PERSBERICHT juni 22, 2020

Apple onthult nieuwe ontwikkeltechnologie voor de volgende generatie apps

Krachtige API’s geven app-ontwikkelaars meer mogelijkheden

Xcode-projectomgeving op een MacBook Pro.
Alle apps voor de platforms van Apple worden ontwikkeld met Xcode, en Xcode 12 is in een heel nieuw jasje gestoken.
Cupertino, Californië – Apple heeft vandaag krachtige nieuwe technologie aangekondigd waarmee 23 miljoen ontwikkelaars de apps van de toekomst kunnen gaan ontwerpen en bouwen. Met deze nieuwe tools hebben ontwikkelaars alle middelen in handen om nog meer functionaliteit te bieden in hun apps voor de toonaangevende platforms van Apple. De tools hebben daarnaast voor hen ook in bedrijfsmatig opzicht verschillende voordelen. Naast de enquête die Apple jaarlijks onder ontwikkelaars houdt, is er tijdens WWDC20 ook een uitgebreider App Store Lab geïntroduceerd. Ontwikkelaars van overal ter wereld kunnen daar hun feedback kwijt, zodat de App Store verder kan worden verbeterd. Apple lanceert verder een aantal nieuwe forums waar ontwikkelaars vanaf komend jaar hun voorstellen kunnen indienen.
“Apple ontwikkelaars geven ons steeds weer inspiratie met apps die het dagelijks leven van meer dan een miljard gebruikers, complete bedrijfstakken en zelfs de wereld als geheel voorgoed hebben veranderd. Deze editie van WWDC stond in het teken van innovatieve nieuwe API’s, frameworks en tools waarmee ontwikkelaars hun apps verder kunnen uitbouwen en nog meer mensen kunnen bereiken”, aldus Phil Schiller, Senior Vice President Worldwide Marketing bij Apple. “Het App Store-ecosysteem is diverser, dynamischer en succesvoller dan ooit, maar om er nog een schepje bovenop te doen, zullen we de koppen nog meer bij elkaar moeten steken. Via onder meer de nieuwe online App Store Labs en de jaarlijkse App Store-enquête die we nu hebben uitgebreid, steken we ons licht op bij honderdduizenden ontwikkelaars. Zo hopen we de App Store zowel voor hen als voor gebruikers verder te verbeteren.”

Nieuwe manieren om gebruikers te bereiken met App Clips en widgets

Met App Clips kunnen gebruikers snel en eenvoudig apps ontdekken aan de hand van nieuwe visuele App Clip-codes, maar bijvoorbeeld ook via NFC en gedeelde links. App Clips starten binnen een paar seconden, zodat gebruikers zien wat de app zoal doet. Op die manier kunnen ontwikkelaars hun klanten bereiken op het moment dat hun app het meest van pas komt. Een simpel tikje vanuit de App Clip is voldoende om de complete app te installeren.
Widgets zijn nu nog handiger en tonen snel de juiste informatie op het juiste moment. Als widgets op het beginscherm worden gezet, zien gebruikers ze elke keer als ze een blik op hun device werpen. Verder is de SwiftUI-API vernieuwd, zodat ontwikkelaars met dezelfde code een widget kunnen bouwen die tegelijkertijd geschikt is voor iOS, iPadOS en macOS.

Meer integratie met Apple platforms

Ontwikkelaars krijgen nog meer mogelijkheden om hun apps te integreren in de belangrijkste features van de Apple platforms. Zo wordt niet alleen krachtige functionaliteit mogelijk, maar zijn ook de privacy en veiligheid gewaarborgd. Ook andere fabrikanten kunnen nu gebruikmaken van het Zoek mijn-netwerk, zodat gebruikers kunnen nagaan waar hun spullen zijn. Het netwerk is beveiligd met end-to-end-encryptie, zodat alleen gebruikers zelf de locatie kunnen zien. HomePod heeft ook een nieuw programma waar andere aanbieders van muziekdiensten gebruik van kunnen maken. Ontwikkelaars van e-mail- en browserapps kunnen hun app aanbieden als standaardoptie die gebruikers kunnen selecteren. En Safari voor Mac ondersteunt nu ook de populaire WebExtensions-API die wordt gebruikt door Chrome, Firefox en Edge. Ontwikkelaars van extensies kunnen daardoor makkelijker met Safari werken en hun extensie aanbieden in de Mac App Store.
Zoek mijn op MacBook Pro, iPad Pro en iPhone 11 Pro.
Het Zoek mijn-netwerk wordt opengesteld voor andere fabrikanten en is voorzien van end-to-end-encryptie.

Bedrijfsmatige voordelen

Met een nieuwe StoreKit-tool in Xcode kunnen ontwikkelaars simulaties draaien voor het instellen van een abonnement, in-app aankopen en zelfs restituties, allemaal lokaal op hun Mac. Er is ook een nieuw StoreKit-testframework waarmee ontwikkelaars het testen van aankoopworkflows kunnen automatiseren. Met de nieuwe App Store-servernotificaties voor het verlengen van abonnementen en het verwerken van restituties kunnen ontwikkelaars het klanten nog gemakkelijker maken in hun apps. En naast gedeelde aankopen voor het gezin ondersteunt de App Store nu ook gedeelde abonnementen en in-app aankopen. Dit is ideaal voor ontwikkelaars die content aanbieden voor het hele gezin.
Game Center is vernieuwd en geeft ontwikkelaars nog meer mogelijkheden om hun games te laten schitteren op de diverse platforms van Apple. Het bevat onder meer extra ranglijsten, een nieuw gamedashboard en aanbevelingen voor de favoriete games van vrienden.

Nieuw ontwerp voor Xcode

Alle apps voor de platforms van Apple worden ontwikkeld met Xcode. De vormgeving van de nieuwste versie, Xcode 12, matcht perfect met macOS Big Sur. Meerdere bestanden openen gaat moeiteloos, waarbij de interface-, log- en projectbestanden elk op een eigen tabblad worden geopend. De lettergrootte in het navigatiescherm komt nu overeen met die van het systeem, maar kan ook worden ingesteld op klein, normaal of groot. Met Xcode 12 worden standaard universele macOS-apps gebouwd die geschikt zijn voor nieuwe Macs met de Apple silicon-processor.
Xcode-programmeeromgeving op een MacBook Pro.
Met de geweldige nieuwe features van SwiftUI wordt het nog makkelijker om dezelfde code voor meerdere Apple platforms te gebruiken.

Nieuwe SwiftUI-functionaliteit

SwiftUI liet ontwikkelaars kennismaken met een modern UI-framework dat het makkelijker dan ooit heeft gemaakt om een geavanceerde app-UI te bouwen. En vanaf dit jaar kunnen ontwikkelaars dankzij nieuwe lifecycle-API’s een complete app schrijven in SwiftUI en precies dezelfde code gebruiken voor om het even welk Apple platform. Ontwikkelaars die al met SwiftUI werken, kunnen heel eenvoudig nieuwe features aan hun bestaande code toevoegen. En dankzij de nieuwe Lazy-API worden zelfs de grootste gegevenssets snel geladen.

Meer maatwerk mogelijk met Mac Catalyst

Op WWDC 2019 werd naast macOS Catalina ook Mac Catalyst geïntroduceerd, een handige tool om iPad-apps ook geschikt te maken voor de Mac. In macOS Big Sur nemen Mac Catalyst-apps automatisch de nieuwe look over. Ontwikkelaars krijgen bovendien krachtige nieuwe API’s en meer controle over de werking van hun apps. Ze kunnen nu kiezen of de Mac-app dezelfde resolutie krijgt als de iPad-app, of alles juist helemaal afstemmen op de Mac. Ontwikkelaars kunnen hun Mac Catalyst-apps via de App Store aanbieden aan klanten in maar liefst 175 verschillende landen. En die klanten kunnen de apps en in-app aankopen desgewenst gebruiken op hun Mac, iPhone én iPad.
Met de nieuwe API’s in Mac Catalyst kunnen ontwikkelaars zelf precies regelen hoe ze hun iPad-app op de Mac willen aanbieden.

App Store Lab uitgebreid en nieuwe beoordelingsprocedures voor de App Store

Tijdens WWDC20 heeft Apple ook een uitgebreidere versie van het App Store Lab voor ontwikkelaars geïntroduceerd. Via de eerdere versie van App Store Lab is op individuele basis veel input van ontwikkelaars verzameld. Aan de hand daarvan zijn keuzes gemaakt over features van de App Store en het te voeren beleid. Dit jaar kunnen ontwikkelaars feedback geven via het virtuele lab of door mee te doen aan een enquête die tot en met 26 juni kan worden ingevuld. Deze enquête wordt nu voor het vierde jaar gehouden onder maar liefst een half miljoen ontwikkelaars. Hier zijn al diverse verbeteringen voor de App Store uit voortgekomen, zoals de openbare TestFlight-links en de mogelijkheid om te reageren op reviews van klanten. 
Apple introduceert komend jaar ook nieuwe forums waar ontwikkelaars van gedachten kunnen wisselen. Op deze forums is iedereen welkom om zijn eigen grote en kleine ideeën aan te dragen om de App Store nog verder te verbeteren voor ontwikkelaars.
Ook bij de beoordeling van apps gaan deze zomer twee zaken veranderen. Ten eerste kunnen ontwikkelaars niet alleen bezwaar maken tegen het oordeel dat een app in strijd is met een bepaalde richtlijn van de beoordelingsprocedure, maar ook tegen de richtlijn zelf. En ten tweede worden bugfixes voor apps die al in de App Store verkrijgbaar zijn, niet meer tegengehouden bij schending van de richtlijnen, tenzij het gaat om kwesties van juridische aard. In plaats daarvan krijgen ontwikkelaars de gelegenheid om het probleem in de eerstvolgende versie aan te pakken.

Meer transparantie op het gebied van privacy

Gebruikers willen graag weten wat een app precies met hun gegevens doet. Ontwikkelaars kunnen nu in de App Store toelichten hoe ze met privacy omgaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aangeven welke gegevens met de app worden verzameld, of die gegevens met derden worden gedeeld en of gebruikers hier desgewenst van af kunnen zien.
Nieuwe privacy-informatie in de App Store, op een iPhone 11 Pro.
Ontwikkelaars kunnen gebruikers nu in de App Store laten zien hoe ze met privacy omgaan.

Andere features voor ontwikkelaars 

  • Met behulp van ARKit 4 kan op nieuwe manieren informatie over de echte wereld worden vastgelegd. De nieuwe Depth-API werkt hiervoor samen met de LiDAR-sensor van iPad Pro. Dit maakt compleet nieuwe apps mogelijk op het gebied van onder meer architectuur, vormgeving, landschapsinrichting en fabricage.
  • Machine learning kan nog gemakkelijker en uitgebreider worden geïntegreerd dankzij extra tools in Core ML voor het implementeren en versleutelen van modellen, nieuwe sjablonen en mogelijkheden om modellen te trainen in Create ML. Ook zijn er extra API’s voor beeldverwerking en natuurlijke taal.
  • PencilKit is uitgebreid met Scribble. Hiermee kunnen ontwikkelaars eenvoudig apps bouwen met invoervelden waarin gebruikers met Apple Pencil kunnen schrijven. Ontwikkelaars krijgen via PencilKit ook toegang tot handschriftgegevens, en zowel de input van Apple Pencil als de systeeminput via gebaren wordt probleemloos verwerkt.
  • Met Swift Package Manager is het nu makkelijker om Asset Catalog-bundels en gelokaliseerde versies te delen. En dankzij nieuwe open-sourcepakketten voor Numerics, ArgumentParser en System kan Swift nog breder worden toegepast.
  • Via TestFlight kunnen nu snel softwarebuilds worden verspreid onder 100 teamleden.
  • De AirPods Motion-API geeft ontwikkelaars realtime toegang tot bewegingsgegevens.
  • Ontwikkelaars kunnen gebruikers nu de gelegenheid geven hun huidige account voor een niet-Apple app te upgraden naar een Log in met Apple-account.
Deel artikel

Afbeeldingen van tools en technologie voor ontwikkelaars

Contactpersonen voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728