opent in nieuw venster
PERSBERICHT juni 22, 2020

Apple kondigt overstap aan op Apple silicon voor Mac

Ontwikkelaars kunnen nu al apps voor deze nieuwe processor gaan ontwikkelen, en de eerste systemen zijn eind dit jaar leverbaar. De overgangsfase neemt twee jaar in beslag.

Cupertino, Californië – Vandaag is een historische dag voor de Mac: Apple heeft aangekondigd dat de Mac binnenkort wordt voorzien van de eigen Apple silicon-processor, die toonaangevende prestaties levert en krachtige, nieuwe technologie bevat. Ontwikkelaars kunnen hun apps nu al aanpassen, zodat die overweg kunnen met alle geavanceerde voorzieningen van Apple silicon in de Mac. De overstap op de nieuwe processor leidt uiteindelijk tot één architectuur in alle Apple producten. Daardoor kunnen ontwikkelaars veel makkelijker software maken en optimaliseren voor het gehele ecosysteem. 
Apple heeft vandaag ook macOS Big Sur geïntroduceerd, de volgende grote release van macOS en meteen ook de meest ingrijpende update van de afgelopen tien jaar. macOS Big Sur bevat technologieën die een vlekkeloze overstap op Apple silicon garanderen. Ontwikkelaars kunnen hun huidige apps eenvoudig omzetten naar een versie die op Apple silicon werkt, zodat die alle supersnelle technologieën kunnen benutten. En voor het eerst in de geschiedenis kunnen ontwikkelaars hun iOS- en iPadOS-apps zonder verdere aanpassingen ook voor de Mac aanbieden. 
Apple heeft tevens het Universal App Quick Start-programma gelanceerd om ontwikkelaars te laten kennismaken met Apple silicon. Die kunnen via dit programma gebruikmaken van documentatie, forums, bètaversies van macOS Big Sur en Xcode 12 en voor een beperkte tijd ook van een Developer Transition Kit (DTK), een Mac-ontwikkelsysteem met de A12Z Bionic-SoC (System on a Chip) van Apple.
Apple verwacht de eerste Mac met Apple silicon eind dit jaar te kunnen leveren en denkt dat de overgang in circa twee jaar rond is. Apple brengt nog vele jaren nieuwe macOS-versies voor Macs met een Intel-processor uit en blijft die ook ondersteunen. Binnenkort komen er ook nieuwe Intel-Macs uit. De overstap op Apple silicon wordt de grootste sprong voorwaarts voor de Mac tot nu toe. 
“De Mac heeft van begin af aan grote ontwikkelingen doorgemaakt om voorop te blijven lopen in de pc-wereld. Vandaag kondigen we de overstap op Apple silicon aan, waarmee dit een historische dag voor de Mac is”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “Met alle krachtige features en toonaangevende prestaties van Apple silicon wordt de Mac er alleen maar beter en veelzijdiger op. Ik denk dan ook dat de Mac een nog glorieuzere toekomst tegemoet gaat.” 

Mac-SoC’s bevatten nieuwe features en leveren topprestaties

Het processordesignteam van Apple maakt al meer dan tien jaar Apple SoC’s en werkt voortdurend aan de verdere perfectionering daarvan. Het resultaat is een schaalbare architectuur die speciaal voor iPhone, iPad en Apple Watch is ontworpen en binnen de computerwereld toonaangevend is qua unieke features en prestaties per watt. Deze producten zijn dan ook stuk voor stuk de beste in hun categorie. Apple gebruikt diezelfde architectuur als basis voor de nieuwe SoC-lijn voor de Mac. Daarmee krijgt de Mac toonaangevende prestaties per watt en nog beter presterende GPU’s, wat betekent dat appontwikkelaars nog indrukwekkendere pro-apps en games kunnen maken. Bovendien komen hiermee ook technologieën als de Neural Engine beschikbaar, waardoor de Mac een uitgelezen platform voor machine learning wordt. Uiteindelijk leidt dit alles tot één architectuur in alle Apple producten, waardoor ontwikkelaars makkelijker software kunnen maken en optimaliseren voor het complete Apple ecosysteem.

macOS Big Sur maakt weg vrij voor overstap op Apple silicon

macOS Big Sur bevat een heel scala aan technologieën die de overstap op Apple silicon vlekkeloos laten verlopen. Met alle voorzieningen daarvoor in Xcode 12, zoals native compilers, editors en debuggingtools, kunnen de meeste ontwikkelaars in een paar dagen tijd een functionele app bouwen. En met de application binaries van Universal 2 kunnen ze heel eenvoudig één app maken die geschikt is voor zowel de nieuwe Macs met de superpresterende Apple silicon als de Intel-Macs. Dankzij de vertaaltechnologie van Rosetta 2 kunnen gebruikers gewoon de Intel-versie van hun Mac-apps blijven gebruiken, ook als die apps gebruikmaken van plugins. En via virtualisatietechnologie kunnen ze Linux op de Mac draaien. Bovendien kunnen ontwikkelaars hun iOS- en iPadOS-apps nu zonder verdere aanpassingen ook voor de Mac aanbieden.

Quick Start-programma vanaf vandaag toegankelijk voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars die lid zijn van het Apple Developer Program kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het Universal App Quick Start-programma, dat is opgezet om hen te helpen met de overstap op Apple silicon. Via dit programma kunnen ze gebruikmaken van documentatie, forums, bètaversies van macOS Big Sur en Xcode 12 en tijdelijk ook van een DTK waarmee ze Universal 2-apps kunnen bouwen en testen. De DTK, die aan het einde van het programma weer naar Apple moet worden teruggestuurd, bestaat uit een Mac mini met de A12Z Bionic SoC van Apple en desktopspecificaties, zoals 16 GB geheugen, een SSD van 512 GB en diverse Mac-I/O-poorten. Aanmelden kan op developer.apple.com en de deelnamekosten bedragen in totaal $ 500.
Deel artikel

Afbeeldingen van software voor ontwikkelaars

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728