Reportage mei 16, 2019

Kunstfotografe Rachael Short brengt eenvoud in beeld met iPhone

Rachael Short buiten met haar iPhone.
Nadat in 2010 haar ruggengraat was beschadigd, ging kunstfotografe Rachael Short fotograferen met alleen maar haar iPhone.
De in Californië woonachtige Rachael Short houdt alles graag simpel. In het plaatsje Carmel blijft ze zoeken naar nieuwe texturen, belichtingen en contrasten die ze in haar portretten en landschapsfoto’s kan vastleggen. Ze richt zich vooral op zwart-wit en vindt kleuren maar storend. “Het leven is al zo chaotisch, en daarom is het fijn om op die manier alles simpel te houden”, legt Short uit.
In 2010 kwam Short op 28-jarige leeftijd terecht in een auto-ongeluk op Highway 1 in Californië, op de avond van Halloween. Hierbij raakte haar ruggengraat beschadigd. Dit leidde tot een breuk in haar vijfde halswervel, waardoor ze een hoge dwarslaesie opliep.
Foto’s gemaakt door Rachael Short.
Geïnspireerd door het dagelijks leven in Carmel en de natuurlijke schoonheid van het stadje maakt Rachael Short afdrukken waarin ze de texturen, belichtingen en contrasten van haar omgeving laat zien.
Pad bij Monastery Beach, gemaakt met iPhone Xs door Rachael Short.
Een kronkelend pad bij Monastery Beach, gemaakt met iPhone Xs door Rachael Short.
Na 60 dagen in het ziekenhuis kon Short weer haar neus aanraken met haar linkerhand. En het duurde een heel jaar voordat haar armen genoeg kracht hadden om ook maar iets vast te houden, laat staan een camera. Terwijl ze in het ziekenhuis lag, kreeg ze van haar beste vriendin een iPhone 4, omdat ze die na het ongeluk makkelijker kon gebruiken.
“Ik had na een jaar pas genoeg kracht in mijn armen om een iPhone vast te houden”, vertelt Short. “Het was de eerste camera die ik [na het ongeluk] gebruikte, en het is nog steeds de enige camera die ik gebruik omdat hij lekker klein en licht is.”
Sindsdien is het creatieve proces van Short digitaal gestroomlijnd en mobiel. “Vroeger had ik altijd mijn 4x5-camera, mijn middenformaat-camera en mijn 35mm-camera bij me, wat nogal ingewikkeld was”, vertelt ze. “Nu gaat het me meer om het beeld en minder om de techniek en de apparatuur. Daardoor kan ik me beter concentreren.”
Rachael Short die met haar iPhone een foto maakt.
Als rolstoelgebruikster is Rachael Short erg blij dat ze met haar iPhone zo mobiel kan zijn en niet meerdere camera’s mee hoeft te nemen. “Daardoor kan ik me beter concentreren”, zegt ze.
De rolstoelbediening en iPhone van Rachael Short.
Rachael Short woont in het plaatsje Carmel in Californië en maakt foto’s met de Hipstamatic-app op haar iPhone Xs. Daarna zet ze die om in zwart-witfoto’s in Snapseed.
Ze hoeft geen verschillende soorten camera’s of filmrollen meer mee te nemen. In plaats daarvan maakt ze met de Hipstamatic-app op haar iPhone Xs een kleurenfoto, die ze in de Snapseed-app omzet naar zwart-wit en bewerkt. Vervolgens drukt ze een digitaal negatief af, waar ze dan een platina-afdruk van maakt. “Ik ben erg onder de indruk van de camera op de iPhone en het feit dat ik er alles mee kan wat ik met film deed”, vertelt ze. “De beeldkwaliteit is echt verrassend goed.”

“Technologie is echt enorm veranderd.  Het maakt gewoon zo veel mogelijk voor mensen met een beperking die minder mobiel zijn.”

Tegenwoordig woont Short vlak bij Gallery EXPOSED in Carmel, haar fotogalerie waar ze het werk van plaatselijke kunstenaars tentoonstelt. Als rolstoelgebruikster is ze altijd op zoek naar toegankelijke plaatsen waar ze foto’s kan maken en toch dicht bij de natuur kan zijn. Bijvoorbeeld Point Lobos, met al zijn vlakke paden en natuurlijke schoonheid. Of het lange pad dat bij Monastery Beach over het strand kronkelt, een van de weinige plekken in de buurt waar ze überhaupt dicht bij de oceaan kan komen. Hoewel ze vóór het ongeluk bijna nooit op deze plekken kwam, maakt ze daar nu regelmatig foto’s. Ze legt graag kronkelende paden of eindeloze wegen vast, die de ogen van het publiek door het beeld leiden.
Rachael Short.
Pas na een heel jaar had Rachael Short genoeg kracht in haar armen om haar iPhone vast te houden. Sindsdien is het de enige camera die ze voor haar foto’s gebruikt.
Ondanks de onverwachte hindernissen die bijna tien jaar geleden op haar pad kwamen, heeft Short nog steeds oog voor de lieflijkheid van de wereld om haar heen. Ze ziet de technologie van vandaag als een nieuwe manier om dingen te creëren, en ziet overal schoonheid. In een klaproos op haar vensterbank, of in de schaduw van een boom op de gevel van de Carmel Mission. 
“Ik had me 15 jaar geleden mijn huidige situatie niet kunnen voorstellen zonder mijn iPhone”, zegt Short. “Technologie is in die tijd echt enorm veranderd. Het maakt gewoon zo veel mogelijk voor mensen met een beperking die minder mobiel zijn. Het is mijn camera, het is mijn e-mailtoegang, het is mijn fotobewerking, het is ‘Hé Siri, doe wat voor me’. Het is alles.” 
In het kader van Global Accessibility Awareness Day heeft Apple de foto’s van de Californische fotografe Rachael Short tentoongesteld, die allemaal zijn gemaakt met iPhone. Vandaag de dag organiseert Apple evenementen over de hele wereld om inclusive design te promoten, en te benadrukken hoe technologie iedereen meer mogelijkheden kan bieden. Meer informatie over de toegankelijkheidsfeatures en -diensten van Apple is te vinden op apple.com/nl/accessibility

Afbeeldingen van Rachael Short

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728