PERSBERICHT april 19, 2018

Apple voegt Dag van de Aarde-donaties toe aan inruil- en recyclingprogramma

Nieuwe robot Daisy demonteert iPhone om waardevol materiaal terug te winnen

Daisy, het nieuwste hulpmiddel van Apple voor de terugwinning van materiaal, kan negen verschillende iPhone-modellen demonteren om waardevolle materialen terug te winnen die de mogelijkheden van traditionele recyclingbedrijven te boven gaan.
Cupertino, Californië – Vlak voor de Dag van de Aarde kondigt Apple vandaag aan dat het voor elk device dat van nu tot en met 30 april via het Apple GiveBack-programma bij Apple Stores en apple.com binnenkomt, een donatie doet aan de non-profitorganisatie Conservation International. In het kader van de voortdurende inspanningen op het gebied van recycling introduceert Apple ook Daisy, een robot die iPhones efficiënter kan demonteren om waardevolle materialen terug te winnen. Zowel Apple GiveBack als Daisy passen in de belofte van Apple om de planeet gezonder te maken door middel van innovatie, en brengen het bedrijf een stap dichter bij het doel om producten van alleen gerecyclede of hernieuwbare materialen te maken.  
Daisy kan tot 200 iPhones per uur demonteren.
“Bij Apple werken we voortdurend aan slimme oplossingen tegen klimaatverandering en voor behoud van de kostbare hulpbronnen van onze planeet”, zegt Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde maken we het onze klanten met Apple GiveBack zo eenvoudig mogelijk om devices te recyclen en iets goeds voor de planeet te doen. En we zijn ook erg blij dat we Daisy aan de wereld kunnen voorstellen, omdat zij laat zien wat er mogelijk is op het snijvlak van innovatie en milieubescherming.”  

Apple GiveBack

Conservation International werkt in meer dan 30 landen over de hele wereld aan behoud en bescherming van het milieu.
Via Apple GiveBack kunnen klanten hun device inleveren bij een Apple Store of via apple.com, zodat het kan worden gerecycled of ingeruild. Voor elk Apple device dat van nu tot en met 30 april wordt ontvangen, doet Apple een donatie aan Conservation International ter ondersteuning van het werk van deze organisatie voor milieubehoud en -bescherming.1 Bij devices die hiervoor in aanmerking komen, krijgen klanten een tegoed dat ze kunnen gebruiken voor een aankoop in een Apple Store, of dat ze voor later gebruik op een Apple Store-cadeaubon kunnen zetten.1  
Conservation International maakt gebruik van wetenschappelijke kennis, beleidsmaatregelen en samenwerkingsprojecten om de natuur te beschermen die mensen nodig hebben voor voedsel, drinkwater en levensonderhoud. De organisatie is opgericht in 1987 en werkt in meer dan 30 landen op zes continenten aan een gezonde, welvarende planeet.  

Daisy, de nieuwe recyclerobot van Apple  

Daisy, de nieuwste demontagerobot van Apple, is de efficiëntste manier om meer waardevolle materialen uit iPhone terug te winnen. In de ontwikkeling van de robot zitten jaren van onderzoek. Er is revolutionaire technologie in verwerkt op basis van wat Apple heeft geleerd van de eerste demontagerobot Liam, die in 2016 werd gelanceerd. Daisy bevat deels dezelfde onderdelen als Liam en kan negen iPhone-versies demonteren en de hoogwaardige onderdelen sorteren voor recycling. Daisy kan tot 200 iPhones per uur demonteren en hun onderdelen verwijderen en sorteren, zodat Apple waardevolle materialen kan terugwinnen die de mogelijkheden van traditionele recyclingbedrijven te boven gaan. En de kwaliteit van het resultaat is hoger dan voorheen.   

De betrokkenheid van Apple bij het milieu  

Het nieuwe hoofdkantoor van Apple in Cupertino draait voor 100 procent op hernieuwbare energie en levert tijdens periodes van lage bezetting zelfs schone energie terug aan het elektriciteitsnet, door gebruik te maken van opslag in accu’s en een micronetwerk.
Als onderdeel van de voortdurende inspanningen ter ondersteuning van de gezondheid van de planeet door middel van innovatie brengt Apple vandaag ook de jaarlijkse milieurapportage uit, waarin de vooruitgang van het bedrijf op drie prioriteitgebieden voor milieu wordt toegelicht:  
  • Vermindering van de koolstofvoetafdruk van Apple door gebruik van hernieuwbare energiebronnen, en bevordering van energiezuinigheid in producten en faciliteiten.
  • Behoud van waardevolle hulpbronnen.
  • Het voortouw nemen in het gebruik van veiligere materialen in de producten en processen.
Vorige week liet Apple weten dat de wereldwijde faciliteiten nu voor 100 procent op groene stroom draaien. Dit betreft Apple Stores, kantoren, datacenters en gedeelde faciliteiten in 43 landen, waaronder China, India, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daarnaast maakte het bedrijf bekend dat nog eens negen productiepartners hebben toegezegd dat ze voor hun volledige productie voor Apple overgaan op 100 procent groene stroom. Dat brengt het totaal op 23 leveranciers.   
Op zaterdag ontvangen Apple Watch-gebruikers een melding over de Earth Day Challenge, een activiteit waarmee ze worden aangemoedigd naar buiten te gaan, van de omgeving te genieten en een work-out van ten minste 30 minuten te doen. Als ze dat op de Dag van de Aarde doen, ontvangen ze een speciale prestatie en unieke stickers in iMessage. Vanaf morgen zijn in Apple Stores over de hele wereld ter ere van de Dag van de Aarde logo’s met groene bladeren of raamstickers te zien.  

Afbeeldingen van Apple GiveBack en Daisy

    1 Verkrijgbaarheid van Apple Store-cadeaubonnen kan per land verschillen. Ga voor meer informatie naar apple.com/giveback.

Contactpersoon voor de pers:

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728