PERSBERICHT juni 11, 2012

Apple geeft preview van iOS 6, met nieuwe Kaarten, Siri-functies, integratie van Facebook, gedeelde fotostreams en nieuwe app Kaarthouder

Dit najaar beschikbaar voor iPhone, iPad en iPod touch

SAN FRANCISCO, 11 juni 2012 – Vandaag heeft Apple een preview gepresenteerd van iOS 6, 's werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem, met meer dan 200 nieuwe functies. Aan deelnemers van het iOS Developer Program is de bètaversie per direct beschikbaar gesteld en bezitters van een iPhone, iPad en iPod touch kunnen iOS 6 in het najaar als gratis software-update downloaden. Enkele van de nieuwe iOS 6-functies zijn: de geheel vernieuwde Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten, gedetailleerde navigatie en de nieuwe Flyover-weergave; nieuwe Siri-functies, zoals ondersteuning van nog meer talen, eenvoudige toegang tot sportuitslagen, aanbevolen restaurants en filmladders; integratie met Facebook voor Contacten en Agenda, met een directe postingmogelijkheid vanuit Berichtencentrum, Siri en voor Facebook geschikte apps als Foto's, Safari en Kaarten; gedeelde fotostreams via iCloud; en Kaarthouder, de eenvoudigste manier om al je kaartjes op één plaats te bewaren.
"iOS 6 houdt het hoge innovatietempo vast dat ons in staat heeft gesteld de mobiele telefoon opnieuw uit te vinden en de iPad-categorie te ontwikkelen. Zo kunnen onze klanten met hun mobiele apparaat dingen doen die op soortgelijke apparaten niet mogelijk zijn", aldus Scott Forstall, senior vice president iOS Software van Apple. "We staan te popelen om die honderden miljoenen iOS-gebruikers kennis te laten maken met de geweldige nieuwe functies van iOS 6, zoals de nieuwe Kaarten-app, uitgebreide Siri-ondersteuning, verregaande integratie met Facebook, gedeelde fotostreams en de innovatieve nieuwe app Kaarthouder."
De geheel vernieuwde Kaarten-app heeft op vectoren gebaseerde kaartelementen, wat zorgt voor glasheldere afbeeldingen en tekst en vloeiende bewegingen bij het pannen, kantelen en zoomen. De nieuwe gedetailleerde navigatie leidt je met gesproken aanwijzingen naar je bestemming en Flyover is een prachtige, interactieve 3D-weergave die even realistisch is als een foto. Dankzij de realtimeverkeersinformatie weet je hoe lang het duurt om je bestemming te bereiken en krijg je bij grote veranderingen in de verkeerssituatie alternatieve tijdbesparende routes aangeboden. Met de lokale zoekfunctie kun je van meer dan 100 miljoen bedrijven informatie opvragen in de vorm van infokaarten met Yelp-waarderingen, reviews, aanbiedingen en foto's.
Siri is nu beschikbaar voor de nieuwe iPad en iPhone 4S. De reeds ondersteunde talen (Engels, Frans, Duits en Japans) zijn uitgebreid met Spaans, Italiaans, Koreaans, Mandarijn en Kantonees. Siri is geoptimaliseerd voor gebruik in vijftien landen en zorgt ervoor dat je nog meer kunt doen met gesproken opdrachten, of je nu de actuele sportuitslagen wilt weten of bij een restaurant wilt reserveren. Je kunt Siri ook vragen je Facebook-status bij te werken, een tweet op Twitter te posten of een app te openen. Bovendien heb je dankzij de nieuwe Eyes Free-modus van Siri nog meer mogelijkheden om je iPhone handsfree te gebruiken.
De ingebouwde integratie met Facebook is uniek voor mobiele apparaten. Zo hoef je je maar één keer aan te melden om vanuit Berichtencentrum, Siri en voor Facebook geschikte apps als Foto's, Safari en Kaarten berichten te kunnen posten. De gegevens van je Facebook-vrienden worden op al je iOS-apparaten up-to-date gehouden: wijzigingen in hun gegevens worden automatisch in Contacten doorgevoerd en afspraken en verjaardagen worden in je Agenda gezet. Verder kun je content direct in de App Store en iTunes aanduiden als "Vind ik leuk" en zien wat je vrienden aanbevelen.
Voor de meer dan 125 miljoen iCloud-gebruikers biedt iOS 6 een nieuwe manier om foto's te delen met anderen: gedeelde fotostreams. Je selecteert simpelweg de foto's die je wilt delen en met wie. Daarna is het gedeelde fotostreamalbum meteen beschikbaar op iOS-apparaten, in iPhoto en Aperture op de Mac, online en zelfs via Apple TV. Iedereen die toegang heeft tot zo'n album, kan een opmerking achterlaten of een foto aanduiden als "Vind ik leuk".
De nieuwe app Kaarthouder is de makkelijkste manier om allerlei kaartjes bij elkaar te houden. Denk bijvoorbeeld aan een instapkaart of een voetbalkaartje. Met Kaarthouder kun je je iPhone of iPod touch laten scannen om te profiteren van een korting, naar een concert te gaan of in te checken bij een hotel. Op basis van een specifieke tijd of locatie geeft Kaarthouder automatisch je kaarten weer, ook op een vergrendeld scherm. Als je dus naar je favoriete café gaat, verschijnt je klantenkaart en kun je deze scannen om een drankje te bestellen of je saldo te controleren. Kaarthouder laat je zelfs tot op het vliegveld weten of je gate is gewijzigd of je vlucht is vertraagd.
Begeleide toegang is een nieuwe functie in iOS 6 die aansluit op het streven van Apple om ook op het gebied van onderwijs en toegankelijkheid innovatieve oplossingen te leveren. Begeleide toegang houdt in dat een ouder, leerkracht of systeembeheerder bepaalde knoppen op het apparaat kan uitschakelen, zodat het gebruik beperkt blijft tot één app. Dit is met name handig bij het afnemen van toetsen of om een leerling met bijvoorbeeld concentratieproblemen te helpen geconcentreerd te blijven werken. Een andere optie van Begeleide toegang is dat je kunt instellen dat alleen bepaalde delen van het display op Touch-bewegingen reageren.
Andere nieuwe iOS 6-functies zijn:
• Verbeteringen in Safari, de populairste mobiele browser ter wereld, zoals iCloud-tabbladen, offlineleeslijsten, foto-uploads en een schermvullende weergave;
• Ondersteuning voor FaceTime-gesprekken via mobiele netwerken;
• De mogelijkheid om een VIP-postbus in te stellen voor alle berichten van contactpersonen die je als VIP hebt aangemerkt;
• De mogelijkheid om binnenkomende gesprekken met een korte melding te weigeren, een terugbelherinnering in te stellen en een nieuwe Niet storen-optie in te schakelen; en
• Een compleet nieuwe serie verbeteringen en voorzieningen speciaal voor iOS-gebruikers in China, zoals een verbeterde tekstinvoer en ingebouwde ondersteuning voor populaire Chinese voorzieningen als Baidu, Sina Weibo, Youku en Tudou.
Verkrijgbaarheid
Deelnemers aan het iOS Developer Program kunnen de iOS 6-bètasoftware en -SDK per direct downloaden op developer.apple.com. iOS 6 zal dit najaar worden uitgebracht als gratis software-update voor iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, de nieuwe iPad, iPad 2 en iPod touch (vierde generatie). Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet op alle producten beschikbaar.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31205352821

    © 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, iPad, iPod touch, Siri, Safari, iCloud, App Store, iTunes, iPhoto, Aperture en FaceTime zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.