PERSBERICHT juni 3, 2019

In watchOS 6 zijn de gezondheids- en fitnessfeatures van Apple Watch verbeterd

Nu ook Cycle Tracking, de Noise-app, Activity Trends en de App Store direct op de pols

Apple Watch met bandje in Korenbloemblauw.
watchOS 6 voegt verbeterde features voor gezondheid en fitness toe aan Apple Watch.
Cupertino, Californië – Apple heeft vandaag een voorproefje laten zien van watchOS 6, dat gebruikers van Apple Watch meer grip geeft op hun eigen gezondheid en conditie. Er zijn ook dynamische nieuwe wijzerplaten en de App Store is nu rechtstreeks beschikbaar op Apple Watch.
“Apple Watch is nauwelijks meer weg te denken uit het dagelijks leven van onze klanten. Hun Watch helpt ze contact te houden, op de hoogte te blijven, gezonder te leven en meer te bewegen”, zegt Jeff Williams, COO van Apple. “Met watchOS 6 introduceren we krachtige en persoonlijke nieuwe tools waarmee gebruikers meer grip krijgen op hun eigen gezondheid en conditie.”

Gezondheid en fitness

Met de nieuwe Cycle Tracking-app kunnen vrouwen belangrijke informatie over hun menstruatiecyclus vastleggen. Zo zien ze wanneer ze de volgende menstruatie kunnen verwachten en wanneer ze op hun vruchtbaarst zijn. In een dagelijks logboek kan snel informatie worden toegevoegd over de menstruatiecyclus, zoals de huidige menstruatie, mate van bloedverlies, symptomen, resultaten van ovulatietests en alles wat verder van belang is voor de vruchtbaarheid. De nieuwe Cycle Tracking-feature is ook beschikbaar in de Gezondheid-app op iPhone met iOS 13. 
De gezondheid van het gehoor is belangrijk voor de kwaliteit van leven. Uit onderzoek is gebleken dat met een achteruitgang van het gehoor ook de cognitieve functies verslechteren. Apple Watch bevindt zich op de pols op een optimale plek om omgevingsgeluid te meten en de Noise-app geeft gebruikers nu inzicht in het geluidsniveau bij bijvoorbeeld concerten en sportevenementen. Zo weten ze wanneer ze risico lopen op gehoorbeschadiging. De decibelmeter van de app reageert direct zodra het geluidsniveau verandert. Apple Watch kan een melding weergeven als het geluidsniveau boven de 90 decibel uitkomt. Er kan al gehoorschade optreden als iemand binnen een week tijd gedurende vier uur aan deze hoeveelheid geluid wordt blootgesteld, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.
Decibelmeter van de Noise-app op Apple Watch.
De Noise-app helpt klanten inzicht te krijgen in het geluidsniveau in een luidruchtige omgeving.
Klanten doen elke dag weer hun best om hun Activiteit-ringen te sluiten. Het nieuwe tabblad Trends in de Activitieit-app op iPhone geeft gebruikers nu een beeld van hun vorderingen op de langere termijn. Het tabblad laat in één oogopslag zien hoe de belangrijkste cijfers zich ontwikkelen, bijvoorbeeld voor het aantal actieve calorieën, trainingsminuten, wandeltempo enzovoort. Als gebruikers de afgelopen 90 dagen minder hebben bewogen in vergelijking met de laatste 365 dagen, krijgen ze van de Activiteit-app extra coaching om de trend te keren.
iPhone met het tabblad Trends in de Acitiviteit-app, naast Apple Watch.
Nieuwe tools voor gezondheid en fitness laten nog meer details en aanwijzingen zien.

App Store en apps

Met watchOS 6 is de App Store voor het eerst nu ook direct op Apple Watch beschikbaar. Gebruikers kunnen dus gemakkelijk direct op hun pols apps van andere aanbieders installeren, apps zoeken met behulp van Siri, de dicteerfunctie of Scribble, en app-productpagina’s bekijken die speciaal zijn ontworpen voor het Watch-display. Ontwikkelaars kunnen apps maken die zelfstandig werken op Apple Watch zonder dat er een iOS-app bij nodig is.
App Store op Apple Watch.
De App Store is nu direct op de pols beschikbaar.

Overige updates in watchOS 6

 • watchOS 6 bevat dynamische nieuwe wijzerplaten en aanpassingsmogelijkheden voor meer personalisatie en toegang tot favoriete apps, contactgegevens en informatie. Nieuw zijn onder meer de wijzerplaten Modular Compact, Solar Dial, California, Gradient en Numerals.
 • Voor ontwikkelaars is er nu ook een audio-API voor het streamen van muziek, radio en podcasts, en een API die extra runtime beschikbaar maakt voor op sessies gebaseerde taken, zoals fysiotherapie en meditatie. Core ML maakt nu gebruik van de Apple Neural Engine van Apple Watch Series 4, zodat input op het device sneller wordt verwerkt.
 • De populaire Dictafoon-app is nu beschikbaar op Apple Watch.
 • Audioboeken die in Apple Books zijn aangeschaft, kunnen nu rechtstreeks vanuit de nieuwe Audiobooks-app op Apple Watch worden beluisterd.
 • De nieuwe Rekenmachine-app werkt direct op de pols, heel handig om bijvoorbeeld snel een fooi te berekenen of de rekening te splitsen.
 • Bij Siri-zoekopdrachten kunnen de webpaginaresultaten volledig op Apple Watch worden weergegeven.
 • Apple GymKit is nu ook compatibel met de producten van Octane Fitness, TRUE Fitness en Woodway, zodat Apple Watch nu samenwerkt met nog meer cardio-apparatuur in fitnesscentra overal ter wereld.

Privacy

Bij alle Apple Watch-features staat de privacy van de gebruiker centraal. Audio of omgevingsgeluid wordt niet opgeslagen door de Noise-app of verstuurd naar Apple. Alleen het geluidsniveau wordt gemeten. De informatie uit de gezondheidsfeatures van Apple Watch, waaronder de nieuwe Cycle Tracking-app, is zichtbaar in de vernieuwde Gezondheid-app in iOS 13. Alle gegevens worden op het device zelf versleuteld en als de gebruiker iCloud-reservekopieën heeft ingeschakeld, worden gegevens versleuteld in iCloud.

Watch-bandjes voor deze zomer

Het sportbandje en het geweven sportbandje in de kleuren Kanariegeel, Pitaja en Korenbloemblauw zijn vanaf vandaag verkrijgbaar, net als het nieuwe Pride Edition geweven sportbandje, waarvan een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan de volgende LGBTQ-organisaties: Encircle, Gender Spectrum, GLSEN, ILGA, PFLAG, het National Center for Transgender Equality en The Trevor Project.
Prijzen en verkrijgbaarheid
 • De Developer Preview van watchOS 6 is vanaf vandaag beschikbaar op developer.apple.com voor deelnemers aan het Apple Developer Program. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar verkrijgbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 1 of nieuwer gekoppeld aan iPhone 6s of nieuwer met iOS 13 of hoger. Ga voor meer informatie naar apple.com/watchos-preview/. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s of op alle devices beschikbaar.
 • Apple Watch-bandjes in de nieuwe kleuren kunnen nu worden besteld op apple.com en in de Apple Store-app, en zijn later deze week verkrijgbaar bij Apple Stores, bepaalde erkende Apple resellers en providers in de VS en meer dan 35 landen en regio’s.

Afbeeldingen van watchOS 6

  1 1 Voorspellingen van de vruchtbare periode mogen niet worden gebruikt als anticonceptie.
  2 JAMA Internal Medicine, 2013.

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728