PERSBERICHT juni 4, 2018

Apple geeft preview van iOS 12

Gedeelde AR-ervaringen, leuke nieuwe manieren van communiceren en Screen Time – dit najaar op iPhone en iPad

12 Memoji’s.
In iOS 12 kun je je op nog meer manieren expressief uiten via Berichten en FaceTime.
San Jose - Apple kondigt vandaag iOS 12 aan, de nieuwste versie van het meest geavanceerde mobiele besturingssysteem waarmee dagelijkse taken sneller en directer kunnen worden uitgevoerd. iOS 12 verandert de manier waarop gebruikers de wereld bekijken door middel van AR, maakt communiceren leuk en expressief dankzij Memoji en Group FaceTime, en geeft klanten met Screen Time inzicht in – en controle over – hoeveel tijd ze op hun iOS-device doorbrengen. Nieuw in iOS 12 zijn Siri Shortcuts, waardoor Siri kan samenwerken met andere apps, zodat je nog sneller kunt werken.  
“We zijn enorm enthousiast over de nieuwe communicatiefeatures op iPhone en iPad, zoals Memoji – persoonlijker dan Animoji – de leuke camera-effecten en Group FaceTime”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Met iOS 12 maken we nieuwe ervaringen mogelijk die voorheen ondenkbaar waren. We gebruiken geavanceerde algoritmen om AR nog aantrekkelijker te maken en dankzij intelligentie op het device zelf is hulp van Siri nog sneller.”  
Jongen zit voor een LEGO-gebouw in een kamer, houdt een iPad met LEGO AR City op het scherm.
Ontwikkelaars kunnen nu features integreren waarmee gebruikers virtuele objecten in de echte wereld kunnen achterlaten, en ze later ongewijzigd weer kunnen terughalen.

Sneller en beter reagerend

iOS 12 is ontworpen om dagelijkse taken op iPhone en iPad sneller en directer te maken door middel van systeembrede prestatieverbeteringen. De Camera-app start tot 70 procent sneller, het toetsenbord verschijnt tot 50 procent sneller en typen is nu nog directer. Zelfs als het hele systeem druk bezig is, kunnen apps tot twee keer zo snel starten. Van iPhone 5s die in 2013 werd gelanceerd tot aan iPhone X – de meest geavanceerde iPhone ooit – zorgt iOS 12 over de hele linie voor prestatieverbeteringen op meer devices dan eerdere versies.1

Gedeelde AR-ervaringen 

iOS is het grootste AR-platform ter wereld; honderden miljoenen devices ondersteunen AR-ervaringen.
Met ARKit 2 kunnen ontwikkelaars de meest innovatieve AR-apps maken voor het grootste AR-platform ter wereld. Dankzij nieuwe tools om gedeelde ervaringen te integreren, blijvende AR-ervaringen die aan een specifieke locatie zijn gekoppeld, objectherkenning en imagetracking worden AR-apps nog dynamischer. Met de nieuwe open bestandsstructuur usdz, ontwikkeld in samenwerking met Pixar, kan AR vrijwel overal binnen iOS eenvoudig worden geïntegreerd. Denk aan apps als Berichten, Safari, Mail, Bestanden en News, met krachtige grafische en animatiefeatures.    

Memoji en leuke camera-effecten

Communicatie met vrienden en familie wordt met iPhone X nog expressiever dankzij nieuwe Animoji en leuke persoonlijke en aanpasbare Memoji-personages. Vanuit Berichten kun je prachtig vormgegeven Memoji’s maken met een set inclusieve, diverse kenmerken zodat je een unieke persoonlijkheid kunt ontwerpen. De bestaande set Animoji’s wordt uitgebreid met een spook, koala, tijger en tyrannosaurus. Alle Animoji’s en Memoji’s detecteren nu knipogen en tongbewegingen, zodat je nog meer uitdrukkingen kunt vastleggen.
Dankzij nieuwe camera-effecten zijn Animoji’s, filters, tekst en stickers nu ook mogelijk in Berichten en FaceTime. Met comic- en waterverffilters krijgen foto's en video’s een persoonlijk tintje, en met nieuwe labels en vormen kunnen gebruikers bijschriften en titels toevoegen om een afbeelding meer nadruk te geven. In Berichten zijn er stickerpakketten om een leuke sticker toe te voegen.  

Group FaceTime

iPhone met verschillende Group FaceTime-gesprekken geopend op het scherm.
Via technologie op het device zelf worden de belangrijkste sprekers in het gesprek weergegeven.
Met FaceTime is de manier waarop we communiceren en belangrijke momenten delen veranderd. En nu, met Group FaceTime, kun je ook eenvoudig met meerdere mensen tegelijk praten. Er kunnen tussendoor deelnemers worden toegevoegd en nieuwe deelnemers kunnen zich aansluiten zolang het gesprek nog bezig is – via video of audio op iPhone, iPad of een Mac, en zelfs via FaceTime-audio op Apple Watch.   

Siri Shortcuts

iPhone met overzichtsscherm Siri Shortcuts.
Met aanpasbare Siri Shortcuts kunnen mensen nog meer doen op een dag.
Nu alle apps kunnen samenwerken met Siri, zorgen Siri Shortcuts voor een nieuwe, snellere manier om nog meer voor elkaar te krijgen. Siri kan zelf precies op het juiste moment een actie voorstellen. Bijvoorbeeld ’s ochtends een kop koffie bestellen, of ’s middags beginnen aan je training. Gebruikers kunnen Shortcuts zelf aanpassen door een gesproken commando aan te maken om de taak te starten, of door de nieuwe Shortcuts-app te downloaden om een reeks acties aan te maken vanuit verschillende apps. Deze kunnen dan via een tikje of een aangepast gesproken commando worden gestart. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van deze nieuwe mogelijkheden via Shortcut API’s.  

Foto’s

Het compleet nieuwe tabblad ‘Voor jou’ brengt favoriete momenten samen op één locatie, waarin Terugblikken en gedeelde albums in iCloud worden gecombineerd. Een nieuwe feature voor deelsuggesties maakt het gemakkelijker om foto’s te delen met vrienden. Vrienden die foto’s ontvangen, krijgen de vraag of ze zelf ook foto’s en video’s van dezelfde reis of gebeurtenis willen delen. In de zoeksuggesties verschijnen de meest relevante gebeurtenissen, mensen, plaatsen, groepen, categorieën en recente zoekopdrachten. Met de nieuwe zoekfunctionaliteit worden meerdere zoektermen gecombineerd om de juiste foto’s te vinden.  

Niet Storen, Berichtgeving en Screen Time

iPhone met Screen Time met het weekrapport van Jason met gegevens over bijvoorbeeld het dagelijks gemiddelde gebruik, statistieken en appgebruik.
Screen Time bevat activiteitenrapporten die laten zien hoeveel tijd aan apps en op websites is besteed.
Met de nieuwe tools die in iOS 12 zijn ingebouwd krijgen klanten een goed begrip van – en de controle over – de tijd die ze met hun iOS-devices doorbrengen. Nieuwe modi in Niet storen worden automatisch beëindigd op basis van een opgegeven tijd, locatie of actie. Met ‘Do Not Disturb during Bedtime’ kunnen mensen een betere nachtrust krijgen doordat het display wordt gedimd en alle berichten op het toegangsscherm worden verborgen tot daar in de ochtend weer om wordt gevraagd.  
Om onderbrekingen te voorkomen geeft iOS 12 de gebruikers meer opties om aan te geven hoe meldingen worden afgeleverd. Ze kunnen direct aangeven dat meldingen op de achtergrond moeten worden bezorgd of volledig worden uitgeschakeld. Met gegroepeerde meldingen is het eenvoudiger om meerdere meldingen tegelijk te bekijken en beheren.   
Screen Time geeft de gebruikers gedetailleerde informatie en hulpmiddelen zodat ze de tijd die ze besteden aan apps en websites kunnen inzien en controleren. De dag- en weekrapporten laten de totale tijd zien die is doorgebracht met individuele apps en appcategorieën, hoeveel meldingen er zijn ontvangen en hoe vaak iPhone en iPad zijn opgepakt. Ouders kunnen Screen Time in combinatie met Delen met gezin in iCloud gebruiken om op hun eigen iOS-devices de activiteitenrapporten van hun kinderen te bekijken. Ook kunnen ze tijden inplannen om het gebruik van iOS-devices door de kinderen te beperken, bijvoorbeeld ’s nachts.   

Privacy en beveiliging  

Net als bij alle software-updates van Apple blijven privacy en beveiliging topprioriteiten in iOS 12. Met Slimme trackingpreventie in Safari kan worden voorkomen dat met de knoppen ‘Vind ik leuk’ en ‘Deel’ en commentaarwidgets in social media gebruikers worden gevolgd zonder toestemming. Safari biedt nu ook vereenvoudigde systeeminformatie tijdens het internetten, zodat wordt voorkomen dat gebruikers worden gevolgd op grond van hun systeemconfiguratie. Ook zorgt Safari voor het aanmaken, automatisch invullen en bewaren van krachtige wachtwoorden wanneer gebruikers nieuwe accounts aanmaken. Eerder gebruikte wachtwoorden worden gesignaleerd zodat gebruikers ze kunnen veranderen.  

Andere app-features   

  • Apple Books is opnieuw ontworpen om nog gemakkelijker boeken en audioboeken te ontdekken en te lezen of beluisteren. Met het tabblad ‘Book Store’ kan snel worden gezocht naar nieuwe titels en kunnen ranglijsten, beheerde verzamelingen en speciale aanbiedingen worden bekeken.
  • Apple News is opnieuw ontworpen zodat nog gemakkelijker nieuwe kanalen of onderwerpen kunnen worden ontdekt of direct favorieten kunnen worden bezocht. Met een nieuwe zijbalk op iPad kan de gebruiker nog gemakkelijker navigeren.
  • De Aandelen-app is nu ook beschikbaar op iPad en laat aan de hand van gebruiksvriendelijke noteringen en hoogwaardig nieuws zien wat de marktontwikkelingen zijn.
  • In CarPlay is ondersteuning voor navigatie-apps van andere fabrikanten toegevoegd. Deze worden op het dashboard weergegeven naast de apps voor muziek, berichtgeving en bellen, en de apps van de autofabrikant zelf. 
  • Dictafoon is nu ook beschikbaar voor iPad en biedt iCloud-ondersteuning voor het synchroniseren van opnamen en bewerkingen op verschillende devices. Dankzij het nieuwe ontwerp is het gemakkelijker om opnamen te maken, delen en bewerken.
  • De Siri-vertaalfeature omvat nu meer dan 40 talencombinaties en bevat meer informatie over sport, beroemdheden, voeding en levensmiddelen. Siri kan ook favoriete foto’s laten zien op basis van persoon, plaats, gebeurtenis, tijd en onderwerp.
  • De Wallet-app op iPhone en iPad ondersteunt nu ook studentenkaarten zodat beter gebruik kan worden gemaakt van de mogelijkheden op de campus. 
Beschikbaarheid
De preview van iOS 12 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program via developer.apple.com. Een openbaar bètaprogramma wordt later deze maand voor iOS-gebruikers beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iOS 12 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5s en nieuwer, alle iPad Air- en iPad Pro-modellen, iPad (5e en 6e generatie), iPad mini 2 en nieuwer en iPod touch (6e generatie). Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-12-preview. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige functies en voorzieningen zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar.  

Media

Afbeeldingen van iOS 12

    1 Tests uitgevoerd door Apple in mei 2018 met iPhone 6 Plus met ondersteuning voor gangbare piekprestaties en bètasoftware van iOS 11.4 en bètasoftware van iOS 12. Het starten van de Camera-app is getest door swipen vanaf het toegangsscherm; het starten van apps is getest door starten vanaf het beginscherm; het toetsenbord is getest met Safari. De prestaties variëren afhankelijk van de configuratie, content, de conditie van de batterij, het gebruik en andere factoren.

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.help@apple.com

(408) 974-2042