden leggen. Al deze skills komen van pas bij alles wat ze doen. Op school en erbuiten.

Bekijk wat leerlingen er zelf van vinden

Elke leerling heeft creatieve skills.

Alle leerlingen leren anders, vinden inspiratie in andere dingen en delen ideeën op hun eigen manier. ‘Iedereen is creatief’ is ontwikkeld met de hulp van leerkrachten en creatieve professionals en omvat vier projecthand­leidingen om leerlingen te laten kennismaken met de basis­beginselen van video, fotografie, muziek en tekenen. Leerlingen maken hierbij gebruik van gratis apps op iPad en de ingebouwde camera, microfoon, speakers, het Multi-Touch-display, VoiceOver en Apple Pencil. En met het Werkboek Ontwerpen ontwikkelen ze belangrijke vaardigheden terwijl ze alle fasen van het creatieve proces doorlopen en werken aan een eindproject.

Tekenen

Tekenen stimuleert je geest om de wereld om je heen extra goed te bekijken. Zo zie je beter hoe dingen werken en in elkaar zitten. Met tekeningen kunnen leerlingen dingen vertellen die alleen in hun fantasie bestaan en zich lastig onder woorden laten brengen. Ze leren meer over evenwicht en symmetrie. Ze leren werken met lijnen, vormen, schaduwen, kleur en structuur, zodat ze letterkunst, schetsen, portretten en logo’s kunnen maken.

Foto’s

Kinderen leren de wereld om zich heen beter te begrijpen door foto’s te maken en te bestuderen. Met de iPad-camera en de Foto’s-app leren ze interessante onderwerpen herkennen en in beeld brengen. Ze experimenteren met licht en schaduw, en maken kennis met alle aspecten van compositie, zoals standpunt, diepte en symmetrie. Ze passen diverse technieken toe om scènes vast te leggen, een portretfoto te maken of een collage samen te stellen.

Video’s

Video biedt leerlingen talloze mogelijk­heden om hun ideeën over te brengen, hun gedachten te delen, en hun publiek te informeren, te beïnvloeden en te inspireren. Ze doen kennis op over compositie, belichting, camerahoeken, verteltempo en setting, en brengen die kennis in praktijk met de iPad-camera’s, Clips en iMovie. Zo leren ze hoe je een goed verhaal neerzet met documentaires, livereportages en korte films.

Muziek

Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Beginnend met de basis­beginselen van het opnemen van hun eigen stem, krijgen leerlingen meer zelfvertrouwen om verhalen met behulp van muziek en geluid te vertellen en te ondersteunen. Ze ontwikkelen de benodigde vaardigheden om originele podcasts, drumbeats en nummers te kunnen maken terwijl ze met GarageBand leren werken op iPad.

Verwerk creatieve expressie in elke les.

Bij ‘Iedereen is creatief’ hoort een docenten­handleiding waarmee leerkrachten op elk niveau de creativiteit van leerlingen kunnen stimuleren. De hand­leidingen voor de onderbouw en voor de bovenbouw bevatten meer dan 300 ideeën om de lessen rekenen en wiskunde, taal­vaardigheid en literatuur, geschiedenis en sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en pro­gram­meren te verrijken met interessante projecten. Leerkrachten krijgen de beschikking over hulp­middelen waarmee ze deze projecten in hun bestaande lessen kunnen integreren. Er zijn beoordelingsrubrieken om leerkrachten te ondersteunen bij de evaluatie van werk met verschillende creatieve media. En met het Werkboek Ontwerpen kunnen leerlingen in het creatieve proces de vaardigheden toepassen die ze al hebben geleerd in de projecthand­leidingen van ‘Iedereen is creatief’. Zo kunnen ze allemaal hun eigen verhaal ontwikkelen.

Iedereen is creatief-sessies bij Today at Apple.

Doe met je leerlingen mee met een ‘Today at Apple’-sessie in een Apple Store en ontdek alle creatieve mogelijk­heden van iPad. Je gaat samen met creatieve professionals aan de slag met de projecten uit het programma ‘Iedereen is creatief’. Je leert hoe je met video, muziek, illustraties en fotografie je lessen kunt verrijken, voor alle vakken en ieder lesniveau.

Zoek sessies voor leerkrachten

Laat je inspireren door creativiteits­ambassadeurs uit de hele wereld.

Volg @AppleEdu en #EveryoneCanCreate