PERSBERICHT oktober 4, 2011

iCloud van Apple vanaf 12 oktober beschikbaar

Baanbrekende reeks gratis cloudvoorzieningen, waaronder iTunes in de cloud, Fotostream en documenten in de cloud

CUPERTINO, 4 oktober 2011 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat iCloud vanaf 12 oktober beschikbaar zijn. iCloud is een baanbrekende reeks gratis cloudvoorzieningen, waaronder iTunes in de cloud, Fotostream en documenten in de cloud, die naadloos samenwerken met je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. Materiaal wordt automatisch en draadloos bewaard in iCloud en naar je apparaten gepusht. iCloud bewaart onder meer je muziek, foto's, apps, contactpersonen, agenda's en documenten, en werkt ze automatisch bij op al je apparaten. Als je iets verandert op één apparaat, worden al je andere apparaten automatisch en draadloos bijgewerkt. "iCloud is de makkelijkste manier voor het beheren van al je materiaal: iCloud doet alles voor je en gaat veel verder dan welke technologie van dit moment ook", aldus Eddy Cue, Senior Vice President Internet Software & Services van Apple. "Je hoeft je niet bezig te houden met het synchroniseren van je apparaten; dat gebeurt namelijk geheel automatisch en het is nog gratis ook."

iTunes in de cloud downloadt nieuwe muziek die je hebt gekocht automatisch naar al je apparaten. Als je bijvoorbeeld op je iPad een nummer koopt, wordt dit automatisch naar je iPhone doorgestuurd zonder dat je ook maar iets hoeft te synchroniseren. Met iTunes in de cloud kun je bovendien eerder aangeschaft iTunes-materiaal, zoals muziek en tv-programma's, gratis naar je apparaten downloaden.* iCloud houdt je iTunes-geschiedenis bij, zodat je kunt zien wat je allemaal hebt gekocht, ongeacht met welk apparaat je de aanschaf hebt verricht. En aangezien je al de eigenaar van het materiaal bent, kun je deze op je apparaten afspelen of eenvoudig op het iCloud-symbool tikken om het materiaal te downloaden om later af te spelen.

iTunes Match scant de nummers in je muziekbibliotheek, ook muziek die je niet via iTunes hebt gekocht, en vergelijkt deze met de ruim 20 miljoen nummers in de iTunes Store, waarna je ze in de hoogwaardige 256-Kbps AAC-codering zonder DRM kunt afspelen. Nummers die niet zijn gevonden in de iTunes Store, worden naar iCloud geüpload, zodat je nummers, albums of afspeellijsten vanuit je muziekcollectie kunt afspelen op je apparaten.

De innovatieve iCloud-voorziening Fotostream pusht de foto's die je met het ene apparaat hebt gemaakt, automatisch naar je andere apparaten. De foto's die je bijvoorbeeld met je iPhone hebt gemaakt, worden naar iCloud verstuurd en automatisch naar je iPad, iPod touch, Mac of pc gepusht. Je kunt je Fotostream-album zelfs bekijken op de Apple TV. iCloud pusht ook automatisch een kopie van de foto's die je vanaf je digitale camera via Wi-Fi of Ethernet hebt geïmporteerd, zodat je ook deze op je andere apparaten kunt weergeven. iCloud beheert Fotostream efficiënt en geeft alleen de 1000 nieuwste foto's weer, zodat je opslagruimte niet vol raakt.

Documenten in de cloud houdt automatisch je documenten op al je apparaten up-to-date. Als je op je iPad bijvoorbeeld een document maakt met Pages, wordt dat document automatisch naar iCloud verstuurd. Gebruik je Pages vervolgens op een ander iOS-apparaat, dan kun je hetzelfde document met je laatste wijzigingen openen en gewoon verdergaan met bewerken of lezen waar je was gebleven. De Apple iWork-apps voor iOS – Pages, Numbers en Keynote – worden in de iCloud bewaard en Apple maakt voor ontwikkelaars de API's beschikbaar die ze nodig hebben om hun apps naadloos te integreren met documenten in de cloud.

Je kunt in iCloud je App Store-en iBookstore-aankoopgeschiedenis zien en die apps en boeken op elk gewenst moment downloaden naar welk apparaat je maar wilt. Apps en boeken die je hebt aangeschaft, kunnen automatisch naar je apparaten worden gedownload, niet alleen naar het apparaat waarmee je de aankoop hebt verricht. Je tikt gewoon op het iCloud-symbool en je aangeschafte apps en boeken worden zonder extra kosten naar een ander iOS-apparaat gedownload.

iCloud-reservekopie maakt via Wi-Fi automatisch en veilig back-ups van je belangrijkste gegevens. Dit gebeurt dagelijks wanneer je iOS-apparaat op een stroombron wordt aangesloten. Zodra je het apparaat aansluit, wordt van alle gegevens snel en efficiënt een back-up gemaakt. iCloud zorgt al voor de opslag van je aangeschafte muziek, tv-programma's, apps, boeken en fotostream; iCloud-reservekopie doet de rest en maakt back-ups van je foto's en video's in het Filmrol-album, de apparaatinstellingen, de appgegevens, de indeling van het beginscherm en je apps, berichten en beltonen. iCloud-reservekopie kan je zelfs helpen bij het instellen van een nieuw iOS-apparaat of het herstellen van gegevens op een bestaand apparaat.**

iCloud werkt naadloos met Contacten, Agenda en Mail, zodat je je agenda kunt delen met anderen. Je advertentievrije e-mailaccount wordt gehost op me.com. Je postbussen en mappen op al je iOS-apparaten en computers zijn altijd up-to-date en via icloud.com heb je snel via het internet toegang tot Mail, Contacten, Agenda, Find My iPhone en je iWork-documenten.

De Zoek iPhone-app is handig als je een apparaat kwijt bent. Met de gratis Zoek iPhone-app op een ander apparaat of via icloud.com op een computer kun je je zoekgeraakte iPhone, iPad of iPod touch zien op een kaart, een bericht op het apparaat weergeven of het apparaat op afstand vergrendelen of wissen. Met Zoek iPhone kun je nu zelfs een zoekgeraakte Mac met daarop OS X Lion terugvinden.

Find My Friends is een gratis nieuwe app in de App Store waarmee je heel simpel aan mensen die belangrijk voor je zijn kunt laten zien waar je bent. Familie en vrienden worden op een kaart weergegeven, zodat je in een oogwenk weet waar ze zijn. Find My Friends maakt het ook mogelijk om je locatie tijdelijk te delen met een groep vrienden, bijvoorbeeld gedurende een paar uur tijdens een etentje of een paar dagen tijdens een kampeeruitje. Zodra de ingestelde tijd is verstreken, wordt je locatie niet meer gedeeld. Bij elk verzoek van een vriend ontvang je een bericht van Find My Friends en als je daarvoor toestemming geeft, kan deze persoon zien waar je bent. Met één tikje kun je je locatie verbergen als dat even niet zo goed uitkomt. Met de functies voor ouderlijk toezicht kun je bewaken hoe je kind omgaat met Find My Friends.

iCloud komt gelijktijdig beschikbaar met iOS 5, 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem dat meer dan 200 nieuwe functies bevat, waaronder Berichtencentrum, dat alle meldingen altijd overzichtelijk bij elkaar plaatst, iMessage, een nieuwe berichtenvoorziening waarmee je gemakkelijk sms-berichten, foto's en filmpjes kunt doorsturen naar andere personen met een iOS 5-apparaat en Kiosk, een nieuwe manier om kranten- en tijdschriftabonnementen te kopen en te ordenen.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iCloud is vanaf 12 oktober beschikbaar als gratis download voor alle iPhone-, iPad- of iPod touch-bezitters met iOS 5 en Mac-bezitters met OS X Lion en een geldige Apple ID. iCloud biedt 5 GB gratis opslagruimte voor e-mailberichten, documenten en back-ups. De gratis vrije ruimte wordt niet kleiner door de muziek, tv-programma's, apps en boeken die u hebt gekocht en evenmin door uw en Fotostream-foto's. iTunes Match is later deze maand in de Verenigde Staten verkrijgbaar voor USD 24,99 per jaar. Voor het gebruik van iCloud op een pc is Windows Vista of Windows 7 vereist. Outlook 2010 of 2007 wordt aanbevolen voor het gebruik van contactgegevens en agenda's. Upgrades voor extra iCloud-opslag zijn verkrijgbaar vanaf USD 20 per jaar voor 10 GB, USD 40 per jaar voor 20 GB en USD 100 per jaar voor 50 GB.

iPhone 4S-, iPhone 4-, iPhone 3GS-, iPad 2-, iPad- en iPod touch-bezitters (derde en vierde generatie) kunnen iOS 5 ook gratis als software-update downloaden, zodat ze op hun apparaat gebruik kunnen maken van de fantastische nieuwe functies.

*iCloud is wereldwijd verkrijgbaar. De verkrijgbaarheid van iTunes in de cloud verschilt per land. iTunes Match en tv-programma's zijn uitsluitend verkrijgbaar in de Verenigde Staten. iTunes in de cloud en iTunes Match kunnen met één Apple ID op maximaal 10 apparaten worden gebruikt.

**Back-ups van aangeschafte muziek is niet in alle landen mogelijk. Back-ups van aangeschafte tv-programma's is uitsluitend in de Verenigde Staten mogelijk. Aangeschafte onderdelen die niet meer in de iTunes Store, App Store of iBookstore verkrijgbaar zijn, kunnen mogelijk niet worden hersteld.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. De jongste loot aan de innovatiestam van Apple is de iPad 2, die de toekomst van mobiele media en computers een gezicht geeft.

Perscontact:
Jurriaan Trommels
Apple
trommels_j@apple.com
+31 (0)6 53865628


    © 2011 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iCloud, iTunes, iPhone, iPad, iPod touch, iTunes Match, iTunes Store, Apple TV, Pages, iWork, Numbers, Keynote, App Store, iBookstore en iMessage zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.