PERSBERICHT december 3, 2015

Apple stelt Swift beschikbaar als open source

Met bijdragen van ontwikkelaars wordt Swift alleen maar beter en op meer platforms inzetbaar

CUPERTINO, 3 december 2015 – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de programmeertaal Swift nu open source is. Dat betekent dat allerlei getalenteerde ontwikkelaars (appontwikkelaars maar ook ontwikkelaars bij onderwijsinstellingen en bedrijven) een bijdrage kunnen leveren aan het verder uitbreiden en optimaliseren van Swift en deze programmeertaal bovendien op nieuwe computerplatforms kunnen inzetten. Swift is in 2014 geïntroduceerd en is de snelstgroeiende programmeertaal ooit. Swift combineert de prestaties en efficiëntie van gecompileerde talen met de eenvoud en interactieve mogelijkheden van populaire scripttalen.* Apple heeft vandaag ook de website Swift.org gelanceerd. De site bevat niet alleen uitgebreide informatie over Swift als open-sourcetaal, maar ook technische documentatie, bijdragen van gebruikers en links waarmee je de broncode van Swift kunt downloaden.
“Door Swift beschikbaar te stellen als open-sourcetaal, kunnen ontwikkelaars wereldwijd er hun bijdrage aan leveren en deze programmeertaal op nieuwe platforms inzetten”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Swift is zo krachtig en eenvoudig in het gebruik dat een heel nieuwe generatie warm zal lopen voor programmeren. En dankzij de ontwikkelingen die vandaag zijn aangekondigd, kunnen nieuwe ideeën overal worden toegepast, op mobiele devices, in de cloud en waar dan ook.”
Swift is een krachtige en intuïtieve programmeertaal die ontwikkelaars alle mogelijkheden biedt om een nieuwe generatie revolutionaire software te ontwerpen. Programmeren met Swift is heel eenvoudig, zelfs als je nog nooit een regel code hebt geschreven. Het is de eerste systeemprogrammeertaal die net zo duidelijk en praktisch is als een scripttaal. Veilig programmeren staat voorop: met Swift zijn hele categorieën met veelvoorkomende programmeerfouten voortaan verleden tijd.
De broncode van Swift is beschikbaar via GitHub en ondersteunt niet alleen alle softwareplatforms van Apple (iOS, OS X, watchOS en tvOS) maar ook Linux. Beschikbare componenten zijn onder meer de Swift Compiler, Debugger, Standard Library, Foundation Libraries, Package Manager en REPL. Swift wordt gelicentieerd onder de veelgebruikte open-sourcelicentie van Apache 2.0. Er is een uitzondering toegevoegd voor runtime-bibliotheken, zodat ontwikkelaars Swift eenvoudig in hun eigen software kunnen opnemen en de taal ook voor nieuwe platforms kunnen gebruiken. Ga naar de nieuwe site Swift.org voor meer informatie over Swift en voor bijdragen van andere gebruikers.
* Gebaseerd op de RedMonk-ranglijst van programmeertalen van juni 2015.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 535 28 21
 

    © 2015 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, Swift, OS X, tvOS en het Apple logo zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.