PERSBERICHT maart 4, 2014

Peter Oppenheimer van Apple eind september met pensioen

Luca Maestri zal geleidelijk zijn taken overnemen

CUPERTINO, 4 maart 2014 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Peter Oppenheimer, senior vice president en CFO van Apple, eind september met pensioen gaat. Luca Maestri, de huidige vice president Finance en tevens Corporate Controller van Apple, volgt Peter op als CFO en zal rechtstreeks aan Apple CEO Tim Cook rapporteren. Vanaf juni zal Peter zijn functie als CFO en de bijbehorende verantwoordelijkheden geleidelijk overdragen aan Luca.
"Peter is de afgelopen tien jaar onze CFO geweest. In die periode is de jaaromzet van Apple gegroeid van 8 miljard naar 171 miljard dollar en zijn we ook in internationaal opzicht flink groter gegroeid. Met zijn leiderschap en expertise heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het succes van Apple, maar zeker niet alleen als CFO: hij is ook op allerlei andere, niet-financiële fronten binnen het bedrijf actief geweest. Zijn bijdrage aan ons bedrijf en zijn integriteit als CFO hebben een nieuwe norm gesteld voor het CFO-schap van beursgenoteerde bedrijven", zegt Tim Cook, CEO van Apple. "Daarnaast is Peter een goede vriend van wie ik altijd op aan heb gekund. Hoewel ik het heel jammer vind dat hij weggaat, gun ik het hem van harte dat hij meer tijd kan besteden aan zichzelf en aan zijn gezin. En zoals iedereen die hem een beetje kent al had verwacht, heeft hij een gedegen plan voor zijn opvolging opgesteld zodat de continuïteit niet in gevaar komt."
"Luca heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van financieel management van internationale ondernemingen, onder meer als CFO van een beursgenoteerd bedrijf. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat hij het uitstekend zal doen als CFO bij Apple", aldus Tim. "Toen we op zoek gingen naar een Corporate Controller, kwamen we uit op Luca en wisten toen meteen dat hij Peter zou gaan opvolgen. Sinds hij bij ons werkt, heeft hij al een aanzienlijke bijdrage geleverd aan Apple en is hij binnen korte tijd een zeer gerespecteerde collega geworden."
"Ondanks dat ik Apple én alle collega's met wie ik de afgelopen 18 jaar heb mogen samenwerken in mijn hart heb gesloten, is het moment gekomen om meer tijd aan mezelf en aan mijn gezin te gaan besteden", zegt Peter Oppenheimer. "Ik droom er al een tijdje van om aan de Central Coast te gaan wonen en meer te gaan doen voor Cal Poly, mijn alma mater. Maar ook om meer tijd door te brengen met mijn vrouw en zoons. Om meer te gaan reizen. En om eindelijk te doen wat ik al jaren van plan ben: mijn vliegbrevet halen."
Als CFO heeft Peter de eindverantwoordelijkheid voor de controller, het financieel beheer, investeerdersrelaties, belastingzaken, informatiesystemen, interne audits en het facilitair management. Hij is in 1996 bij Apple in dienst gekomen als controller voor Noord- en Zuid-Amerika. In 1997 kreeg hij de functie van Vice President en Worldwide Sales Controller en daarna die van Corporate Controller, waarna hij uiteindelijk CFO werd. In de periode waarin de jaaromzet van Apple onder het CFO-bewind van Peter vertwintigvoudigde, heeft hij gezorgd voor een strakke internationale financiële strategie, uitstekend functionerende systemen en procedures en een ijzersterke balans. Onder zijn leiding heeft Apple een uitmuntend Finance-team samengesteld. Daarnaast heeft Peter gezorgd voor een verdere uitbreiding van de faciliteiten, waaronder vier datacenters en de nieuwe Apple campus in Cupertino, die allemaal van duurzaam opgewekte stroom zullen worden voorzien.
Peter is onlangs ook nog toegetreden tot de raad van bestuur van Goldman Sachs.
Luca heeft een enorme kennis van alle belangrijke aspecten van financieel beheer en heeft meer dan 25 jaar ervaring met het opbouwen en leiden van Finance-teams van grootschalig opererende multinationals. Voordat Luca in dienst kwam bij Apple, was hij CFO bij Nokia Siemens Networks en Xerox. Sinds zijn indiensttreding in maart 2013 heeft Luca bijna alle financiële teams binnen Apple aangestuurd en heeft daarbij laten zien dat hij dat uitstekend kan. Tegelijkertijd werkte hij nauw samen met het senior management van Apple.
Luca is begonnen bij General Motors en heeft daar 20 jaar lang diverse financiële en operationele functies vervuld in Noord- en Zuid-Amerika, Azië/Oceanië en Europa. Bij GM heeft Luca een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei en bedrijfsvoering van de onderneming. Zo maakte hij deel uit van het team dat de regionale activiteiten van GM in Azië/Oceanië van de grond heeft gekregen, waaronder fabrieken in China en Thailand. Later werd hij CFO van het team dat de bedrijfsactiviteiten in Brazilië en Argentinië moest herstructureren en die regio voor GM weer winstgevend heeft gemaakt. Zijn laatste functie bij GM was CFO voor alle bedrijfsactiviteiten van GM in Europa, waarmee meer dan 45 landen en een nettojaaromzet van circa 40 miljard dollar waren gemoeid.
Luca is zeer internationaal georiënteerd: hij heeft gewoond en gewerkt in Italië, Polen, Ierland, Zwitserland, Singapore, Thailand, Brazilië, Duitsland en de Verenigde Staten.
Luca heeft aan de Luiss Universiteit in Rome een bachelor economie gehaald en aan de Universiteit van Boston een master bedrijfskunde.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821

    © 2014 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS en Macintosh zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.