PERSBERICHT januari 7, 2013

Meer dan 40 miljard downloads in App Store, waarvan bijna de helft in 2012

Record van ruim 2 miljard downloads in december

CUPERTINO, 7 januari 2013 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat klanten meer dan 40 miljard apps* hebben gedownload, waarvan bijna 20 miljard alleen al in 2012. Met ruim 2 miljard downloads was december een recordmaand in de App Store, die meer dan 500 miljoen actieve accounts heeft. Ontwikkelaars wereldwijd hebben meer dan 775.000 apps geproduceerd voor alle iPhone-, iPad- en iPod touch-gebruikers. Daarvoor kregen ze van Apple in totaal ruim 7 miljard dollar uitbetaald.
"Het was een ongelooflijk jaar voor onze iOS-ontwikkelaars", vertelt Eddy Cue, senior vice president Internet Software and Services van Apple. "Ze hebben meer dan 7 miljard dollar aan de App Store verdiend. Ook in de toekomst krijgen ze van ons een optimaal ecosysteem aangereikt, zodat ze de meest innovatieve apps ter wereld kunnen blijven maken."
In 2012 werd de game Temple Run van het familiebedrijfje Imangi Studios meer dan 75 miljoen keer gedownload. De freemium-titels DragonVale en Clash of Clans van respectievelijk Backflip Studios en Supercell, twee gameontwikkelaars in opkomst, brachten samen meer dan 100 miljoen dollar in het laatje. Nieuwe voorzieningen als Uber, Flipboard, HotelTonight en AirBnB mochten zich verheugen in de belangstelling van miljoenen iOS-gebruikers. Bedrijven als Electronic Arts, Ubisoft, Autodesk, Marvel en Major League Baseball breidden hun iOS-aanbod verder uit, terwijl ontwikkelaars als Bad Robot Interactive van JJ Abrams en Bottle Rocket de grenzen van iOS-apps weer verder verlegden.
"Dat onze game Temple Run in 2012 zo goed aansloeg, kwam voor ons totaal uit de lucht vallen", aldus Keith Shepherd, medeoprichter van Imangi Studios. "Wij wilden alleen maar een leuk, niet al te moeilijk spelletje maken, maar toen de game eenmaal in de App Store stond, vloog hij over de virtuele toonbank. Het afgelopen jaar werd Temple Run meer dan 75 miljoen keer gedownload op een iOS-apparaat."
"Ons succes op het iOS-platform overtreft onze stoutste verwachtingen", vertelt Samir Hanna, vice president Consumer Products van Autodesk. "Om Autodesk bij iPhone-bezitters te promoten, zijn we klein begonnen met de app SketchBook. Drie jaar later hebben we een aanbod van 20 iOS-apps, die meer dan 50 miljoen keer zijn gedownload. En dat aanbod zullen we in de toekomst verder uitbreiden met nieuwe creativiteits- en ontwerptools, zowel voor beroeps- als gewone gebruikers."
"De App Store heeft ons unieke kansen geboden", aldus JJ Abrams van Bad Robot Interactive. "Met onze app Action Movie FX wilden we iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters de mogelijkheid bieden om zelfgemaakte filmpjes op te leuken met special effects van Hollywood-allure. Inmiddels hebben we miljoenen enthousiaste gebruikers in de hele wereld, die alle mogelijkheden van deze app volop benutten."
"Bottle Rocket heeft op dit moment ruim 100 fulltimemedewerkers in dienst, die de hele dag niets anders doen dan geweldige nieuwe apps maken", aldus Calvin Carter, president van Bottle Rocket Apps. "Ik werk al ruim 20 jaar in deze branche, maar ik heb nog nooit zo'n bruisende softwarewinkel gezien als de App Store."
Apple ondersteunt ontwikkelaars door hun allerlei hulpmiddelen en tools voor het maken van apps te bieden, plus een goed doortimmerd ecosysteem en een winkel waar klanten hun producten op een veilige en makkelijke manier kunnen ontdekken. Verder helpt Apple hen om hun apps te gelde te maken, bijvoorbeeld door in-app aankopen, abonnementen en reclame. Ook bij hun marketing en support kunnen ontwikkelaars op de steun van Apple rekenen, in de App Store en daarbuiten.
iPhone-, iPad- en iPod touch-bezitters in 155 landen kunnen in de App Store kiezen uit een assortiment van meer dan 775.000 apps. 300.000 daarvan zijn speciaal voor iPad gemaakt. Dit aanbod omvat maar liefst 23 categorieën, waaronder kranten en tijdschriften in Kiosk, games, zakelijk, nieuws, gezondheid en fitness, sport en reizen.
* 40 miljard unieke downloads, exclusief herhaalde downloads en updates.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
020-5352821

    © 2013 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, App Store, iPhone, iPad en iPod touch zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.