PERSBERICHT augustus 24, 2017

Nieuw datacenter Apple in Iowa

Complex bij Des Moines zal draaien op 100% hernieuwbare energie

Met dit nieuwe datacenter kan Apple miljoenen mensen in het noorden van Amerika beter van dienst zijn bij het gebruik van Siri, iMessage, Apple Music en dergelijke.
Des Moines (VS) – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het bedrijf in Waukee een hypermodern datacenter van bijna 40.000 m2 gaat bouwen om Noord-Amerikaanse gebruikers van iMessage, Siri, de App Store en andere Apple diensten nog beter van dienst te zijn. Net als alle andere datacenters van Apple zal ook dit nieuwe complex volledig op hernieuwbare energie draaien. 
Apple investeert 1,3 miljard dollar in het nieuwe datacenter en schept hiermee in de regio Des Moines meer dan 550 banen voor het bouwen en runnen van het complex. Verder zal het bedrijf 100 miljoen dollar storten in een nieuw Public Improvement Fund, bedoeld voor gemeenschaps- en infrastructuurprojecten in en om Waukee.
Apple’s $1.3 billion investment will create over 550 construction and operations jobs in the Des Moines area.
“Bij Apple kijken we altijd hoe we de ervaringen van onze klanten nog beter kunnen maken. Met dit nieuwe datacenter kunnen we miljoenen mensen in heel Noord-Amerika beter van dienst zijn bij het gebruik van Siri, iMessage, Apple Music en dergelijke. En dat alles wordt aangedreven door hernieuwbare energie”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Apple is goed voor een werkgelegenheid van 2 miljoen banen in alle 50 Amerikaanse staten, waarvan 10.000 in Iowa. We zijn er trots op dat deze investering daar nog een schepje bovenop doet en dat we zo deze regio nog meer economische kansen bieden.”
Het nieuwe Public Improvement Fund, dat zal worden opgericht en beheerd door de gemeente Waukee, is bedoeld om bij te dragen aan gemeenschapsprojecten, zoals parken, bibliotheken en recreatiegebieden. Ook de infrastructuur van de stad krijgt ondersteuning uit dit fonds. Het eerste project dat vanuit het fonds wordt gefinancierd, is de bouw van de Waukee Youth Sports Campus, met een plantenkas, een speeltuin, een pier om te vissen en sportvelden voor scholen en sportverenigingen.
Om het datacenter van energie te voorzien, gaat Apple samen met lokale partners investeren in projecten voor windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen. Apple streeft ernaar om voor zijn wereldwijde activiteiten honderd procent hernieuwbare energie te gebruiken en heeft dat doel al bereikt in de VS en 23 andere landen. 
“Het is een eer dat Apple Iowa heeft uitgekozen voor zijn nieuwe, technologisch meest geavanceerde datacenter”, zegt Kim Reynolds, de gouverneur van Iowa. “Apple en wij hebben gemeen dat we innovatie en hernieuwbare energie hoog in het vaandel hebben staan. Deze investering in onze staat levert een cruciale bijdrage aan onze ontwikkeling als technologiecentrum, en is goed voor de werkgelegenheid.”
“Waukee heet Apple van harte welkom”, zegt Bill Peard, burgemeester van Waukee. “Dit nieuwe complex zorgt voor goede banen en draagt bij aan de infrastructurele ontwikkeling van de stad. Dit is het begin van een samenwerking die hopelijk nog tientallen jaren zal duren.”
Naar verwachting start de bouw van het datacenter begin volgend jaar. Apple wil het in 2020 in gebruik nemen. 
Apple is goed voor 2 miljoen banen in de Verenigde Staten en is daarmee een van de grootste banenscheppers van het land. Vorig jaar besteedde Apple meer dan 50 miljard dollar bij meer dan 9000 leveranciers en fabrikanten in de VS. Sinds de start van de App Store in 2008 hebben Amerikaanse ontwikkelaars wereldwijd meer dan 16 miljard dollar verdiend aan de verkoop van apps via de App Store.

Media

Afbeeldingen Apple datacenter in Iowa

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple (iOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

Contactpersoon voor de pers:

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821