LEHDISTÖTIEDOTE kesäkuuta 10, 2013

Apple julkaisi yli 200 uutta ominaisuutta sisältävän kehittäjien ennakkoversion OS X Mavericksista

SAN FRANCISCO – 10. kesäkuuta 2013 – Apple julkaisi tänään kehittäjien ennakkoversion OS X Mavericksista, joka on 10. merkittävä versio maailman edistyksellisimmästä käyttöjärjestelmästä. OS X Mavericks sisältää yli 200 uutta ominaisuutta, tuo Kartat ja iBooksin Maciin, esittelee Finderin tunnisteet ja välilehdet, parantaa monen näytön tukea, lisää energiatehokkuutta ja suorituskykyä uusien ydinteknologioiden myötä ja sisältää kokonaan uuden version Safarista. OS X Mavericks on saatavilla Macin kehittäjäohjelman jäsenille tästä päivästä alkaen. Mac-käyttäjät voivat ladata Mavericksin Mac App Storesta syksyllä.
”Mac on päihittänyt PC-markkinat johdonmukaisesti ja OS X on edelleen maailman innovatiivisin ja helppokäyttöisin käyttöjärjestelmä”, sanoi Craig Federighi, Applen ohjelmistokehityksen varatoimitusjohtaja. ”OS X Mavericks on paras versiomme tähän mennessä ja siinä on uudet Kartat- ja iBooks-ohjelmat, Finderin tunnisteet ja välilehdet, parannettu monen näytön tuki, suorituskykyä ja energiatehokkuutta parantavia omianisuuksia ja kokonaan uusi Safari.”
Kartat tuo Maciin iOS:n kehittyneet karttatekniikat, mukaan lukien terävät vektorigrafiikat, upean 3D-näkymän ja interaktiivisen Flyoverin. Kartat-ohjelmalla voit suunnitella matkan Macilla ja lähettää sen iPhoneen matkalla tapahtuvaa ääninavigointia varten. Mavericksin kattava Kartat-integraatio tarjoaa käyttäjille hyödyllisiä karttoja Mailissa, Yhteystiedoissa ja Kalenterissa, ja kehittäjät voivat integroida samat tehokkaat karttaominaisuudet omiin ohjelmiinsa Map Kit API:lla. iBooks-ohjelmalla voit käyttää olemassa olevaa iBooks-kirjastoasi sekä yli 1,8 miljoonaa iBooks Store -kirjaa* aina oppikirjoista ja klassikkoteoksista uusimpiin bestsellereihin saakka. iBooks-ohjelmat toimivat nyt saumattomasti laitteiden välillä, joten voit lukea kirjaa Macilla, tehdä siihen muistiinpanoja ja korostuksia ja jatkaa samasta kohdasta iPadilla.
OS X Mavericks esittelee uusia ominaisuuksia tehokäyttäjille ja saa aikaan parhaan mahdollisen Mac-kokemuksen. Tunnisteet ovat uusi tehokas tapa järjestää ja etsiä tiedostoja missä tahansa Macilla ja iCloudissa. Voit merkitä helposti minkä tahansa tiedoston Finderissa tai iCloudissa tai tallentaessasi uutta dokumenttia. Tunnisteet näkyvät Finderin sivupalkissa, joten voit katsella tiedostoja projektin tai kategorian mukaan. Finderin välilehdet vähentävät työpöydän epäjärjestystä yhdistämällä useat Finder-ikkunat yhdeksi ikkunaksi, jossa on useita välilehtiä. Voit muokata jokaisen välilehden näkymää, siirtää tiedostoja välilehtien välillä ja jopa käyttää monivälilehtistä Finderia koko näytön tilassa. Mavericks tekee myös useiden näyttöjen käyttämisestä helpompaa ja tehokkaampaa. Valikkopalkki ja Dock ovat käytettävissä millä tahansa näytöllä ja käyttäjät voivat nyt käyttää ikkunassa olevia tai koko näytön ohjelmia millä tahansa näytöllä ilman eri määrittelyä. Mavericksilla voit myös käyttää HDTV:tä lisänäyttönä Apple TV:tä ja AirPlaytä käyttäen.
OS X Mavericksin uudet ydintekniikat parantavat Macin energiatehokkuutta ja reagoivuutta. Operaatioiden yhdistäminen yhdistää operaatioita älykkäästi, jotta prosessori voi viettää enemmän aikaa vähävirtaisessa tilassa. Tämä säästää energiaa heikentämättä suorituskykyä tai reagoivuutta. App Nap vähentää käyttämättömien ohjelmien virrankulutusta. Pakattu muisti pitää Macin nopeana ja reagoivana. Kun järjestelmän muisti alkaa täyttyä, inaktiivinen data pakataan automaattisesti. Kun näitä kohteita tarvitaan taas, Mavericks purkaa ne välittömästi.
Uusi Safari tarjoaa huippuluokan suorituskykyä, innovatiivisia ominaisuuksia ja uraauurtavia tekniikoita. Safari päihittää muut selaimet energiatehokkuudessa, muistin käytössä ja JavaScript-suorituskyvyssä. Safarin uusi prosessi-per-välilehti-arkkitehtuuri tekee selaimesta reagoivamman, vakaamman ja turvallisemman. Safari esittelee myös innovaatioita, kuten jaetut linkit, jolla on helppo löytää, lukea ja jakaa mielenkiintoista sisältöä Twitteristä ja LinkedInistä yhdessä paikassa.
OS X Mavericksin muita ominaisuuksia ovat:
  • iCloudin avainnippu, joka tallentaa kirjautumistiedot, luottokorttinumerot ja Wi-Fi-salasanat ja lähettää ne kaikkiin laitteisiisi, jotta sinun ei tarvitse muistaa niitä. Tiedot suojataan aina AES-256-salauksella, kun ne ovat Macilla ja kun ne lähetetään laitteisiisi.
  • Päivitetty Kalenteri, joka sisältää Kartat-integraation, jatkuvan vierityksen viikkojen ja kuukausien läpi ja uuden tapahtumien luomista ja muokkaamista helpottavan inspektorin.
  • Interaktiiviset ilmoitukset, joilla voit vastata viestiin tai FaceTime-puheluun tai jopa poistaa sähköpostin poistumatta käyttämästäsi ohjelmasta. Verkkosivustot voivat nyt käyttää ilmoituksia ja pitää sinut ajan tasalla uusimmista uutisista, tuloksista ja muista tiedoista. Kun olit poissa -ilmoitukset varmistavat, että näet, mitä tapahtui Mac ollessa nukkumassa.
  • Xcode 5 tarjoaa kehittäjille tehokkaita ja intuitiivisia uusia työkaluja ohjelmien suorituskyvyn ja energiankäytön mittaamiseen sekä ohjelmien testaamiseen.

*iBooks Store on saatavilla tietyissä maissa.
Apple suunnittelee maailman parhaat henkilökohtaiset tietokoneet Macit sekä OS X:n, iLifen, iWorkin ja ammattilaisohjelmistoja. Apple on digitaalisen musiikin kehityksen kärjessä iPodien ja iTunes-verkkokaupan ansiosta. Apple on uudistanut matkapuhelimen kehittämällä mullistavan iPhonen ja App Storen ja luo kannettavien medialaitteiden ja tietokoneiden tulevaisuutta iPadilla.
Yhteystiedot mediaa varten:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
+46 8 703 3056
Mariam Rguibi
mariam.rguibi@pilgrim.fi
+358 44 2645 683

    © 2013 Apple Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Apple, Apple-logo, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, iBooks, Finder, Safari, App Store, Flyover, iPhone, iPad, iCloud, Apple TV, AirPlay, Keychain, FaceTime ja Xcode 5 ovat Applen tavaramerkkejä. Muut yritys- ja tuotenimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.