PERSBERICHT juni 13, 2016

Krachtige nieuwe mogelijkheden voor Siri en eenmalige aanmelding voor Apple TV

SAN FRANCISCO – 13 juni 2016 – Apple heeft vandaag nieuwe mogelijkheden voor Siri, eenmalige aanmelding voor Apple TV en veel meer geweldige nieuwe mogelijkheden voor gebruikers aangekondigd, waarmee entertainment in de huiskamer naar een nog hoger plan wordt getild. Met de verbeterde functionaliteit zoekt Siri in nog meer apps, in YouTube en op onderwerp, en worden meer live-kanalen aangeboord, zodat klanten nog sneller over hun favoriete materialen kunnen beschikken. De toekomst van televisie draait om apps, en met eenmalige aanmelding (Single Sign-on) kunnen klanten alle videokanalen van hun tv-aanbieders eenmalig verifiëren en daarna zonder gedoe genieten van alle tv-apps.
“De toekomst van televisie draait om apps, en met Siri op Apple TV hebben we de manier veranderd waarop we met onze televisie communiceren. Dankzij deze uitgebreide voorzieningen krijgen de kijkers nog sneller de beschikking over alle materialen die ze willen zien”, aldus Eddy Cue, Senior Vice President of Internet Software and Services bij Apple. “Er zijn meer dan 6000 apps voor Apple TV, waaronder 1300 videokanalen die dankzij de nieuwe mogelijkheden van Siri en eenmalige aanmelding nu nog leuker zijn.”
Nieuwe voorzieningen en functionaliteit voor Siri
Sinds de introductie van Apple TV is Siri steeds krachtiger geworden: de intelligente assistent kan nu meer dan 650.000 films en afleveringen van tv-series doorzoeken. Siri is in nog meer landen beschikbaar met uitgebreide functionaliteit.
 • Zoeken op onderwerp voor films*: Je kunt Siri nu vragen naar een onderwerp of thema voor een film te zoeken, zodat je nog meer manieren hebt om de films te vinden die je echt wilt bekijken, bijvoorbeeld met “Zoek naar films over voetbal”, “Zoek documentaires over auto’s”, of “Zoek schoolcomedy’s uit de jaren tachtig”.
 • Zoeken in YouTube: Later deze maand kunnen gebruikers Siri vragen YouTube te doorzoeken, bijvoorbeeld met “Zoek in YouTube naar leuke kattenfilmpjes”.
 • Live afstemmen: Je kunt Siri vragen binnen een ondersteunde app direct naar een live-kanaal te gaan, bijvoorbeeld met “Bekijk CBS News” of “Bekijk ESPN”.
 • HomeKit-accessoires beheren: Apple TV geeft de gebruiker de controle over accessoires met HomeKit-functionaliteit, zodat je Siri bijvoorbeeld kunt vragen de lichten aan te doen of de temperatuur op 21 graden in te stellen. Met Apple TV kunnen gebruikers HomeKit-accessoires ook bedienen als ze niet thuis zijn of de Woning-app op hun iOS-device gebruiken voor domotica (huisautomatisering).


Eenmalige aanmelding voor betaal-tv-apps
Klanten in de VS hebben nu voor het eerst de beschikking over een manier om al hun betaalkanalen te bekijken na één keer aanmelden. Vanaf dit najaar hoeven de gebruikers zich maar één keer aan te melden bij hun Apple TV voor directe toegang tot alle favoriete videokanalen waarop ze geabonneerd zijn.
 • Zodra een gebruiker zich heeft aangemeld bij de zender-app, zal elke andere app op Apple TV van deelnemende aanbieders van abonnementskanalen, de gebruiker aanmelden bij alle ondersteunde apps waarvoor verificatie vereist is.
 • Tijdens de eenmalige aanmelding kunnen klanten een pagina bekijken met alle geverifieerde apps die door een aanbieder van betaal-tv worden aangeboden om zo snel interessante videokanalen te ontdekken, downloaden en bekijken.
 • Elke zender-app kan van deze technologie gebruikmaken en eenmalige aanmelding bieden, om het proces voor de kijker te vereenvoudigen.
 • Eenmalige aanmelding wordt aangeboden op zowel Apple TV als iOS.


De toekomst van televisie draait om apps
De nieuwste Apple TV die afgelopen najaar is geïntroduceerd, biedt ontwikkelaars ongekende toegang tot een modern platform zoals iOS – maar dan voor de woonkamer. Met de meer dan 6000 apps die inmiddels voor Apple TV verkrijgbaar zijn, draait de toekomst van televisie om apps. Gebruikers kunnen het grootste scherm in huis gebruiken om geweldige nieuwe ervaringen op te doen, te trainen met Zova of Daily Burn, een nieuwe reis te plannen met Airbnb of TripAdvisor, SketchParty TV of NBA 2K16 te spelen met familie en vrienden, hun favoriete artikelen te kopen op Gilt, hun kooktechnieken te verbeteren met Kitchen Stories Cookbook, het laatste nieuws te bekijken op ABC News, of de beste series, films en sportuitzendingen te bekijken op HBO NOW of Sling TV. Ontwikkelaars zijn nog maar net begonnen de mogelijkheden van tvOS te gebruiken, en de feedback is inmiddels overweldigend.
“Met tvOS op Apple TV zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden voor de Sling TV-app: we kunnen een naadloze combinatie bieden van technologie en entertainment”, vertelt Roger Lynch, CEO van Sling TV.
“We hebben onze iOS-game-ervaring probleemloos uitgebreid naar de woonkamer – iets dat met traditionele consoles uitermate lastig te realiseren is”, aldus Hannibal Soares, CEO van BoomBit.
“Dankzij tvOS kan STARZ een ervaring op Apple TV bieden die alles wat we eerder gedaan hebben overtreft – en onze gebruikers zijn laaiend enthousiast”, zegt Chris Albrecht, CEO van Starz.
Nieuwe tvOS-API’s en -tools voor ontwikkelaars omvatten:
 • ReplayKit waarmee ontwikkelaars live vanuit hun apps kunnen opnemen en uitzenden
 • PhotoKit om apps van andere fabrikanten toegang te geven tot foto’s en video’s in iCloud-fotobibliotheek en gedeelde streams in iCloud
 • HomeKit om apps te maken waarmee HomeKit-apparatuur via Apple TV bediend kan worden
 • Het gebruik van badges op apps op het beginscherm, zodat gebruikers het direct zien als er iets nieuws is binnen een app
 • Verbeteringen voor Game Center en ondersteuning voor wel vier gamecontrollers tegelijk


Extra voorzieningen en updates voor Apple TV
 • iOS-gebruikers kunnen de nieuwste Remote-app voor Apple TV downloaden, met touch-navigatie, Siri en game-ondersteuning.
 • Apple Music heeft een compleet nieuw ontwerp, waarbij elk onderdeel nog meer transparantie en eenvoud biedt. De tabs ‘Bibliotheek’, ‘Voor jou’, ‘Blader’ en ‘Radio’ hebben een nieuw design zodat ze nog gemakkelijk te gebruiken zijn, en er is een Zoek-tab toegevoegd zodat je nog sneller de juiste muziek hebt gevonden.
 • Foto’s voor Apple TV ondersteunt nu de nieuwe Aandenkens-functie, waarmee belangrijke momenten gemakkelijk teruggevonden kunnen worden – en snel op het grote scherm kunnen worden gedeeld.
 • Hoewel de heldere en frisse Apple TV-interface enthousiast is ontvangen, willen sommige gebruikers misschien een donkerder achtergrond die beter bij de ruimte of het materiaal past. Daarom kunnen gebruikers nu een donkere achtergrond voor Apple TV selecteren. 
 • Universele apps worden nu automatisch gedownload op Apple TV en verschijnen op het beginscherm als een app aan het iOS-device van een gebruiker is toegevoegd.
 • Wanneer er een toetsenbord op Apple TV wordt weergegeven, verschijnt die ook op iOS-devices in de buurt die bij dezelfde iCloud-account zijn aangemeld. Zo kan er nog gemakkelijker tekst worden ingevoerd.


Beschikbaarheid
De evaluatieversie van tvOS voor ontwikkelaars is direct beschikbaar voor deelnemers aan het Developer Program op developer.apple.com . De nieuwe versie van tvOS is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple TV. Ga voor meer informatie naar apple.com/tvos-preview . Functies en voorzieningen kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Siri wordt aangeboden voor Apple TV-gebruikers in 12 landen.
* De beschikbaarheid en functies van Siri verschillen per land. Voor bepaald materiaal is een abonnement vereist.
Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple, iOS, macOS, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821
 

  © 2016 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Siri, Apple TV, HomeKit, tvOS, iCloud en Apple Music zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.*