PERSBERICHT juli 25, 2012

Mountain Lion vandaag verkrijgbaar bij de Mac App Store

CUPERTINO, 25 juli 2012 – Apple heeft vandaag aangekondigd dat OS X Mountain Lion, de negende belangrijke nieuwe versie van 's werelds meest geavanceerde desktopbesturingssysteem, vanaf nu in de Mac App Store gedownload kan worden. Mountain Lion bevat meer dan 200 nieuwe, innovatieve functies, zoals de integratie van iCloud, het nieuwe programma Berichten, Berichtencentrum, een systeembrede deelfunctie, Facebook-integratie*, een dicteerfunctie, synchrone AirPlay-weergave en Game Center. Lion- en Snow Leopard-gebruikers kunnen voor € 15,99 naar Mountain Lion upgraden.
"We weten zeker dat onze klanten alle nieuwe functionaliteit in Mountain Lion zullen waarderen. En daarbij kunnen ze deze OS X-versie heel gemakkelijk vanuit de Mac App Store downloaden en installeren", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "Dankzij de iCloud-integratie kan Mountain Lion nog gemakkelijker worden geconfigureerd. Alle belangrijke gegevens worden op al je apparaten up-to-date gehouden. Je kunt dus overal documenten wijzigen, notities en herinneringen aanmaken of een conversatie voortzetten, of je die nu op je Mac, iPhone of iPad was begonnen."
Een greep uit de meer dan 200 nieuwe, innovatieve functies van Mountain Lion:
  • Integratie van iCloud: Mail, Contacten, Agenda, Berichten, Herinneringen en Notities gemakkelijk configureren en alles op al je apparaten up-to-date houden, ook iWork-documenten.
  • Het nieuwe programma Berichten: komt in de plaats van iChat. Hierin kun je dankzij iMessage voortaan sms'en met iedereen die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac heeft.
  • Berichtencentrum: een gestroomlijnde presentatie van alle meldingen. Meldingen van Mail, Agenda, Berichten, Herinneringen en over systeemupdates en programma's van derden zijn hier centraal toegankelijk.
  • Systeembrede deelfunctie: om snel en eenvoudig koppelingen, foto's, video's en andere bestanden te delen, zonder dat je een ander programma hoeft te openen. Voor voorzieningen van andere fabrikanten, zoals Facebook, Twitter, Flickr of Vimeo, hoef je je slechts eenmalig aan te melden.
  • Facebook-integratie: foto's, koppelingen en commentaar, compleet met locaties, direct vanuit programma's posten, Facebook-vrienden automatisch aan je Contacten toevoegen en zelfs je Facebook-status bijwerken (vanuit Berichtencentrum).
  • Dicteerfunctie: hiermee kun je tekst dicteren in elk programma waarin je kunt typen (zowel van Apple als van andere ontwikkelaars).
  • Synchrone AirPlay-weergave: een eenvoudige manier om draadloos en veilig materiaal tot 1080p van je Mac naar een HD-tv te streamen via Apple TV of om geluid naar een ontvanger of naar voor AirPlay geschikte luidsprekers te sturen.
  • Game Center, het populaire gamenetwerk van iOS waarmee je nu ook op je Mac live multiplayergames kunt spelen met vrienden die een Mac, iPhone, iPad of iPod touch hebben.


Andere functies in Mountain Lion zijn de revolutionaire nieuwe Gatekeeper, die het downloaden van software van het internet veiliger maakt; Power Nap, waarmee je programma's en je systeem automatisch worden bijgewerkt als je Mac in de sluimerstand staat; en de snellere browser Safari. Nieuw voor China zijn een sterk verbeterde tekstinvoer, een nieuw Chinees woordenboek, de eenvoudige configuratie van populaire e-mailproviders, zoeken via Baidu in Safari en de ingebouwde deelfunctie voor Sina Weibo en voor de populaire videowebsites Youku en Tudou.
Prijzen en verkrijgbaarheid
OS X Mountain Lion is in de Mac App Store verkrijgbaar voor € 15,99. Voor Mountain Lion zijn Lion of Snow Leopard (OS X versie 10.6.8 of hoger), 2 GB geheugen en 8 GB vrije schijfruimte vereist. Voor een overzicht van alle systeemvereisten en compatibele systemen ga je naar apple.com/nl/osx/specs. Voor OS X Server is Mountain Lion vereist. OS X Server is in de Mac App Store verkrijgbaar voor € 15,99. De OS X Mountain Lion Up-to-Date-upgrade is gratis in de Mac App Store beschikbaar voor klanten die op of na 11 juni 2012 bij Apple of een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht.
* De integratie van Facebook zal vanaf een volgende software-update van Mountain Lion beschikbaar zijn.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
020-5352821


    © 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, App Store, iCloud, AirPlay, iWork, iChat, iMessage, iPhone, iPad, iPod touch en Apple TV zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.