UPDATE juni 4, 2018

Apple onthult ARKit 2

Hiermee kunnen ontwikkelaars de meest innovatieve AR-apps maken voor het grootste AR-platform ter wereld

Jongen die in een kamer voor een gebouw van LEGO zit, met in zijn handen een iPad met LEGO AR City op het scherm.
LEGO AR City gebruikt ARKit 2-functies zoals gedeelde ervaringen, persistente AR en 3D-objectdetectie om LEGO-creaties en -personages tot leven te brengen.
Apple introduceert vandaag ARKit 2, een platform waarmee ontwikkelaars gedeelde ervaringen, persistente AR verbonden aan een specifieke locatie, objectherkenning en beeldtracking in hun apps kunnen integreren, zodat AR-apps nog dynamischer worden. Ook onthult Apple de Measure-app voor iOS, die met behulp van AR snel de grootte van echte objecten kan bepalen. Daarnaast is er usdz, een nieuwe open bestandsstructuur in iOS 12 die is ontworpen om een diepere integratie van AR in iOS mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat AR-objecten beschikbaar zijn in het hele ecosysteem van Apple apps.  
Sinds ARKit afgelopen najaar op de markt kwam heeft Apple in hoog tempo belangrijke nieuwe AR-functies voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt, en dit is al de derde grote release. Met ARKit beschikken ontwikkelaars over tools waarmee ze AR-ervaringen kunnen creëren die iOS-gebruikers een nieuwe blik op de wereld geven, met zowel speelse als productieve toepassingen. 

ARKit 2

Ontwikkelaars kunnen nu functies integreren waarmee meerdere spelers tegelijkertijd een game kunnen spelen.
Door de gedeelde ervaringen in ARKit 2 wordt AR nog aantrekkelijker op iPhone en iPad, omdat meerdere gebruikers tegelijk een game kunnen spelen of samen kunnen werken aan projecten zoals de renovatie van een woning. Ontwikkelaars kunnen ook een toeschouwermodus toevoegen, waarmee familie en vrienden op een ander iOS-device kunnen toekijken hoe AR-games verlopen.  
Ook persistente AR is een belangrijke ontwikkeling voor de interactie met AR-apps: gebruikers kunnen in de echte wereld virtuele objecten achterlaten waarnaar ze later weer kunnen terugkeren. Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen aan een puzzel op een tafel en op een later moment verdergaan waar ze gebleven waren, of in de loop van een paar weken een kunstwerk maken zonder steeds opnieuw te hoeven beginnen. 
Door gedeelde ervaringen kunnen gebruikers in een toeschouwermodus kijken wat er gebeurt; ze zien wat de spelers zien en zelfs nog meer.
ARKit 2 breidt ook de ondersteuning voor beelddetectie en -tracking uit, zodat 3D-objecten zoals speelgoed en sculpturen kunnen worden gedetecteerd. Ook kunnen weerspiegelingen van de echte wereld nu automatisch op AR-objecten worden aangebracht. Hierdoor wordt de AR-ervaring een nog realistischere mix van de virtuele en de echte wereld.

Measure

Measure is een nieuwe app in iOS 12, die met behulp van AR snel echte objecten meet door middel van een soort meetlint. De nieuwe app geeft automatisch de afmetingen van objecten zoals fotolijsten, posters en uithangborden, en kan ook diagonalen meten en oppervlakten berekenen. En gebruikers kunnen een foto maken en deze delen met de juiste afmetingen erbij, direct met iPhone of iPad.  

QuickLook en usdz

iPhone X met een AR-globe op een bureau.
usdz is gebaseerd op het systeem Universal Scene Description van Pixar en brengt AR binnen bereik van bijna alles in iOS.
iOS 12 brengt AR binnen bereik van bijna alles in iOS. In samenwerking met Pixar introduceert Apple een nieuwe open bestandsstructuur, usdz, die is geoptimaliseerd voor apps als Berichten, Safari, Mail, Files en News, en daarbij dezelfde krachtige grafische mogelijkheden en animatiefuncties heeft. Met usdz en Quick Look voor AR kunnen gebruikers ook een 3D-object in de echte wereld plaatsen om te zien hoe het past in een bepaalde ruimte.
ARKit 2 en usdz horen bij de preview van iOS 12 voor ontwikkelaars die vanaf vandaag beschikbaar is voor leden van het Apple Developer Program. Ondersteuning voor ARKit 2 en usdz komt in het najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPhone 6s en hoger, alle iPad Pro-modellen en de 5e en 6e generatie van iPad.  

Media

Afbeeldingen van ARKit 2

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728