Reportage mei 18, 2020

De Pride gaat virtueel, en Apple Watch Pride Edition helpt organisaties op te komen voor de LGBTQ-gemeenschap

An animated illustration of people celebrating Pride.
Zoals voor veel eindexamenleerlingen was het jaar van Elle Smith niet zoals ze zich had voorgesteld. Het eindexamenbal is geannuleerd. Ze weet nog niet hoe het met de diploma-uitreiking gaat. Maar één ding is heilig voor Elle: de wekelijkse virtuele bijeenkomsten van de Genders and Sexualities Alliance, een club op haar school in Austin, Texas, waar LGBTQ-leerlingen en sympathisanten samenzijn in een gezelschap van gelijkgestemden. Elle heeft de club in haar eerste jaar op deze school nieuw leven ingeblazen, en heeft er sindsdien de leiding over. 
“Niet iedereen voelt zich thuis veilig en gesteund”, legt Elle uit. “Velen van ons moeten het doen zonder mijlpalen zoals het huwelijk. Het gaat erom dat we veranderingen in iemands leven eren, dat we vieren wat we willen vieren, en dat we ons daarbij veilig voelen. En we proberen leerlingen lol en ontspanning te bieden.” 
Elle Smith met haar prijs van GLSEN.
Vorig jaar werd Elle Smith door GLSEN bekroond als Student Advocate of the Year.
Op grond van haar inzet voor de LGBTQ-gemeenschap is Elle bekroond als Student Advocate of the Year (‘activistische leerling van het jaar’) door GLSEN, een Amerikaanse LGBTQ-organisatie die wereldwijd een belangrijke rol speelt bij de strijd tegen discriminatie, intimidatie en pesten op school. GLSEN steunt leerlingen zoals Elle die zich inzetten voor de LGBTQ-gemeenschap, en biedt hen middelen om stapje voor stapje veranderingen tot stand te brengen in hun omgeving. 

“De Pride-periode is een tijd waarin authenticiteit veiliger voelt dan anders. Het is een ideale wereld, waarin je veilig jezelf kunt zijn en jezelf zonder reserve kunt laten zien.”

Dat werk is vooral belangrijk tijdens de Pride-maand, elk jaar juni. Normaal gesproken is dit een tijd van optochten en protesten, van organiseren en je stem laten horen, van festivals en gemeenschapszin, maar vanwege de COVID-19-pandemie zijn de Pride-bijeenkomsten op veel plaatsen geannuleerd. Maar het werk van activisten als Elle is niet verdwenen. Het is aangepast, zodat toch aan de nog steeds urgente behoeften kan worden voldaan. 
“De Pride-periode is een tijd waarin authenticiteit veiliger voelt dan anders. Het is een ideale wereld, waarin je veilig jezelf kunt zijn en jezelf zonder reserve kunt laten zien.”, zegt Elle. “Ik vind dat mensen bij LGBTQ-organisaties geweldig werk hebben verricht in het aanpassen van onze programma’s aan een virtuele vorm. We willen het momentum vasthouden en zorgen dat iedereen kan beschikken over dezelfde hulpmiddelen als in de tijd voor corona.”
GLSEN is slechts een van de organisaties die door Apple direct worden gesteund bij hun werk voor LGBTQ’ers, door middel van de jaarlijkse Apple Watch Pride Edition-collectie van bandjes en wijzerplaten. Apple wil niet alleen gebruikers helpen om de Pride in hun eigen leven te vieren, maar ondersteunt ook direct het werk van organisaties als GLSEN en activisten als Elle. 
Het unieke artistieke Pride Edition-sportbandje van dit jaar krijgt voor het eerst gezelschap van een speciaal nieuw Pride Edition-sportbandje voor Apple Watch Nike. De bandjes zijn allebei vanaf vandaag verkrijgbaar bij apple.com, in de Apple Store-app en in Apple Stores. Ze combineren prachtig met nieuwe bijpassende Pride Watch-wijzerplaten, die spoedig beschikbaar zijn als onderdeel van watchOS 6.2.5.
Apple en Nike zijn er trots op dat ze op deze manier LGBTQ-organisaties wereldwijd kunnen helpen bij hun belangrijke werk voor hun gemeenschap, zoals GLSEN, PFLAG, The Trevor Project, Gender Spectrum, The National Center for Transgender Equality en ILGA World, een koepelorganisatie waarvan meer dan 1500 organisaties in meer dan 150 landen en regio’s lid zijn. 

Afbeeldingen van Apple Watch Pride Edition

Contactpersoon voor de pers:

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728