opent in nieuw venster
PERSBERICHT september 15, 2020

Apple breidt gebruik Apple Watch uit voor hele gezin

Nieuw: Gezinsconfiguratie en geoptimaliseerde features voor kinderen en ouderen

Memoji-wijzerplaat en Berichten op Apple Watch.
Met Gezinsconfiguratie kunnen alle gezinsleden, ook kinderen en ouderen, Apple Watch gebruiken.
Cupertino, Californië – Vandaag heeft Apple Gezinsconfiguratie in watchOS 7 aangekondigd. Daarmee kunnen kinderen en oudere gezinsleden die geen iPhone hebben toch de communicatie-, gezondheids-, fitness- en veiligheidsfeatures van Apple Watch gebruiken. Apple Watch kan nu voor het eerst vanaf de iPhone van een ouder zo worden ingesteld dat de kinderen hun vrienden kunnen bellen en berichten kunnen sturen, hun eigen Activiteit-doelen hebben en zelf Memoji kunnen aanpassen.
Met Gezinsconfiguratie kan iedereen in het gezin gebruikmaken van de gezondheids- en veiligheidsfeatures van Apple Watch, zoals SOS-noodmelding. En omdat ook Kaarten, Siri, Wekkers en de App Store erop staan, betekent dat meer vrijheid zonder dat er een iPhone aan te pas komt. Voor ouders is het waarschijnlijk een geruststellende gedachte dat ze hun kind altijd kunnen bereiken, altijd weten waar het is en ervan op aan kunnen dat alle persoonsgegevens veilig versleuteld zijn. Met watchOS 7 kan iedereen in het gezin bovendien de geoptimaliseerde features gebruiken die Apple Watch voor hen nog beter maken.
“Gezinsleden zonder iPhone kunnen dankzij de handige features in Apple Watch toch gewoon contact houden, meer bewegen en veilig op pad gaan”, vertelt Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple. “Via Gezinsconfiguratie zijn al deze features nu voor het hele gezin beschikbaar, wat tot meer zelfstandigheid en een gezonder leven leidt.”
De Find People-app op Apple Watch.
Met Gezinsconfiguratie kan de locatie van een gezinslid worden gedeeld met zijn voogd via de Find People-app op Apple Watch.

Altijd in contact 

Dankzij Gezinsconfiguratie kunnen gezinsleden zonder iPhone toch de vele features en apps van Apple Watch gebruiken, zoals bellen via FaceTime en de Telefoon-app, berichten en e-mails sturen en ontvangen en zelfs via Walkietalkie praten met andere Apple Watch-bezitters.1 Met de nieuwe Memoji-app op Apple Watch kunnen gebruikers een Memoji helemaal naar smaak aanpassen en die delen in een berichtje aan vrienden of instellen als wijzerplaat. Ouders hebben zeggenschap over de contacten, dus de kinderen kunnen veilig de communicatiefeatures van Apple Watch gebruiken. 
Kinderen en oudere gezinsleden die Gezinsconfiguratie gebruiken, hebben een apart telefoonabonnement met een eigen telefoonnummer. Via hun eigen Apple ID kunnen ze in Agenda hun eigen schema en de gezinsactiviteiten bekijken, via Herinneringen taken afhandelen, fotoalbums bekijken die zijn gedownload vanaf de iPhone van een beherend gezinslid, en nog veel meer. Dankzij de nieuwe Apple Cash Family-voorziening kunnen ouders op veilige wijze geld naar hun kinderen sturen, die dat geld via Apple Pay op hun Watch kunnen besteden. Ouders kunnen instellen dat ze een melding ontvangen als de kinderen betalen, en in Wallet op hun eigen iPhone zien ze wat de kinderen hebben gekocht. 
Gezinsleden die Gezinsconfiguratie op Apple Watch gebruiken, kunnen hun favoriete nummers op Apple Music afspelen via een Bluetooth-koptelefoon of -luidsprekers, of Siri vragen stellen of teksten laten vertalen. Via Kaarten leren ze hoe ze zelfstandig en veilig de weg vinden, of ze nu onderweg zijn naar het huis van een ander familielid of met vrienden naar het park gaan. 
De locatie van een gezinslid kan met het beherende gezinslid worden gedeeld via de Zoek personen-app op Apple Watch. De locatie en meldingen zijn nu nog beter aan te passen, zodat de ouder eenmalig of op gezette tijden een update ontvangt over de locatie van het gezinslid.

Activiteit

De Activiteit-ringen zijn geoptimaliseerd voor kinderen: voor hen worden de bewegingsminuten bijgehouden in plaats van het aantal verbrande calorieën. Bovendien zijn de doelen voor de trainingsring en de staanring aanpasbaar. De work-outs Buiten wandelen, Buiten hardlopen en Buiten fietsen zijn speciaal afgestemd op kinderen, zodat ze de juiste score krijgen voor bewegingsminuten, training, afstand en andere metingen. En ook de begeleidende meldingen zijn aangepast aan hun leesniveau en aantrekkelijk gemaakt met emoji. Kinderen kunnen rechtstreeks vanaf Apple Watch Activiteit delen-uitnodigingen ontvangen en versturen, Activiteit-wedstrijden houden met hun vrienden en een nieuwe Medailles-pagina bekijken, zodat ze op hun pols zien wat voor goede prestaties ze hebben geleverd. 
Melding over Activiteit-ringen op Apple Watch.
De Activiteit-ringen zijn geoptimaliseerd voor kinderen.

Gezondheid en veiligheid

Via SOS-noodmelding kan elke drager van een Apple Watch met één druk op de knop een noodoproep doen en de hulpdiensten inschakelen. Beherende gezinsleden en andere gezinsleden krijgen automatisch een melding als ze als SOS-contactpersoon vermeld staan. Kinderen kunnen ook bij hun Medische ID. Daarin staat belangrijke informatie, zoals aandoeningen, allergieën en medicatie. Beherende gezinsleden die daar toestemming voor hebben gekregen, kunnen in de Gezondheid-app op iPhone een volledig overzicht zien van de gezondheid en activiteit van een gezinslid. Kinderen en oudere gezinsleden kunnen hun gedeelde informatie bekijken via Instellingen op hun Apple Watch.

Apps

Kinderen kunnen apps van derden vanuit de App Store op Apple Watch direct naar hun device downloaden. Apps als Coloring Watch en Lookup: English Dictionary zijn leerzaam en bevorderen goede gewoonten, en Calm bevat mindfulness-oefeningen speciaal voor kinderen. Met Gezinsconfiguratie kunnen ouders via Contentbeperkingen en Vraag om te kopen bepalen wat er mag worden gedownload. 

Schooltijd en Apparaatvrije tijd

In Gezinsconfiguratie is ook de nieuwe Schooltijd-modus ingebouwd. Daarmee houden kinderen de concentratie langer vast en letten ze nog beter op als ze thuis en in de klas aan het leren zijn. Tijdens Schooltijd wordt er op de wijzerplaat een opvallende gele cirkel weergegeven die voor ouders en leerkrachten makkelijk is te herkennen. Die cirkel houdt in dat de toegang tot apps beperkt is en dat Niet storen is ingeschakeld. Voor het gemak kunnen ouders het Schooltijd-schema vanaf hun iPhone instellen, zodat Apple Watch op bepaalde tijden de Schooltijd-modus activeert. Het is echter ook mogelijk om deze modus via het Bedieningspaneel op de Apple Watch van hun kind te activeren. Om verantwoord gebruik van het device te stimuleren, is Apple Watch nu ook voorzien van de Apparaatvrije tijd-feature in Schermtijd. Het kind krijgt vijf minuten van tevoren een melding dat Apparaatvrije tijd begint. 
Gele wijzerplaat op Apple Watch in Schooltijd-modus.
Aan de nieuwe Schooltijd-modus kunnen ouders en leerkrachten zien dat de toegang tot apps is beperkt en dat Niet storen is ingeschakeld.

Privacy

Privacy is een fundamenteel mensenrecht en een van de kernwaarden van Apple. Apple is van mening dat alle persoonlijke gegevens, waaronder locatie, communicatie, conditie en gezondheid, veilig moeten worden versleuteld op de devices en in iCloud. Gezinsconfiguratie is zo ontwikkeld dat alleen de ouders en gebruikers de toegang tot persoonsgegevens kunnen beheren.

Optimalisatie voor ouderen 

watchOS 7 is ook voorzien van geoptimaliseerde features voor ouderen, een aanwinst voor de robuuste gezondheids- en veiligheidsfuncties die al beschikbaar zijn, waaronder Valdetectie en Waarschuwing bij onregelmatig hartritme.2 Dankzij de nieuwe software is Apple Watch nog makkelijker in te stellen en te gebruiken. Zo geeft de vernieuwde extra grote wijzerplaat de tijd en een rijke complicatie duidelijk weer en is de eerste configuratie vereenvoudigd en beter toegankelijk gemaakt. Activiteit-doelen zijn aanpasbaar, zodat gebruikers gemotiveerd blijven. En in de nieuwe Gezondheidschecklist in de Gezondheid-app op iPhone kan worden gecontroleerd of gezondheidsfeatures als de valdetectie zijn geactiveerd.
Beschikbaarheid en activering 
  • Gezinsconfiguratie is vanaf woensdag 16 september beschikbaar als gratis software-update. Voor Gezinsconfiguratie zijn Cellular-modellen van Apple Watch Series 4 of nieuwer of Apple Watch SE met watchOS 7 nodig die zijn gekoppeld aan iPhone 6s of nieuwer met daarop iOS 14 of hoger. 
  • Sommige features zijn niet beschikbaar als Apple Watch via Gezinsconfiguratie wordt geconfigureerd. Abonnement vereist voor mobiel netwerk. Neem contact op met je provider voor meer informatie. Zie apple.com/watch/cellular voor informatie over deelnemende providers en de voorwaarden die van toepassing zijn.
  • Gezinsconfiguratie instellen op Apple Watch kan met behulp van een nieuwe assistent die gebruikers door de configuratiestappen op iPhone loodst. Voor Gezinsconfiguratie is Delen met gezin en de Apple ID van het kind of oudere gezinslid vereist. Met een mobiel abonnement voor Apple Watch zijn alle features beschikbaar. 
  • De beschikbaarheid van Gezinsconfiguratie hangt af van de mobiele providers in je eigen land of regio. Ten tijde van de lancering is Gezinsconfiguratie via 18 providers in 12 landen en regio’s beschikbaar.
  • Gezinsconfiguratie kan dagelijks 14 uur worden gebruikt op Apple Watch.
Bezoek Apple Newsroom om de laatste aankondigingen en foto's van het keynote-evenement van vandaag te zien.
Deel artikel

Afbeeldingen van watchOS 7

  1. FaceTime en Walkietalkie zijn niet in alle landen beschikbaar.
  2. Niet in alle landen beschikbaar.

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728