Vrijdag 26 juni 2020

Maandag trapte Apple in het Californische Cupertino af met de eerste editie van de Worldwide Developers Conference die volledig online plaatsvond. Sindsdien hebben tientallen miljoenen mensen de Special Event Keynote van WWDC20 bekeken via de livestream en on demand op de diverse platforms. De Apple Developer-app is meer dan 4 miljoen keer bezocht. Ontwikkelaars van over de hele wereld streamden 206 sessies over engineering. Onder hen waren ontwikkelaars uit Brazilië, China, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Rusland en het Verenigd Koninkrijk.
De hele week waren Apple ontwikkelaars druk in gesprek met meer dan duizend engineers van Apple zelf, zowel via de nieuwe Developer Forums als de individuele Developer Labs. Daarbij keken ze uitgebreid naar de nieuwste features van macOS Big Sur, iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 en tvOS 14. Gisteren gingen ze aan de slag met de nieuwste ontwikkelingen binnen machine learning in de vorm van de nieuwe app Action and Vision, op basis van Create ML en het Vision-framework. De 51 sessies op vrijdag gaven ontwikkelaars de kans om nieuwe features uit te proberen, zoals het delen van wijzerplaten met watchOS 7 en Scribble voor iPad met iPadOS 14.
Deze week hebben we de belangrijkste highlights van WWDC20 op een rijtje gezet, waaronder hoogtepunten uit ontwikkelaarssessies, veelbesproken demonstraties, de nieuwste designs en mogelijkheden van de Apple platforms en gesprekken met leiders bij Apple. De hoogtepunten hebben we hier samengevat. Kijk, luister, leer en speel. Ga voor een volledig overzicht van de Developer Forums, Labs en meer dan 200 sessies over engineering naar de Apple Developer-app.
Dit zijn de highlights van vrijdag.

Kijk: Wijzerplaten delen en de fijne kneepjes van UI-typografie

Ontwikkelaars leren hoe ze wijzerplaten binnen watchOS- en iOS-apps kunnen uitwisselen en ze kunnen hosten op het web. Ze bekijken ook de beste manieren om voorvertoningen van wijzerplaten te gebruiken. Tijdens een andere sessie leren ze de typografie binnen de UI van hun apps naar een hoger niveau te tillen. Zo verhogen ze de leesbaarheid en toegankelijkheid, en verbeteren ze de consistentie op de verschillende Apple platforms. Ga naar de Apple Developer-app voor het delen van wijzerplaten en laat je bijpraten over de laatste vorderingen binnen de San Francisco-lettertypen via developer.apple.com.

Leer: Dit is Scribble voor iPad

Ontwikkelaars ontdekken hoe je het beste kunt profiteren van Scribble en handgeschreven tekst in iPadOS-apps, of die nu uitgerust zijn met standaard tekstinvoervelden of met een eigen tekstinvoerervaring. Meer informatie in de Apple Developer-app.
Een gebruiker voert tekst in op iPad Pro met Apple Pencil.
Schrijven op iPad is nog nooit zo makkelijk geweest als met Scribble en Apple Pencil.

Speel: Swan’s Quest Chapter 4

In de grote finale van de Swift Playgrounds-uitdaging van deze week leren gamers hoe ze meerstemmige samenzang moeten sequencen en hoe ze met MIDI-codes instrumenten met aangepaste toonhoogten kunnen bespelen. Swan’s Quest is ontwikkeld voor Swift Playgrounds op iPad en Mac en maakt van frameworks en bronnen complete leerervaringen voor programmeurs van alle leeftijden en niveaus. Ga voor een samenvatting van de chapters 1 tot en met 4 naar Voices in the Dark (chapter 1), A Time for Tones (chapter 2), The Notable Scroll (chapter 3) en The Sequence Completes (chapter 4) in de Apple Developer-app.
Swan’s Quest, het interactieve avonturenspel voor Swift Playgrounds op iPad Pro.
Swan’s Quest maakt van frameworks en bronnen complete leerervaringen voor programmeurs van alle leeftijden en niveaus.
Ontwikkelaars praten na over een volle week WWDC20.

Donderdag 25 juni 2020

Kijk: Stacks, grids en outlines in SwiftUI

Outlines zijn nu ook te gebruiken op iOS en iPadOS als de nieuwe tool voor meerdere platforms om hiërarchische gegevens weer te geven, naast stacks en lijsten. Ontwikkelaars leren hier hoe ze nieuwe, verbeterde tools in SwiftUI kunnen gebruiken om meer content op het scherm te laten zien wanneer ze een tabelweergave gebruiken. Ze zien ook hoe ze soepel scrollende en responsive stacks kunnen maken en lijstweergaven kunnen uitbouwen voor content die meer nodig heeft dan een VStack kan bieden. Kijk naar de hele sessie op developer.apple.com/wwdc20.
Stacks, grids en outlines in SwiftUI.
Met nieuwe tools in SwiftUI kunnen ontwikkelaars in een tabelweergave meer content op het scherm laten zien, soepele en responsive stacks maken en lijstweergaven uitbouwen voor speciale content.

Luister: In gesprek met de cast en bedenkers van Mythic Quest: Raven’s Banquet

De cast en bedenkers van de Apple Original Mythic Quest: Raven’s Banquet praten over hun lievelingsscène uit de serie en beantwoorden vragen van ontwikkelaars voor Apple. Luister naar het gesprek in de Apple Developer-app.
De cast en bedenkers Megan Ganz en Rob McElhenney van Mythic Quest: Raven’s Banquet.
(Vanaf linksboven, met de klok mee) Charlotte Nicdao (Poppy), executive producer en bedenker Rob McElhenney (Ian), Danny Pudi (Brad), Imani Hakim (Dana) en executive producer en bedenker Megan Ganz van Mythic Quest: Raven’s Banquet in gesprek op WWDC20.

Leer: Code-Along over widgets

In deze driedelige serie over programmeren maken ontwikkelaars widgets van hun apps voor het nieuwe begin- en Vandaag-scherm van iPhone, iPad en Mac. Ze leren hoe je een widget-project aanmaakt, bekijken hoe widgets opgebouwd zijn, configureren zowel widgets als de informatievoorzieningen ervan en ontdekken het concept van de tijdlijn. Meer informatie over de Widgets Code-Along is te vinden in de Apple Developer-app.
Een widget-project voor iPhone 11 Pro Max.
In de driedelige Code-Along-serie over widgets maken ontwikkelaars widgets voor hun apps voor iPhone, iPad en Mac.

Speel: Begin met de app Action and Vision

Tijdens deze sessie vertellen Apple ontwikkelaars hoe ze de app Action and Vision hebben gebouwd op basis van Object Detection en Action Classification in Create ML en gaan ze dieper in op de nieuwe features Body Pose Estimation, Trajectory Detection en Contour Detection van het Vision-framework. Ontwikkelaars leren een levensechte app te maken voor educatieve doeleinden of om mee te gamen, van de eerste opzet tot de analyse en feedback. Ga voor meer informatie naar de Apple Developer-app
Een demonstratie van Body Pose Estimation in de app Action and Vision.
De app Action and Vision maakt gebruik van Body Pose Estimation, Trajectory Detection en Contour Detection.
Dit waren de reacties van ontwikkelaars op de nieuwe features van SwiftUI en de door Apple ontworpen app Action and Vision.

Woensdag 24 juni 2020

Kijk: In gesprek op WWDC20

Lisa Jackson, Vice President of Environment, Policy, and Social Initiatives bij Apple, gaat in gesprek met voormalig Amerikaans minister van Justitie Eric Holder over racisme in Amerika. Hun conversatie gaat over de strijd voor gelijke rechtspraak, hoe technologie mensen de kans kan geven om de wereld te verbeteren en hoe mensen op dit moment een helpende hand kunnen bieden. Bekijk het gesprek in de Apple Developer-app.
Lisa Jackson van Apple en voormalig Amerikaans minister van Justitie Eric Holder.
Lisa Jackson en voormalig Amerikaans minister van Justitie Eric Holder over racisme in Amerika.

Leer: Geweldige App Clips bouwen

Met App Clips kunnen gebruikers klusjes snel klaren zonder er een hele app voor te hoeven downloaden of doorlopen. Tijdens deze sessie leren ontwikkelaars welke sleutelelementen van hun iOS-app ideaal zijn om App Clips van te maken. Ga naar de Apple Developer-app voor meer informatie.
Een App Clip voor etsy.com op iPhone 11 Pro.
Een App Clip is een klein deel van de ervaring van een app die beschikbaar is zodra de gebruiker hem nodig heeft.

Speel: Aan de slag met Game Center: Ranglijsten, onderscheidingen en multiplayer

Gamebouwers leren hoe ze nog verder kunnen integreren met Game Center. Zo kunnen gamers scores vergelijken met ranglijsten, waardevolle onderscheidingen verdienen en met andere gamers spelen. Meer informatie over Game Center in de Apple Developer-app.
De nieuwe integratie van ranglijsten in Game Center op iPhone 11 Pro.
Nieuwe features van Game Center bieden multiplayer-ondersteuning en de integratie van ranglijsten en onderscheidingen.
Dit hadden ontwikkelaars te zeggen over de nieuwe features van ARKit 4, watchOS 7 en meer.

Dinsdag 23 juni 2020

Luister: De playlists van WWDC20

Ontdek de kracht van muziek binnen de ontwikkelaarscommunity van Apple in dit stuk over muziek als inspiratiebron voor kunstenaars, ontwikkelaars en Swift Student Challenge-winnaars. Lees het artikel over Apple Music in de Apple Developer-app en zet eens een van de speciaal samengestelde WWDC20-playlists op.

Leer: Vertrouwen opbouwen door strengere privacy

Ontwikkelaars gaan dieper in op de privacy-grondslag van Apple en de kenmerkende benadering van privacy. Tijdens deze sessie leren ze hoe ze de nieuwste privacyfeatures kunnen inzetten op alle Apple platforms. Zo kunnen ze persoonlijkere ervaringen bieden, maar tegelijkertijd gebruikers transparant op de hoogte houden over volgtechnieken en toestemmingen. Bijvoorbeeld wanneer hun app de microfoon gebruikt of video opneemt met de camera, of dat gebruikers ook alleen hun locatie bij benadering beschikbaar kunnen stellen. Ga naar developer.apple.com voor meer informatie over de nieuwste privacyfeatures voor alle Apple platforms.
Instellingen voor locatie-privacy voor gebruikers in iOS 14.
In plaats van hun precieze locatie kunnen gebruikers nu hun locatie bij benadering delen met appontwikkelaars, als ze een app toegang geven tot hun locatie in iOS 14.

Leer: WWDC20-startpakket programmeren en ontwerpen

Ontwikkelaars van alle leeftijden stropen hun mouwen op en bouwen met SwiftUI een app van de grond af, maken widgets voor het nieuwe beginscherm van iPhone, en lossen programmeerproblemen op met de focus op toegankelijkheid en muziek. De sessies worden de hele week gehouden. Ga voor meer informatie over het WWDC20-startpakket programmeren en ontwerpen naar developer.apple.com.
Apple engineer Jordyn Castor.
Jordyn Castor bespreekt de nieuwste toegangelijkheidsfeatures in SwiftUI, waaronder VoiceOver.

Speel: Lichaamshouding en handpositie detecteren met Vision

Ontwikkelaars maken kennis met het nieuwe Vision-framework, waarmee apps de houding van het lichaam en de hand kunnen detecteren op een foto of in een video. Ga naar developer.apple.com om de sessie te bekijken.
Een kind speelt ukelele als demonstratie van de detectie van handpositie.
Nieuwe API’s binnen de Vision-app bieden detectie van lichaamshouding en handpositie.
Dit waren de reacties van ontwikkelaars op het prachtige nieuwe design van macOS Big Sur en de nieuwe features van iPhone vanaf iOS 14.

Maandag 22 juni 2020

Kijk: Platforms State of the Union
Kijk mee met de technische leiders van Apple naar de nieuwste innovaties en ontwerpfeatures van macOS Big Sur, iOS 14, iPadOS 14, watchOS 7 en tvOS 14 tijdens de Platforms State of the Union. Ga voor meer informatie naar developer.apple.com.
Andreas Wendker tijdens de Platforms State of the Union op WWDC20.
Andreas Wendker bespreekt de nieuwe ontwikkelaarstools die onthuld zijn op WWDC20 tijdens de Platforms State of the Union.
Leer: Tim Cook verrast de winnaars van de Swift Student Challenge
Tijdens de meetup van de winnaars van de Swift Student Challenge kwamen Tim Cook en Esther Hare langs om een kwartiertje vragen te beantwoorden. Ga voor meer informatie over de winnaars van de Apple WWDC20 Swift Student Challenge naar apple.com/nl/newsroom.
Tim Cook en Esther Hare met de winnaars van de Apple WWDC20 Swift Student Challenge.
Tim Cook en Esther Hare kletsen digitaal met de winnaars van de Apple WWDC20 Swift Student Challenge.
Dit waren de reacties van ontwikkelaars op de baanbrekende nieuwe features van iOS 14, iPadOS 14, macOS Big Sur, watchOS 7 en tvOS 14.
Deel artikel