PERSBERICHT juni 13, 2016

Swift Playgrounds-app maakt leren programmeren leuk en gemakkelijk

Nieuwe app voor iPad helpt om basisconcepten van het programmeren onder de knie te krijgen en moedigt creatieve experimenten aan

SAN FRANCISCO, 13 juni 2016 – Apple heeft vandaag Swift Playgrounds aangekondigd, een innovatieve app voor iPad waarmee iedereen op een leuke manier kan leren programmeren. Met Swift Playgrounds wordt programmeren leuk. De interactieve interface moedigt scholieren en beginners aan om te gaan werken met Swift, de programmeertaal van Apple die je snel onder de knie krijgt en waarmee professionele ontwikkelaars de allerbeste apps maken. Swift Playgrounds bevat door Apple ontwikkelde programmeerlessen, waarbij je programmeertaal moet gebruiken om figuren door een indrukwekkende grafische wereld te leiden, puzzels op te lossen en uitdagingen te volbrengen. Zo leer je de basisconcepten van het programmeren. De ingebouwde sjablonen in de app moedigen gebruikers aan om hun creativiteit te benutten en echte programma’s te maken, die ze via Mail of Berichten met vrienden kunnen delen of op internet kunnen zetten.
“Was Swift Playgrounds er maar geweest toen ik leerde programmeren,” zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. “Swift Playgrounds is de enige app in zijn soort die eenvoudig genoeg is voor scholieren en beginners, maar waarin je toch echte programmeertaal gebruikt. Dit is een innovatieve manier om de concepten van het programmeren interessant te maken en de volgende generatie gebruikers de vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om hun creativiteit te uiten.”
“De nieuwe Swift Playgrounds-app van Apple is één van de krachtigste en aansprekendste apps om te leren programmeren die we ooit hebben gezien. We kunnen niet wachten om de app in gebruik te nemen”, zegt Jean MacDonald, oprichtster van App Camp for Girls. “Het is een leuke, intuïtieve manier om onze leerlingen de basisprincipes van het programmeren bij te brengen op iPad. Tegelijkertijd leren ze Swift, een programmeertaal die met ze mee kan groeien en waarmee ze alles kunnen doen wat ze maar willen.”
Via de bibliotheek met door Apple ontwikkelde programmeerlessen maken leerlingen kennis met de basisconcepten van het programmeren, zoals commando’s geven, functies maken, loops uitvoeren en voorwaardelijke code en variabelen gebruiken. Zo ontwikkelen ze hun zelfvertrouwen en vaardigheden. Apple zal regelmatig nieuwe, losstaande uitdagingen beschikbaar stellen, zodat leerlingen hun programmeervaardigheden blijven ontwikkelen terwijl hun vaardigheden en interesse toenemen. Onderwijsinstellingen en ontwikkelaars kunnen via Xcode zelf uitdagingen aan de app toevoegen.
Naast de lessen bevat Swift Playgrounds een reeks ingebouwde sjablonen waarmee ontwikkelaars in spe creatief aan de slag kunnen. Scholieren en ontwikkelaars kunnen deze code aanpassen en uitbreiden. Ze kunnen bijvoorbeeld graphics en touch-interactie toevoegen. Met Swift Playgrounds kan een vrijwel onbeperkt aantal interactieve programma’s worden ontwikkeld op basis van Swift en de iOS-frameworks. Je kunt nieuwe documenten aanmaken of één van de ingebouwde sjablonen gebruiken. Deze bevatten de basis voor graphics en de gebruikersinterface, zodat je krachtige apps kunt maken die bijvoorbeeld op aanrakingen en de versnellingsmeter reageren of Bluetooth-apparaten aansturen. Omdat in Swift Playgrounds echte Swift-code wordt gebruikt, kunnen projecten rechtstreeks naar Xcode worden geëxporteerd om programma’s voor iOS en macOS te maken, die uiteindelijk complete apps kunnen worden.
Omdat Swift Playgrounds speciaal is ontwikkeld voor de Multi-Touch-interface van iPad, kun je met een paar tikjes volledige programma’s maken. Op het nieuwe programmeertoetsenbord kun je over een toets vegen om snel bijzondere tekens in te voeren die vaak in Swift worden gebruikt. Een werkbalk bevat suggesties voor andere commando’s of waarden, die afhankelijk zijn van de context. Met het pop-overtoetsenbord kun je snel een getal veranderen. Je kunt op een kleurwaarde tikken om een kleurenkiezer te tonen of je kunt de grenzen van een loop of functiedefinitie slepen om deze op bestaande code toe te passen. Ook kun je codefragmenten uit een bibliotheek met veelgebruikte code slepen. Zo kun je zonder te typen nieuwe, krachtige code maken. Je programma’s zien er fantastisch uit wanneer ze schermvullend worden uitgevoerd op het Retina-display van iPad en reageren vlekkeloos op aanrakingen en de versnellingsmeter van iPad.
Beschikbaarheid
Een preview van Swift Playgrounds is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het Apple Developer Program en maakt deel uit van de preview voor ontwikkelaars van iOS 10. De preview is vanaf juli beschikbaar als onderdeel van het openbare bètaprogramma voor iOS 10. De definitieve versie van Swift Playgrounds is deze herfst gratis beschikbaar via de App Store. Swift Playgrounds is compatibel met alle modellen van iPad Air en iPad Pro en met iPad mini 2 en hoger waarop iOS 10 wordt uitgevoerd. Meer informatie, waaronder video’s, afbeeldingen en demo’s, is beschikbaar op apple.com/swift/playgrounds.
Contactpersoon voor de pers:
Martijn Kroonstuiver
Apple
mkroonstuiver@apple.com
+31 (0)20 5352821

    © 2016 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Swift Playgrounds, iPad, Swift, Xcode, macOS, Multi-Touch, Retina, App Store, iPad Air, iPad Pro en iPad mini zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.