PERSBERICHT januari 31, 2012

Apple brengt update van Final Cut Pro X uit

CUPERTINO, 31 januari 2012 – Apple heeft vandaag de release van Final Cut Pro X versie 10.0.3 bekendgemaakt. Nieuwe functies in deze belangrijke update van de professionele video-editingsoftware van Apple zijn onder andere multicam editing, die automatisch tot 64 hoeken tegelijk synchroniseert voor zowel foto- als filmopnamen; geavanceerde chroma keying voor het verwerken van complexe edits, gewoon in het programma zelf; en ondersteuning voor Enhanced XML, voor meer uitwisselingsmogelijkheden met programma's en plugins van derden die speciaal zijn gemaakt voor Final Cut Pro X. Final Cut Pro X versie 10.0.3 is vanaf vandaag als gratis update verkrijgbaar bij de Mac App Store en bevat een bètaversie van broadcast monitoring die zowel Thunderbolt-apparatuur als PCIe-kaarten ondersteunt.

Daarnaast bevat Final Cut Pro X versie 10.0.3 een aantal baanbrekende nieuwe tools voor het editen van multicamprojecten. Final Cut Pro X synchroniseert automatisch fragmenten van de opname met behulp van audiogolfvormen, de datum en tijd of een tijdcode en maakt op die manier een Multicam Clip aan met maximaal 64 opnamehoeken, die bovendien verschillende opnamestructuren, framegroottes en framesnelheden mogen hebben. Met de Angle Editor kun je in je Multicam Clip heel precies wijzigingen aanbrengen en in de Angle Viewer kun je tegelijkertijd verschillende hoeken bekijken en daar naadloos tussen snijden.

De toch al uitstekende chroma-keyoptie in Final Cut Pro X, die slechts één stap vergt, is nu verder uitgebreid met geavanceerde opties, zoals kleursampling, het aanpassen van randen en light wraps. Zelfs de lastigste keyingtaken kun je gewoon in Final Cut Pro X doen, zonder dat je eerst hoeft te exporteren naar een apart programma. Het resultaat kun je bovendien meteen in realtime bekijken.

In de zeven maanden die er sinds de lancering van Final Cut Pro X zijn verstreken, is het aantal aanvullende producten enorm toegenomen. XML-compatibele software als DaVinci Resolve en CatDV zorgt voor een nauwe integratie van taken als kleurcorrectie en mediabeheer. Het nieuwe programma 7toX van Intelligent Assistance gebruikt XML om Final Cut Pro 7-projecten in Final Cut Pro X te importeren. Daarnaast hebben diverse grote producenten van visuele effecten, zoals GenArts en Red Giant, motion graphics-plugins ontwikkeld die de snelheid en realtimevoorvertoningsopties van Final Cut Pro X optimaal benutten.

Broadcast monitoring in Final Cut Pro X is momenteel nog in een bètafase. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om wavevormdisplays, vectorscopen en hoogwaardige gekalibreerde schermen aan te sluiten, zodat je kunt controleren of je projecten aan de uitzendvereisten voldoen. Final Cut Pro X ondersteunt nu ook de monitoring van beeld en geluid via Thunderbolt I/O-apparatuur en via PCIe-kaarten van andere fabrikanten.


Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Pro X versie 10.0.3 is verkrijgbaar bij de Mac App Store en kost  239,99 Euro voor nieuwe gebruikers. Bestaande gebruikers van Final Cut Pro X kunnen deze update gratis downloaden. Via www.apple.com/finalcutpro/trial kun je een gratis evaluatieversie van Final Cut Pro X downloaden, die je dertig dagen mag gebruiken. Ga naar www.apple.com/finalcutpro voor een volledig overzicht van de systeemvereisten en voor meer informatie over Final Cut Pro X.

Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven

Perscontact:
Juriaan Bosman
Apple 
bosman.j@apple.com
+447515847664

© 2012 Apple Inc. Alle Rechte vorbehalten. Apple, das Apple Logo, Mac, Mac OS und Macintosh sind Warenzeichen von Apple. Alle anderen Firmen- und Produktnamen können Warenzeichen der jeweiligen Firmen sein mit denen sie in Verbindung gebracht werden.