PERSBERICHT juni 11, 2012

Mountain Lion vanaf juli verkrijgbaar in de Mac App Store

SAN FRANCISCO, 11 juni 2012 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat OS X Mountain Lion, de negende belangrijke nieuwe versie van 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, vanaf juli in de Mac App Store gedownload kan worden. Mountain Lion mag bogen op meer dan 200 innovatieve nieuwe functies, waaronder het geheel nieuwe programma Berichten, Berichtencentrum, systeembreed delen, integratie van Facebook*, de dicteerfunctie, Power Nap, synchrone AirPlay-weergave, Game Center en de verbeterde beveiliging van Gatekeeper. iCloud maakt standaard deel uit van OS X, dus Mountain Lion maakt het je makkelijker dan ooit om al je materiaal op al je apparaten up-to-date te houden.
 
"Het innovatietempo van de Mac ligt ontzettend hoog: slechts één jaar na het succesvolle Lion komt OS X Mountain Lion alweer uit", verklaart Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Met het ingebouwde iCloud en nieuwe functionaliteit als Berichtencentrum, Berichten, de dicteerfunctie en de integratie van Facebook is dit de beste OS X-versie ooit."
 
Met een iCloud-account is het eenvoudiger dan ooit om Mail, Contacten, Agenda, Berichten, Herinneringen en Notities in te stellen. Het nieuwe programma Herinneringen helpt je belangrijke dingen niet te vergeten en in het nieuwe programma Notities kun je snel iets noteren. iCloud zorgt er automatisch voor dat alles up-to-date blijft. Documenten in de Cloud werkt met voor iCloud geschikte software, zoals het iWork-pakket van Apple, zodat je je documenten op elk apparaat kunt openen en bewerken.
 
Berichten is nieuw op de Mac en komt in de plaats van iChat. Hierin kun je dankzij iMessage voortaan sms'en met iedereen die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac heeft. Aan zo'n bericht kun je bijlagen toevoegen, zoals een foto of HD-video. En omdat deze iMessages op al je apparaten staan, kun je altijd elders de draad weer oppikken. Je kunt gebruikmaken van groepsberichten, ontvangst- en leesbevestigingen en typindicators. Alle sms'jes worden van begin tot eind veilig versleuteld. Via Berichten kun je ook gebruik blijven maken van traditionele IM-diensten, zoals AIM, Yahoo!, Google Talk en Jabber.
 
In Mountain Lion is de presentatie van meldingen gestroomlijnd. In Berichtencentrum kun je alle meldingen van OS X en van programma's van andere fabrikanten op één centrale plaats inzien. Je kunt zelf instellen van welke programma's je welk type meldingen wilt ontvangen en hoeveel onderdelen je in Berichtencentrum wilt zien. Als je een poosje geconcentreerd wilt werken of een film wilt bekijken, kun je alle meldingen tijdelijk uitzetten.
 
Ook nieuw is dat delen systeembreed in Mountain Lion is ingebouwd. Daardoor is het eenvoudiger dan ooit om koppelingen, foto's, video's en andere bestanden met anderen te delen. Je hoeft alleen maar op de deelknop te klikken; een ander programma openen is niet nodig. Om voorzieningen van andere fabrikanten, zoals Facebook, Twitter, Flickr of Vimeo, te kunnen gebruiken, hoef je je slechts eenmalig aan te melden. Facebook en Twitter zijn geïntegreerd in Berichtencentrum, dus je krijgt een melding zodra iemand je een berichtje stuurt of jouw naam in een post of tweet vermeldt.
 
Dankzij de ingebouwde ondersteuning van Facebook kun je direct vanuit een programma foto's, koppelingen en opmerkingen plus locaties posten. Zodra je je hebt aangemeld, worden je Facebook-vrienden automatisch aan Contacten toegevoegd, compleet met profielfoto. Meldingen in Facebook werken samen met Berichtencentrum in Mountain Lion. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in Berichtencentrum je Facebook-status kunt bijwerken.
 
Mountain Lion bevat standaard een dicteerfunctie waarmee je tekst kunt dicteren in elk programma waarin je kunt typen (zowel van Apple als van andere ontwikkelaars). Ook nieuw in Mountain Lion is Power Nap, een innovatieve functie waarmee een MacBook Pro met Retina-beeldscherm en MacBook Air (tweede en derde generatie) ook tijdens de sluimerstand up-to-date worden gehouden. Mail, Contacten, Agenda, Herinneringen, Notities, Fotostream, Zoek mijn Mac en documenten in de Cloud worden dan automatisch vernieuwd. Is de Mac op het lichtnet aangesloten, dan worden ook software-updates gedownload en worden alle gegevens geback-upt via Time Machine. 
 
Het revolutionaire nieuwe Gatekeeper-programma maakt het downloaden van software van het internet veiliger, want je bepaalt zelf welke programma's op je Mac mogen worden geïnstalleerd. Je kunt instellen dat alle software mag worden geïnstalleerd (zoals nu het geval is) of alleen programma's uit de Mac App Store. De standaardinstelling van Gatekeeper is dat programma's uit de Mac App Store plus programma's van ontwikkelaars met een unieke Developer ID van Apple mogen worden geïnstalleerd. In Mountain Lion wordt elke dag gecontroleerd of er een nieuwe beveiligingsupdate is. Daarnaast moet de sandboxing van programma's voorkomen dat malafide software je systeem in gevaar brengt. Kernel ASLR biedt een betere bescherming tegen bufferoverloopaanvallen.
 
Andere nieuwe functies in Mountain Lion zijn:
 
• Synchrone AirPlay-weergave, een eenvoudige manier om draadloos en veilig materiaal tot 1080p van je Mac naar een HD-tv te streamen via Apple TV of om geluid naar een ontvanger of naar voor AirPlay geschikte luidsprekers te sturen.
• Game Center, het populaire gamenetwerk van iOS waarmee je nu ook op je Mac live multiplayergames kunt spelen met vrienden die een Mac, iPhone, iPad of iPod touch hebben.
• Een snellere versie van Safari, met een uniform zoekveld, iCloud-tabs waarop je alle geopende tabbladen op al je apparaten kunt zien en een nieuwe tabweergave waarin je daar snel doorheen kunt bladeren. 
• Nieuw voor China zijn een sterk verbeterde tekstinvoer, een nieuw Chinees woordenboek, de eenvoudige configuratie van populaire e-mailproviders, zoeken via Baidu in Safari en de ingebouwde deelfunctie voor Sina Weibo en voor de populaire videowebsites Youku en Tudou.
• Meer dan 1700 nieuwe API's waarmee ontwikkelaars de nieuwste OS- en webtechnologieën kunnen benutten, evenals de nieuwste functionaliteit van OS X, waaronder documenten in de cloud, Meldingen, de deelfunctie en Game Center.
 
Prijzen en verkrijgbaarheid
OS X Mountain Lion is vanaf juli in de Mac App Store verkrijgbaar voor USD 19,99**. Voor Mountain Lion zijn Lion of Snow Leopard (OS X versie 10.6.8 of hoger), 2 GB geheugen en 8 GB vrije schijfruimte vereist. Voor een overzicht van alle systeemvereisten en compatibele systemen ga je naar apple.com/nl/osx/. Voor OS X Server is Mountain Lion vereist. OS X Server is vanaf juli in de Mac App Store verkrijgbaar voor USD 19,99. De OS X Mountain Lion Up-to-Date-upgrade is gratis in de Mac App Store beschikbaar voor klanten die op of na 11 juni 2012 een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht bij Apple of een erkende Apple reseller. 
 
* De integratie van Facebook zal vanaf een volgende software-update van Mountain Lion beschikbaar zijn.
** Locale prijs komt dichterbij de lancering beschikbaar.
 
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
 
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31205352821


    © 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, App Store, AirPlay, iCloud, iWork, iChat, iMessage, iPhone, iPad, iPod touch, Retina, Time Machine, Apple TV en Safari zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.