PERSBERICHT oktober 16, 2007

Mac OS X Leopard vanaf 26 oktober verkrijgbaar

Bunnik, 16 oktober 2007 –Apple maakt vandaag bekend dat Mac OS X Leopard vanaf vrijdag 26 oktober om 18.00 uur verkrijgbaar zal zijn bij de Apple Stores, de online Store en bij erkende Apple resellers. Tevens maakt Apple bekend dat het vanaf vandaag mogelijk is om alvast een exemplaar van Mac OS X Leopard te bestellen bij de Apple Online Store. Leopard heeft meer dan 300 nieuwe voorzieningen, waaronder een geheel vernieuwd bureaublad met Stacks, een nieuwe manier om bestanden snel te openen vanuit het Dock, een nieuw ontworpen Finder, waarmee je snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunt bekijken en delen, Quick Look, een nieuwe manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen, Spaces, een intuïtieve nieuwe voorziening waarmee je groepen programma's kunt aanmaken en snel tussen deze groepen kunt schakelen en Time Machine, waarmee je moeiteloos een back-up maakt van alle bestanden op een Mac.
"Leopard is de zesde grote release van Mac OS X en is de beste upgrade die we ooit hebben uitgebracht", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "En iedereen krijgt de 'Ultimate'-versie, met alle nieuwe innovatieve voorzieningen, voor slechts 129 Euro."
Het nieuwe bureaublad van Leopard bevat een vernieuwd driedimensionaal Dock met Stacks, een nieuwe manier om bestanden te ordenen zodat je met slechts één klik toegang krijgt tot je bestanden. Leopard plaatst bestanden die je via het web, per e-mail of op een andere manier hebt gedownload, automatisch in een Downloads-stack zodat het bureaublad vrij blijft van bestanden. Je kunt de inhoud van deze stack en andere stacks rechtstreeks vanuit het Dock op fraaie wijze weergeven. Je kunt ook je eigen stacks aanmaken om op deze manier snel mappen, documenten en programma's te kunnen openen. De fraaie grafische vormgeving van Leopard is in alle programma's zichtbaar. Elk venster op het bureaublad heeft consequent hetzelfde thema en het actieve venster heeft een diepere schaduw waardoor het beter opvalt.
De bijgewerkte Finder beschikt nu over Cover Flow en een nieuwe navigatiekolom waarmee je bestanden op een pc of Mac in een lokaal netwerk nog eenvoudiger kunt opzoeken, bekijken en kopiëren. Materiaal dat zich op een computer in een lokaal netwerk bevindt, kan nu worden doorzocht met Spotlight, bekeken met Cover Flow en worden gekopieerd door het te slepen. .Mac-abonnees kunnen de nieuwe Terug naar mijn Mac-functie gebruiken om bestanden op hun Mac op afstand via het internet te bekijken en te openen.
Quick Look is de snelste en eenvoudigste manier om in bestanden te kijken zonder ze te openen en zelfs zonder dat je hoeft te beschikken over het programma waarmee de bestanden zijn aangemaakt. Met Quick Look kun je in een handomdraai vanuit elke Finder-weergave de inhoud van vrijwel alle typen bestanden, zelfs mediabestanden, schermvullend en met een hoge resolutie weergeven.
Spaces is een nieuwe manier om je werk te ordenen. Met Spaces kun je verschillende bureaubladomgevingen aanmaken met alleen die programma's of documenten die voor een bepaald project nodig zijn. Met de muis of het toetsenbord schakel je vervolgens snel over naar een andere omgeving.
Met Time Machine kun je op eenvoudige wijze een back-up maken van alle gegevens op je Mac, bestanden terugvinden die verloren zijn gegaan en zelfs alle software op je Mac terugzetten. Time Machine is te configureren met slechts één muisklik en houdt automatisch een actuele versie bij van alles op de Mac.* Als een bestand verloren is gegaan, kun je teruggaan in de tijd om verwijderde bestanden, programma's, foto's en andere digitale media te vinden en direct te herstellen. Als het nodig is, kan Leopard zelfs een geheel systeem terugzetten op basis van de Time Machine-gegevens op een externe schijf.
In Leopard is ook het programma Mail bijgewerkt. Mail bevat nu meer dan dertig sjabloondocumenten waarmee je e-mails kunt maken die er fantastisch uitzien op een Windows-pc of een Mac. Op deze manier kun je heel gemakkelijk stijlvolle, persoonlijke e-mails sturen met fraaie afbeeldingen en foto's. In Mail kun je nu ook notities en taken maken, die je als concept kunt bewaren, met meerdere Macs kunt synchroniseren en in slimme postbussen kunt plaatsen. Nieuwe detectiefuncties in Mail herkennen automatisch telefoonnummers, adressen en activiteiten, zodat deze met slechts een paar klikken aan Adresboek of iCal kunnen worden toegevoegd. Ook kunnen Mail-gebruikers dankzij de ingebouwde RSS-lezer op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de laatste blogartikelen.
iChat, het eenvoudigst te gebruiken videoconferentieprogramma voor personal computers, biedt in Leopard nog effectievere en fraaiere videochats. Met iChat Theater kun je tijdens een videoconferentie op eenvoudige wijze foto's, presentaties, video's of bestanden weergeven. Met schermdeling kun je het scherm van een Mac op een andere locatie bekijken en zelfs besturen. Met Photo Booth-effecten kan het beeld op grappige wijze worden vervormd en kun je videoachtergronden kiezen waarmee het lijkt alsof je je heel ergens anders bevindt.
Andere nieuwe functies in Leopard zijn:
 • Verbeterd ouderlijk toezicht, waarmee ouders het surfgedrag van hun kinderen in goede banen kunnen leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat ongeschikt materiaal wordt weergegeven, tijdslimieten instellen en logbestanden laten aanmaken die vanaf elke Mac in een thuisnetwerk kunnen worden bekeken.
 • De volledige Boot Camp-release, eerder alleen als bètaversie beschikbaar, waarmee het mogelijk is om Windows native op een Intel-Mac te gebruiken.**
 • Web Clip, waarmee een of meer onderdelen van een webpagina naar Dashboard kunnen worden overgezet als livewidget.
 • Nieuwe Photo Booth-voorzieningen, waarmee gebruikers voor hun iChat-contactpersonen een symbool met animatie kunnen aanmaken, grappige effecten kunnen toepassen en foto's of bewegende beelden als videoachtergrond kunnen gebruiken.
 • Een verbeterd Woordenboek met ingebouwde Wikipedia, zodat gebruikers in een oogwenk actuele informatie over vrijwel elk onderwerp kunnen opvragen.
 • Een verbeterde versie van iCal met agenda's voor meerdere gebruikers, gebaseerd op de nieuwe CalDAV-standaard.
 • Een bijgewerkte versie van Front Row, waardoor het met de supereenvoudige Apple Remote nog gemakkelijker is om op een Mac muziek af te spelen en films, tv-programma's en foto's te bekijken.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X versie 10.5 Leopard is bij de eigen winkels van Apple en via erkende Apple resellers vanaf 26 oktober verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129 Euro voor een licentie voor één gebruiker. Via de Apple Online Store (www.apple.com/nlstore

  * Extra harde schijf vereist, die afzonderlijk verkrijgbaar is.
  ** Exemplaar van Windows XP of Vista vereist.

Meer informatie:
PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)30 65 93 900.

© 2007 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, MacBook, Leopard, iLife, iSight, AirPort Extreme, FireWire, SuperDrive, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Finder, Spaces, iChat, Time Capsule, Apple Store, AirPort Express, AppleCare, iWork, Logic, Final Cut, Aperture, Xserve, iTunes, iCal, Apple Store, en Bonjour zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.