PERSBERICHT juni 4, 2018

iOS 12 bevat nieuwe features voor minder onderbrekingen en meer inzicht in schermtijd

Display van iPhone X met Screen Time-informatie voor iPhone van Elizabeth, met tijd die is besteed aan social media, amusement en productiviteit, plus langste sessie, gebruik na bedtijd en limieten.
Activiteitenrapporten laten zien welke apps en websites het meest worden gebruikt, hoeveel meldingen er binnenkomen en hoe vaak gebruikers hun iOS-device ontgrendelen.
San Jose, Californië –  Apple heeft vandaag een aantal nieuwe tools aangekondigd die in iOS 12 zijn ingebouwd en die klanten meer controle geven over de tijd die ze op hun iOS-device besteden. De nieuwe features zijn later deze maand verkrijgbaar en maken deel uit van de openbare bètaversie van iOS 12. Het gaat onder meer om activiteitenrapporten, applimieten en nieuwe Niet storen- en meldingenregelaars waarmee klanten het aantal onderbrekingen kunnen beperken en de schermtijd kunnen regelen, voor zichzelf maar ook voor hun kinderen.  
“In iOS 12 krijgen gebruikers uitgebreide informatie en tools om meer controle te krijgen over de tijd die ze besteden aan apps en websites, hoe vaak ze hun iPhone of iPad op een dag ontgrendelen en hoe ze meldingen ontvangen,” zegt Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Ouderlijk toezicht is sinds 2008 beschikbaar op iPhone en gaandeweg zijn er allerlei features aan toegevoegd zodat ouders kunnen regelen wat hun kinderen op hun device kunnen zien en doen. Met de nieuwe Screen Time-tools kunnen gebruikers hun schermtijd preciezer regelen, zodat er genoeg tijd overblijft voor alles wat ze belangrijk vinden.”  

Niet storen 

iPhone in Niet storen-modus op draadloze oplader in donkere kamer
Als Niet storen is ingeschakeld in de Bedtime-modus, blijft het display gedimd en verschijnen er geen meldingen in het toegangsscherm.
Niet storen is in iOS 12 verder verbeterd. Gebruikers kunnen nu nog makkelijker voorkomen dat ze worden afgeleid, bijvoorbeeld bij het studeren, in de klas of tijdens een vergadering. Er is ook een nieuwe Niet storen-feature in de Bedtime-modus die ’s nachts het display dimt en alle meldingen in het toegangsscherm verbergt tot de volgende ochtend. Niet storen kan nu vanuit het bedieningspaneel zo worden ingesteld dat het automatisch wordt uitgezet op basis van een opgegeven tijd of locatie.  

Meldingen

iOS 12 biedt meer mogelijkheden om te bepalen hoe meldingen worden weergegeven, zodat klanten minder vaak worden gestoord bij hun dagelijkse bezigheden. Meldingen kunnen in een handomdraai volledig worden uitgeschakeld of direct in het Berichtencentrum worden bezorgd. Siri kan ook intelligente suggesties doen, bijvoorbeeld om meldingen op stil te zetten of helemaal uit te schakelen, afhankelijk van hoe de gebruiker er meestal mee omgaat. iOS 12 bevat ook een optie voor het groeperen van meldingen, om makkelijker meerdere meldingen tegelijkertijd te bekijken en beheren.  

Screen Time

iPhone X met Screen Time-informatie voor iPad van Jason met tijd die is besteed aan games, amusement en social media, plus menulinks voor Downtime, App Limits, Always Allowed en content- en privacybeperkingen.
Screen Time bevat beheertools voor klanten om hun tijd beter in te delen in het gebruik van iOS apparaten.
Deze feature geeft klanten inzicht in de tijd die ze aan apps en websites besteden. Per dag en per week worden er activiteitenrapporten bijgehouden met daarin de hoeveelheid tijd die gebruikers aan elke app en appcategorie besteden, hoeveel meldingen ze ontvangen en hoe vaak ze hun iPhone of iPad ontgrendelen.  
Hoe meer inzicht mensen hebben in hun gebruik van iOS-devices, hoe beter ze kunnen regelen hoeveel tijd ze aan een app, website of appcategorie kwijt zijn. Met App Limits kunnen mensen vooraf bepalen hoeveel tijd ze aan een app willen besteden. Er verschijnt een melding als die tijd bijna op is.  
Display van iPhone X met informatie over meest gebruikte apps.
Informatie over bestede tijd per app en optie om persoonlijke doelen of limieten in te stellen.
Screen Time is geweldig voor iedereen die meer wil weten over zijn devicegebruik, maar kan met name een uitkomst zijn voor gezinnen. Ouders kunnen het activiteitenrapport van hun kinderen direct op hun eigen iOS-device zien. Zo weten ze wat hun kinderen zoal doen op hun iOS-devices en kunnen ze per app ook een tijdslimiet instellen.  
Display van iPhone X met Downtime-menu voor een device.
Met Downtime kan de toegang tot apps voor een bepaalde tijd zelfs helemaal onmogelijk worden gemaakt. Er verschijnen dan ook geen meldingen.
Ouders kunnen ook instellen dat een iOS-device op bepaalde tijdstippen helemaal niet mag worden gebruikt, bijvoorbeeld als het bedtijd is. Er worden dan geen meldingen van apps weergegeven en apps krijgen een speciale badge die aangeeft dat ze niet mogen worden gebruikt. Naar wens kunnen ouders het gebruik van specifieke apps zoals de Telefoon-app te allen tijde toestaan, ook als Downtime is ingeschakeld of na het bereiken van de gebruikslimiet.
iPad met screenshot in een spel, met Screen Time-melding van 5 minuten.
Ouders kunnen instellen hoe lang kinderen hun iOS-device dagelijks mogen gebruiken. Het is wel mogelijk om extra tijd te vragen zodra de limiet is bereikt.
Screen Time werkt per account op alle iOS-devices, zodat instellingen, rapporten en toegestane tijd zijn gebaseerd op het totale gebruik per persoon. Screen Time werkt met Delen met gezin en is snel en makkelijk in te stellen. Ouders kunnen de Screen Time-instellingen op afstand instellen voor hun kinderen binnen dezelfde Delen met gezin-groep, of lokaal op het device zelf.  
Beschikbaarheid
Screen Time en de nieuwe Meldingen- en Niet storen-features zijn vanaf dit najaar beschikbaar in iOS 12. De preview van iOS 12 voor ontwikkelaars is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het Apple Developer Program via developer.apple.com. Een openbaar bètaprogramma wordt later deze maand voor iOS-gebruikers beschikbaar gesteld via beta.apple.com. iOS 12 wordt dit najaar geïntroduceerd als gratis software-update voor iPhone 5s en nieuwer, alle modellen van iPad Air en iPad Pro, iPad (6e generatie), iPad (5e generatie), iPad mini 2 en iPod touch (6e generatie). Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-12-preview.  

Media

Afbeeldingen van Screen Time-features in iOS 12

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728