PERSBERICHT januari 15, 2008

Apple introduceert MacBook Air—de dunste notebook ter wereld

Bunnik, 15 januari 2008 –Apple kondigt vandaag de MacBook Air aan, de dunste notebook ter wereld. MacBook Air meet op het dunste punt slechts 0,4 centimeter. En met een maximale dikte van slechts 1,93 centimeter blijft de MacBook Air zelfs ruimschoots onder het dunste punt van concurrerende notebooks. MacBook Air is voorzien van een schitterend verlicht 13,3-inch LED-breedbeeldscherm, een toetsenbord van volledige grootte met backlightverlichting, een ingebouwde iSight-videocamera voor het houden van videoconferenties en een groot, aanraakgevoelig trackpad waarmee gebruikers de aanwijzer kunnen besturen door knijpbewegingen te maken, te draaien en te vegen. MacBook Air wordt aangedreven door een 1,6-GHz of 1,8-GHz Intel Core 2 Duo-processor met een L2-cache van 4 MB, en is standaard voorzien van 2 GB geheugen, een 1,8-inch harde schijf met een capaciteit van 80 GB, de nieuwste 802.11n Wi-Fi-technologie en Bluetooth 2.1.
“We zijn erin geslaagd de dunste notebook ter wereld te bouwen, en daarbij waardevolle voorzieningen als een toetsenbord van volledige grootte of een standaard 13-inch beeldscherm te behouden”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Wanneer je de MacBook Air voor het eerst ziet, kun je nauwelijks geloven dat het zo’n krachtige notebook is, met een toetsenbord en beeldscherm van standaardgrootte. Toch is dat precies wat de MacBook Air is.””
MacBook Air heeft een haarscherp, energiezuinig LED-breedbeeldscherm van 13,3 inch met backlightverlichting en een glanzende toplaag. Het grote, aanraakgevoelige trackpad maakt het mogelijk de aanwijzer te besturen door knijpbewegingen te maken, te draaien en te vegen. Hierdoor kunnen gebruikers op uiterst intuïtieve wijze foto’s bekijken en roteren of inzoomen op webpagina’s in Safari. MacBook Air is uitgerust met een toetsenbord van volledige grootte in een dunne en duurzame aluminium behuizing. Dankzij de backlightverlichting van het toetsenbord is de MacBook Air uitstekend te gebruiken in omgevingen met weinig licht, zoals vliegtuigen, studio’s of conferentiezalen. Bovendien zorgt de ingebouwde omgevingslichtsensor ervoor dat de helderheid van de toetsen en het beeldscherm automatisch worden bijgesteld voor een optimale leesbaarheid.
MacBook Air heeft een batterij met een gebruiksduur tot vijf uur. Samen met de ingebouwde AirPort Extreme 802.11n Wi-Fi-netwerkvoorzieningen, die tot vijf keer sneller zijn dan 802.11g* en een tweemaal zo groot bereik bieden, maakt dit de MacBook Air uitstekend geschikt voor mobiel, draadloos gebruik. Met de meegeleverde migratie-assistent van Apple kunnen gebruikers via een draadloos netwerk snel bestanden, programma’s en voorkeuren van hun oude Mac overzetten naar de MacBook Air.
Voor slechts 89 Euro kunnen gebruikers van de MacBook Air de MacBook Air SuperDrive aanschaffen, een compacte externe schijf die speciaal is ontworpen voor de MacBook Air. De MacBook Air SuperDrive wordt van stroom voorzien door de USB-poort van de MacBook Air, waardoor geen extra lichtnetadapter nodig is. Door de mogelijkheid om met behulp van Time Capsule draadloos back-ups te maken en draadloos verbinding te maken met optische-schijfeenheden op andere pc’s of Macs voor de installatie van software en programma’s, zullen echter maar weinig gebruikers van de MacBook Air behoefte hebben aan een optische-schijfeenheid.
MacBook Air wordt aangedreven door een Intel Core 2 Duo-processor met een snelheid van 1,6 of 1,8 GHz en is standaard voorzien van 2 GB geheugen en een 1,8-inch harde schijf van 80 GB. De optionele 64-GB “solid state”-schijfeenheid bevat geen bewegende delen en is daardoor extra duurzaam. Elke MacBook Air is uitgerust met een micro-DVI-poort waarmee gebruikers hun werkgebied kunnen vergroten door aansluiting van de schitterende 20-inch of 23-inch Cinema Displays van Apple of een projector en andere beeldschermen met behulp van DVI-, VGA-, Composite- en S-video-adapters. MacBook Air bevat daarnaast USB 2.0 voor de aansluiting van randapparatuur of het opladen van een iPod of iPhone, een koptelefoonaansluiting en de befaamde Apple MagSafe-lichtnetadapter, die speciaal is ontworpen voor mobiel gebruik.
Elke MacBook Air wordt geleverd met iLife '08, de belangrijkste update van het bekroonde pakket programma's van Apple voor de digitale levensstijl, met een belangrijke nieuwe versie van iPhoto en een volledig vernieuwd iMovie, allebei naadloos geïntegreerd met de nieuwe .Mac-webgalerie voor het publiceren van foto's en video via het internet. Op de nieuwe MacBook Air is bovendien Leopard geïnstalleerd, de zesde versie van het meest geavanceerde besturingssysteem ter wereld. Nieuw in Leopard zijn onder andere Time Machine, waarmee gebruikers moeiteloos een back-up maken van alle bestanden op een Mac, een nieuw ontworpen Finder, waarmee snel en eenvoudig bestanden op meerdere Macs kunnen worden bekeken en gedeeld, Snelle weergave, een nieuwe manier om de inhoud van bestanden te bekijken zonder een programma te openen, Spaces, een intuïtieve nieuwe voorziening waarmee de gebruiker groepen programma's kan aanmaken en snel tussen deze groepen kan schakelen, een geheel vernieuwd bureaublad met Stacks, een nieuwe manier om bestanden snel te openen vanuit het Dock, plus ingrijpend gewijzigde versies van Mail en iChat. .Mac-abonnees kunnen de nieuwe "Back to my Mac"-functie gebruiken om onderweg vanaf hun MacBook Air bestanden op hun computer thuis via het internet te bekijken en te openen.
De nieuwe MacBook Air vormt het bewijs van de voortdurende voortgang die Apple boekt op het gebied van milieuvriendelijke productie en hergebruik: een aluminium behuizing (een materiaal dat zeer in trek is bij recyclingbedrijven), het eerste door Apple toegepaste LCD-scherm zonder kwik, voorzien van arsenicumvrij glas, het gebruik van materiaal zonder broomhoudende vlamvertragers voor het merendeel van de printplaten, en het gebruik van PVC-vrije interne kabels. Daarnaast verbruikt MacBook Air minder stroom dan welke andere Mac ook. De doos waarin de MacBook Air wordt geleverd, is voor het grootste deel gemaakt van volledige gerecycled materiaal en heeft een volume dat maar liefst 56 procent lager ligt dan dat van eerdere MacBook-verpakkingen.
Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe MacBook Air is binnen twee weken verkrijgbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nlstore)
 • 13,3-inch LED-breedbeeldscherm met backlightverlichting, met een resolutie van 1280 x 800;
 • 1,6-GHz Intel Core 2 Duo-processor met een L2-cache van 4 MB;
 • 800-MHz "frontside"-bus;
 • 2 GB 667-MHz DDR2 SDRAM;
 • 80-GB harde schijf met Sudden Motion Sensor;
 • Intel Graphics Media Accelerator X3100;
 • micro-DVI-poort (geleverd met micro-DVI-naar-VGA- en micro-DVI-naar-DVI-adapters);
 • ingebouwde iSight-videocamera;
 • ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
 • één USB 2.0-poort;
 • één koptelefoonpoort;
 • aanraakgevoelig trackpad met ondersteuning voor aanwijzerbesturing door middel van knijpen, roteren en vegen; en
 • MagSafe-lichtnetadapter (45 W).

Voor MacBook Air zijn onder andere de volgende maatwerkopties en accessoires verkrijgbaar: uitbreiding naar een 1,8-GHz Intel Core 2 Duo-processor; “solid state”-schijfeenheid van 64 GB, MacBook Air SuperDrive, Apple USB Ethernet-adapter, Apple USB Modem, Apple MagSafe-vliegtuigadapter, Apple Remote en het AppleCare Protection Plan. Ook verkrijgbaar als maatwerkoptie zijn vooraf geïnstalleerde versies van iWork '08, Logic Express 8, Final Cut Express 4 en Aperture 1.5.
* De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de configuratie en het gebruik. Kijk op www.apple.com/nl/batteries
Meer informatie:
PR-afdeling van Apple Nederland
Jurriaan Trommels
media.nl@euro.apple.com
+31 (0)30 65 93 900.

  © 2008 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, MacBook, Leopard, iLife, iSight, AirPort Extreme, FireWire, SuperDrive, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Finder, Spaces, iChat, Time Capsule, Apple Store, AirPort Express, AppleCare, iWork, Logic, Final Cut, Aperture, Xserve, iTunes, iCal, Apple Store, en Bonjour zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.