Nieuwe functies in iOS.

iOS 9 bevat allerlei verbeteringen waarmee je elke dag je voordeel kunt doen. Je apps worden nog waardevoller. Met de nieuwe multitasking­functies op iPad ben je nog productiever. Siri kan meer dan ooit en dankzij de nieuwe proactieve suggesties krijg je iets voor elkaar nog voordat je erom hebt gevraagd. Verbeteringen in de basis van het besturingssysteem zorgen bovendien voor uitstekende prestaties, een langere gebruiksduur van de batterij en een betere beveiliging. Als je iOS 9 een tijdje hebt gebruikt, zul je je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund.

Bekijk de laatste updates in iOS 9.3

Notities, Gezondheid en CarPlay bevatten belangrijke verbeteringen. En de nieuwe Night Shift-functie heeft een gunstige invloed op je nachtrust.

Lees meer over de iOS 9.3-update

iOS 9 bevat allerlei verbeteringen voor de ingebouwde apps op je iPhone en iPad die gemaakt zijn voor alles wat je elke dag met je device doet: e-mailen, berichten versturen, internetten, kaarten bekijken, notities maken en nog veel meer.

Notities

Het noteren meer dan waard.

De Notities-app was altijd al perfect om je ideeën vast te leggen. En nu kun je er nog veel meer mee doen. Wil je een takenlijstje maken? Dat is zo gedaan. Of voeg een foto, plattegrond of url in. Je kunt zelfs tekenen met je vinger. Dankzij iCloud worden veranderingen in je notities gesynchroniseerd op al je devices en met iCloud.com. Je hebt je laatste notities dus altijd bij de hand.

Zo in je notities, vanuit welke app dan ook.

Tik op de Deel-knop in Safari, Kaarten of allerlei andere apps om een bijlage, zoals een plattegrond, url of Pages-bestand, als nieuwe notitie te bewaren of aan een bestaande notitie toe te voegen. Ben je vergeten in welke notitie die bijlage ook alweer zat? In het bijlagenoverzicht zie je alle items die je aan je notities hebt toegevoegd in één weergave, zodat je snel en gemakkelijk vindt wat je zoekt.

Maak lijstjes om af te vinken.

Met één tikje voeg je opsommingstekens toe om een checklist te maken. Zo kun je een boodschappenlijstje, verlanglijstje of takenlijstje maken en afvinken wat klaar is.

Teken wat je denkt.

Met je vinger kun je in je notities tekenen. Er zijn ook allerlei tekentools, zodat je een andere kwast of kleur kunt kiezen. En dankzij de liniaal blijft alles keurig recht.

Voeg foto’s toe aan je notities.

Nu kun je een foto nemen vanuit de Notities-app. Met een paar tikjes kun je ook je fotobibliotheek openen en een bestaande foto of video aan een notitie toevoegen.

Al je notities op al je devices.

Notities werkt met iCloud, zodat je je notities op elk device kunt bekijken. Als je op je Mac een boodschappenlijstje maakt, kun je in de winkel op je iPhone afvinken wat je hebt gekocht. Al je veranderingen worden direct gesynchroniseerd.

Lees meer over iCloud

Kaarten

Vind je weg. En alles in de buurt.

Nu kun je Kaarten ook gebruiken voor het openbaar vervoer. Voor verschillende steden over de hele wereld is er de nieuwe Ov-weergave, waarbij je voor de metro, bus, trein en veerboot alle lijnen en stations op de kaart ziet. Wanneer je een route plant van punt A naar punt B, wordt elke stap van je reis getoond.

Lees meer over Kaarten

Ov

Kaarten bevat nu de Ov-weergave, met informatie over het openbaar vervoer en routebeschrijvingen. De Ov-weergave is voor verschillende steden beschikbaar, maar ziet er voor elke stad anders uit. Zo herken je de borden gemakkelijk en zie je snel waar de dichtstbijzijnde metro-ingang of bushalte is. Je kunt Siri zelfs om een routebeschrijving voor het openbaar vervoer vragen. En omdat Kaarten ook in OS X beschikbaar is, kun je een route plannen op je Mac en onderweg op je iPhone of Apple Watch kijken of je er al bijna bent.1

Kijk waar Ov beschikbaar is

iCloud Drive

Al je bestanden overzichtelijk op één plek.

Nieuw in iOS 9 is de iCloud Drive-app, waarmee je vanaf één handige locatie toegang hebt tot alle bestanden die je in iCloud bewaart, gewoon vanaf je beginscherm. In de app kun je heel eenvoudig zoeken naar dat ene bestand. En ook het sorteren van je bestanden is eenvoudig: dat gaat op datum, naam of een tag die je op je Mac aan je bestanden hebt toegekend. Wil je een bestand even snel bekijken of je bestanden anders ordenen, dan hoef je daar de app niet meer voor te verlaten. De tijd dat je verschillende apps moest openen om een bestand te vinden is dus voorgoed voorbij.

Lees meer over iCloud Drive

Mail

Nieuwe functies waar je snel aan gehecht raakt.

In iOS 9 heeft Mail een aantal nieuwe functies gekregen, zodat je meer mogelijkheden hebt op je iOS-device. Zo kun je met Markeringen tekeningen, opmerkingen of een handtekening toevoegen aan foto’s en documenten. Wil je een bestand meesturen dat je in je iCloud Drive hebt staan, dan is dat zo gedaan. En zoek je een bepaalde mail, dan vind je die sneller omdat je nu kunt zoeken op onderwerpregel, afzender, ontvanger of op een combinatie van criteria.

Met Slide Over, Split View en Beeld in beeld kun je op nieuwe manieren multitasken op iPad. Met de nieuwe QuickType-functies is een tekst opmaken en selecteren nog makkelijker en kunnen je vingers nog sneller uit de voeten.

Multitasking

Doe dit. Terwijl je dat doet.

iPad is ideaal voor je werk. En voor alles wat je buiten je werk doet. Je kunt er prachtige ontwerpen en boeiende presentaties mee maken. Je kunt er leuke diavoorstellingen mee samenstellen en mee videochatten. En dat is nog lang niet alles. Nu kun je het grote scherm nog beter benutten door twee dingen tegelijk te doen.

Slide Over

Nu kun je een tweede app openen zonder de actieve app te stoppen. Je kunt dus snel iets op internet opzoeken, een sms’je beantwoorden of een notitie maken. Daarna veeg je die app weg en ga je verder waar je mee bezig was.2

Split View

Split View gaat nog een stapje verder. Hiermee kun je in twee apps tegelijk werken. Als je iets tekent, kun je naast je tekening de foto zetten die je natekent. Of je kunt in iBooks citaten kopiëren terwijl je aan een project werkt. Kortom: je werkt lekker snel omdat je alles binnen handbereik hebt.2

Beeld in beeld

Als je op de thuisknop drukt terwijl je FaceTime gebruikt of een video bekijkt, wordt het videoscherm verkleind en naar de hoek van het scherm verplaatst. En tik je op je scherm om een tweede app te openen, dan blijft je video spelen. Ook als je met de andere app aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld tv blijven kijken terwijl je ondertussen een mailtje beantwoordt.2

QuickType

Je hebt het zo in de vingers.

Elke tekst verandert in no time in een meesterwerkje met de volledig nieuwe werkbalk, de handige tekstbewerking­stools en een snelle manier om tekst te selecteren met Multi-Touch-bewegingen. En wanneer je voor je iPad een draadloos toetsenbord gebruikt, kun je nog veel meer verschillende toetscombinaties gebruiken.

Siri zoekt nu op nog meer terreinen naar nog meer antwoorden. Hij begrijpt je beter en reageert sneller. Ook op allerlei andere manieren werkt iOS 9 slimmer. Zo krijg je tal van nuttige suggesties nog voordat je erom hebt gevraagd.3

“Hé Siri, wat kan ik je nog meer vragen?”

“Laat me de foto’s zien van Utah van augustus.”

Je kunt Siri vragen om in je foto’s en video’s te zoeken naar een bepaalde datum, locatie of albumnaam. Als je bijvoorbeeld zegt “Laat de video’s zien die ik op de verjaardag van Ina heb gemaakt”, verschijnen die op je display.

“Herinner me hieraan als ik in de auto zit.”

Siri kan je herinneren aan dingen die je bekijkt in je apps, zoals Safari, Mail en Notities, en waar je later iets mee wilt doen. Als je halverwege een e‑mail bent, kun je zeggen: “Herinner me hier vanavond aan.” Of als je in Kaarten een locatie bekijkt waar je later op de dag naartoe wilt rijden, kun je daaraan herinnerd worden wanneer je bij je auto bent.

Het zoekscherm bevat nu standaard contactpersonen, apps en meer. En het is ook op andere punten proactief, zodat allerlei dingen net iets gemakkelijker gaan.

Relevante personen

Bekijk de contacten die je het vaakst belt, die je onlangs hebt gesproken of zelfs contacten met wie je binnen­kort een afspraak hebt.

In het nieuws

Je kunt het lokale nieuws bekijken dat het meest wordt gelezen op de plaats waar jij bent.

Appsuggesties

Apps worden voorgesteld op basis van de manier waarop je werkt en wat je waarschijnlijk wilt doen. Als je bijvoorbeeld ’s ochtends altijd eerst je aandelen bekijkt, verschijnt de Aandelen-app in het zoek­scherm op het tijdstip waarop je meestal wakker wordt.

Een assistent die je perfect aanvoelt.

Op basis van de apps die je normaal gebruikt en het moment waarop je dat doet, krijg je intelligente suggesties voor je volgende taak – zelfs voordat je iets hebt gevraagd.

Technische verbeteringen zorgen voor nog betere prestaties, gemakkelijkere updates, een langere gebruiksduur van de batterij en een betere beveiliging. Je device werkt dus veel beter – wat je ook doet.

De batterij houdt het langer vol.

Overal in het besturingssysteem is de efficiëntie van apps en technologieën verbeterd om ervoor te zorgen dat de batterij het langer volhoudt, zodat je nog meer tijd hebt voor je dagelijkse dingen. Sensoren voor omgevingslicht en nabijheid geven aan wanneer je iPhone omgekeerd op tafel ligt. Het scherm wordt dan niet ingeschakeld, zelfs niet bij een melding.4 En dankzij de nieuwe energie­besparings­modus gaat de batterij nog langer mee.

Kleinere, handige updates.

iOS 9 kan nieuwe updates efficiënt naar je device streamen, zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden en uit te pakken. Daardoor heb je minder vrije ruimte nodig voor een update.5 En als het tijd is om je device bij te werken, kun je dat doen terwijl je slaapt of wanneer je je device het minst gebruikt.

Sneller en vloeiender.

Omdat de apps in iOS 9 nu met Metal werken, worden de CPU en GPU efficiënter gebruikt. Daardoor kun je sneller scrollen, zijn animaties vloeiender en zijn de algehele prestaties beter. E-mail, berichten, webpagina’s en pdf’s worden sneller weergegeven. En op iPad kun je vloeiend en op een natuurlijke manier multitasken.6

Verbeterde beveiliging.

Om je persoonlijke gegevens, zoals je foto’s, documenten, berichten, e-mail en nog veel meer, geheim te houden is het belangrijk dat je je devices en Apple ID goed beveiligt. In iOS 9 is de beveiliging verbeterd. De toegangscode van je devices is sterker en onbevoegden krijgen minder gemakkelijk toegang tot je Apple ID-account. Jij kunt deze nieuwe beveiligingsfuncties eenvoudig gebruiken. Maar anderen krijgen veel moeilijker toegang tot je persoonlijke gegevens.

Toegangscode van zes cijfers

De toegangscode van je iPhone of iPad met Touch ID telt nu zes cijfers in plaats van vier. Als je Touch ID gebruikt, zul je daar amper iets van merken. Maar omdat er een miljoen mogelijke combinaties zijn, in plaats van 10.000, is je toegangscode veel moeilijker te kraken.

Tweeledige verificatie

Alleen een wachtwoord is niet genoeg om je account te beveiligen. Daarom kun je in iOS 9 en OS X El Capitan tweeledige verificatie activeren. Heb je dit eenmaal gedaan, dan wordt er om een verificatiecode gevraagd wanneer je je in een nieuwe browser of op een nieuw device aanmeldt.7 Deze code wordt automatisch op je andere Apple devices getoond of naar je telefoon gestuurd. Met de code kun je je snel aanmelden, maar ongewenste gebruikers zonder code krijgen geen toegang.

Overstappen van Android

Stap eenvoudig over van Android naar iOS.

Download de Stap over op iOS-app om van je Android-device draadloos over te stappen naar je nieuwe iOS-device. Je contacten, berichten, bladwijzers, e-mailaccounts, agenda’s, foto’s en video’s worden veilig overgezet. En binnenkort kun je ook sneller je apps installeren. Want de apps die op je vorige device stonden, zoals Facebook en Twitter, komen vanzelf op je iTunes-verlanglijst terecht.

Lees meer over de overstap op iOS

Help iOS nog beter te maken.

Via het Apple Beta Software Program kun je iOS al voor de lancering bekijken. Als je meedoet, kun je een prerelease-versie van iOS uitproberen en ons laten weten wat je ervan vindt.

Meer informatie

Meer mogelijkheden voor ontwikkelaars.

In iOS 9 beschikken ontwikkelaars over API’s en voorzieningen waarmee een heel nieuw kaliber apps met meer functies kan worden ontwikkeld. Met API’s voor multitasking en games krijgen apps meer functies en worden games nog leuker. Dankzij uitgebreide zoekfuncties en de nieuwe ondersteuning voor HomeKit en HealthKit kan iOS nog meer. En Swift 2, een opensourceplatform, verbetert de compileersnelheid en prestaties, waardoor animaties vloeiender worden weergegeven en apps sneller werken.

Meer informatie

iOS 9 is compatibel met de volgende devices.

  iPhone
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone 6
 • iPhone 6 Plus
 • iPhone SE
 • iPhone 5s
 • iPhone 5c
 • iPhone 5
 • iPhone 4s
  iPad
 • iPad Pro (12,9-inch)
 • iPad Pro (9,7-inch)
 • iPad Air 2
 • iPad Air
 • iPad 4e generatie
 • iPad 3e generatie
 • iPad 2
 • iPad mini 4
 • iPad mini 3
 • iPad mini 2
 • iPad mini
  iPod
 • iPod touch 6e generatie
 • iPod touch 5e generatie