Iedereen is creatief

Projecthand­leidingen die creatieve expressie onderdeel maken van elk vak.

Met ‘Iedereen is creatief’ doen leerlingen nieuwe vaardigheden op om ideeën te ontwikkelen en over te brengen via video, fotografie, muziek en tekeningen op iPad. Leerkrachten hebben talloze mogelijk­heden om op elk niveau creatieve skills op een leuke, relevante manier in de les te integreren, van korte kennismakings­­activiteiten tot uitgebreide project­handleidingen.

Bekijk wat er nieuw is in de projecthandleidingen

Waarom creativiteit belangrijk is.

Dankzij onderzoek en veertig jaar samen­werken met mensen uit het onderwijs weten we dat creatieve expressie de betrokkenheid van leerlingen vergroot. En dit zorgt er weer voor dat ze meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen ontwikkeling. Leerlingen worden beter in problemen oplossen, communiceren en samen­werken. Ook gaan ze vaker op onderzoek uit en experimenteren ze meer. Ze zijn taalvaardiger en ontwikkelen hun eigen manier van uitdrukken. Ze hebben meer fantasie en leggen verbanden die ze anders niet zouden leggen. Al deze skills komen van pas bij alles wat ze doen. Op school en erbuiten.

Bekijk wat leerlingen er zelf van vinden

Leef je creatief uit met iPad.

Bekijk nieuwe ideeën van Apple leerkrachten voor je lessen, gemaakt om de creatieve mogelijk­heden van iPad te ontdekken.

Bekijk de video

Betrek je leerlingen bij je lessen door greenscreen-effecten te gebruiken.

Ontdek hoe met de handleiding Video
Bekijk de video

Deel jouw interesses door je eigen stem en andere geluiden op te nemen en te mixen.

Ontdek hoe met de handleiding Muziek
Bekijk de video

Vertel een verhaal in Keynote met geanimeerde tekeningen en vormen.

Ontdek hoe met de handleiding Tekenen

Elke leerling heeft creatieve skills.

Alle leerlingen leren anders, vinden inspiratie in andere dingen en delen ideeën op hun eigen manier. ‘Iedereen is creatief’ is ontwikkeld met de hulp van docenten en creatieve professionals en omvat vier projecthandleidingen om leerlingen te laten kennismaken met de basisbeginselen van video, fotografie, muziek en tekenen. Leerlingen maken hierbij gebruik van gratis apps op iPad en de ingebouwde camera, microfoon, speakers, het Multi-Touch-display, VoiceOver en Apple Pencil. De project­handleidingen gaan vergezeld van 30 creatieve activiteiten voor kinderen, waarbij ze hun nieuwe skills meteen kunnen toepassen. En met het Werkboek Ontwerpen ontwikkelen de leerlingen belangrijke vaardigheden terwijl ze alle fasen van het creatieve proces doorlopen en werken aan een eindproject.

Tekenen

Tekenen stimuleert je geest om de wereld om je heen extra goed te bekijken. Zo zie je beter hoe dingen werken en in elkaar zitten. Met tekeningen kunnen leerlingen dingen vertellen die alleen in hun fantasie bestaan en zich lastig onder woorden laten brengen. Ze leren meer over evenwicht en symmetrie. En ze leren werken met lijnen, vormen, schaduwen, kleur en structuur, zodat ze letterkunst, schetsen, portretten en logo’s kunnen maken, en nu ook motion graphics.

Foto’s

Leerlingen leren de wereld om zich heen beter te begrijpen door foto’s te maken en te bestuderen. Met de iPad-camera en de Foto’s-app leren ze interessante onderwerpen te herkennen en in beeld te brengen. Ze experimenteren met licht en schaduw, en maken kennis met alle aspecten van compositie. Ze maken gebruik van verschillende technieken om actieopnames, portretten en geanimeerde gif’s te maken en een collage samen te stellen.

Video’s

Video biedt leerlingen talloze mogelijk­heden om hun ideeën over te brengen, hun gedachten te delen, en hun publiek te informeren, te beïnvloeden en te inspireren. Ze doen kennis op over compositie, belichting, camerahoeken en het gebruik van een groen scherm voor special effects, en brengen die kennis in praktijk met de iPad-camera’s, Clips en iMovie. Zo leren ze hoe je een goed verhaal neerzet met documentaires, livereportages en korte films

Muziek

Muziek is een taal die iedereen begrijpt. Beginnend met de basis­beginselen van het opnemen van hun eigen stem, krijgen leerlingen meer zelfvertrouwen om verhalen met behulp van muziek en geluid te vertellen en te ondersteunen. Ze ontwikkelen de benodigde vaardigheden om originele podcasts, drumbeats en nummers te kunnen maken terwijl ze met GarageBand leren werken op iPad.

Verwerk creatieve expressie in elke les.

Bij ‘Iedereen is creatief’ horen twee docentenhandleidingen, een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Deze bevatten meer dan 300 ideeën om de lessen wiskunde, natuurwetenschappen, taalvaardigheid en literatuur, geschiedenis en sociale wetenschappen, en programmeren te verrijken met interessante projecten. En er zijn beoordelingsrubrieken om leerkrachten te ondersteunen bij de evaluatie van werk van hun leerlingen, waardoor de projecten eenvoudig geïntegreerd kunnen worden in de bestaande lessen.

Laat je inspireren door creativiteits­ambassadeurs uit de hele wereld.

Volg @AppleEdu en #EveryoneCanCreate