PERSBERICHT november 9, 2017

Apple maakt ‘Iedereen kan programmeren’ wereldwijd beschikbaar voor studenten

De Australische RMIT University sluit zich aan bij meer dan 20 internationale universiteiten en neemt Apple curriculum op in lesprogramma

RMIT-alumni Jason Fabbri en Greg Curcio maakten hun eerste iOS-app met Swift.
Melbourne – Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat het initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ wereldwijd wordt uitgebreid naar meer dan 20 universiteiten en andere onderwijsinstellingen buiten de Verenigde Staten. Deze instellingen gaan vanaf nu App Development with Swift aanbieden, een cursus van een jaar die is ontworpen door engineers van Apple, in samenwerking met docenten. In dit programma leren studenten met verschillende niveaus en achtergronden hoe ze kunnen programmeren en apps kunnen ontwerpen. Hiermee krijgen honderden studenten van over de hele wereld de kans om de programmeertaal Swift onder de knie te krijgen en een basis te ontwikkelen voor een carrière in de razendsnel groeiende app-industrie.  
De cursus duurt een heel jaar en is gebaseerd op Swift, de populaire en eenvoudige programmeertaal van Apple.
RMIT University, de grootste universiteit van Australië, is tot op heden een van de instellingen buiten de VS die het App Development with Swift-programma het breedst inzet. Als onderdeel van RMIT’s streven om digitale vaardigheden te verbeteren zal de universiteit de cursus App Development with Swift online aanbieden. Daarnaast komt er ook een nieuwe beroepsgerichte klassikale cursus. Verder gaat RMIT beurzen aanbieden aan leerkrachten die willen leren programmeren en komt er een gratis zomercursus op de City-campus van de RMIT waarin middelbare scholieren kunnen kennismaken met de basis van programmeren.  
Met het App Development with Swift-programma doen studenten kennis op die essentieel is voor een carrière in app-ontwikkeling.
De RMIT sluit zich aan bij meer dan 20 onderwijsinstellingen wereldwijd die dit programma vanaf dit jaar aanbieden, waaronder de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Mercantec in Denemarken, het Unitec Institute of Technology in Nieuw Zeeland en de Plymouth University in het Verenigd Koninkrijk.  
“Minder dan een jaar geleden zijn we begonnen met het initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te leren programmeren. Onder scholen en universiteiten in de VS is het programma enorm populair gebleken en onze uitbreiding vandaag naar het buitenland is de volgende grote stap voorwaarts”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “We zijn enorm trots op de samenwerking met de RMIT en de andere instellingen wereldwijd, omdat zij studenten de tools mee kunnen geven om de wereld te veranderen.”  
“App Development with Swift staat centraal in de benadering van RMIT, waarin studenten zichzelf op een creatieve en ondernemende manier voorbereiden op het werkende leven in de 21e eeuw”, aldus Martin Bean CBE, Vice Chancellor en President van de RMIT University. “Dit type vaardigheden wordt in de toekomst steeds belangrijker in Australië en we zijn dan ook dolblij met de samenwerking met Apple en het curriculum dat ze bieden.”  
“Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan met de cursus van Apple over app-ontwikkeling, vooral vanwege de kansen die me dit in de toekomst zou kunnen brengen“, aldus Tenisha Fernando, vierdejaarsstudent aan de RMIT. “Sommige van de beste apps ter wereld zijn gemaakt met de programmeertaal Swift en ik kan niet wachten om mijn eigen ideeën in die taal te verwerken.”  
Sinds 2008 zijn er al meer dan 180 miljard apps uit de App Store gedownload en heeft Apple meer dan 70 miljard dollar uitgekeerd aan ontwikkelaars. De App Store is daarmee de meest actieve marktplaats voor software ter wereld. Wekelijks bezoeken meer dan 500 miljoen unieke bezoekers uit 155 landen de App Store.   

Media

Afbeeldingen van het initiatief ‘Iedereen kan programmeren’

Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vier softwareplatforms van Apple, iOS, macOS, watchOS en tvOS, zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.  

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728