opent in nieuw venster
Leerkrachten, leerlingen en ouders overal ter wereld vonden creatieve oplossingen en maakten gebruik van Apple technologie om het onderwijs gaande te houden in het afgelopen schooljaar.
Het afgelopen jaar werden slaapkamers en keukens overal ter wereld in gebruik genomen als leslokaal en schakelden leerkrachten en leerlingen massaal over op afstandsonderwijs. Docenten lieten zich van hun flexibelste kant zien en gingen aan de slag met Apple technologie om les te geven, contact te houden en leerlingen op nieuwe manieren te prikkelen. Overal ter wereld hebben leerkrachten nieuwe onderwijsmethoden ontwikkeld waar ook de leerlingen van straks hun voordeel mee doen. Van het maken van een online musical tot een duik in de geschiedenis met iMovie en GarageBand, of het organiseren van een virtuele afstudeerceremonie.
Op 30 april 2021 lieten leerlingen van New Rochelle High School in New Rochelle hun musical “Is There Life After High School?” in première gaan. Van een volle zaal was geen sprake: het hele gebeuren werd online gestreamd.
Nadat de musical van 2020 vanwege corona geen doorgang kon vinden, besloot toneel- en filmdocent Anthony Stirpe er alles aan te doen om de leerlingen dit jaar wél de gelegenheid te geven hun musical op te voeren. Hij gooide de complete productie om en gebruikte zijn iPhone, iPad en Mac om scènes en liedjes te filmen en te bewerken. Alle deelnemers bevonden zich op hun eigen locatie of hielden onderling afstand.
Stirpe: “De musical gaat over volwassenen die terugkijken op hun middelbareschooltijd en het idee dat we van binnen nog allemaal op een bepaalde manier kind zijn. Veel gaat over verlies of spijt, of het overwinnen van iets, en ik wilde dat de leerlingen begrepen dat dit weliswaar een moeilijke tijd is, maar dat we allemaal op onze eigen manier omgaan met moeilijke momenten. Op een dag zullen zij zelf op deze tijd terugkijken en hun verhaal vertellen precies zoals ze nu het verhaal van andere mensen vertellen.”
Een leerling van New Rochelle High School gebruikt een iPad om leerlingen te filmen die met vlaggen op het sportveld lopen.
De leerlingen van New Rochelle High School vonden nieuwe manieren om hun jaarlijkse musical op te voeren, ondanks het afstandsonderwijs en de afstandsregels.
De voorbereidingen voor de musical gingen eind 2020 van start. Leerlingen deden bij Stirpe auditie met opnamen die ze op hun iPhone en iPad hadden gemaakt. De repetities begonnen in het nieuwe jaar en deelnemers uploadden hun videomonologen, zodat Stirpe ze feedback kon geven. Nadat alle scènes waren gefilmd op iPad en iPhone, bewerkte hij de musical met iMovie en Final Cut Pro op een MacBook Pro.
“Zonder deze technologie was dit nooit gelukt”, zegt Noah Massey (17), die meedeed aan de musical en dit jaar eindexamen deed aan New Rochelle. “Bij deze musical heb ik heel veel van mezelf laten zien, meer dan ooit eigenlijk. De vaardigheden die ik hiermee heb opgedaan, komen later vast nog heel goed van pas.”
“Meneer Stirpe heeft een fantastische klus geklaard”, zegt musicaldeelnemer Olivia Dower (17), pas geslaagd voor haar eindexamen. “Hij heeft ons zo goed mogelijk samengebracht en perfect uitgedokterd wat er wél mogelijk was in deze tijd. Zo hebben we toch allemaal enorm veel plezier gehad bij het maken van deze musical, iets wat we hebben vorig jaar erg hebben gemist.”
De ouders van Olivia noemen de musical een welkome uitlaatklep voor hun dochter in een moeilijke tijd.
“Ik merkte dat mijn kinderen het mentaal erg zwaar hadden en het was een hele klus om te voorkomen dat ze de moed lieten zakken”, zegt Laura, de moeder van Olivia. “Het was een pittige tijd en we hebben ons best gedaan om onze kinderen te helpen. Meneer Stirpe heeft een geweldige manier gevonden om iedereen toch nog samen te brengen.”
Na de première kreeg Stirpe een onverwachte e-mail van Jeffrey Kindley, die deze Broadway-musical 40 jaar geleden schreef. Hij had de productie van New Rochelle online bekeken.
“Temidden van alle lockdownbeperkingen hebben jullie iets spectaculairs neergezet. Juist met iPad en Zoom konden jullie intieme momenten op een aansprekende manier voor het voetlicht brengen”, schreef Kindley. “Het is vreemd om ontroerd te worden door woorden die je veertig jaar geleden zelf hebt geschreven, maar dat is wat er gebeurt als getalenteerde mensen die woorden weer tot leven wekken.”
Olivia Dower, leerling van New Rochelle High School.
Olivia Dower, leerling van New Rochelle High School, vindt dat de musical haar klas bij elkaar heeft gebracht in een lastig jaar. 
In Glasgow bedacht Scott Anderson een manier om op afstand geschiedenisles te geven toen zijn leerlingen van Castlemilk High School te maken kregen met langdurige lockdowns.
Hij leerde werken met iMovie en GarageBand, en gebruikte deze apps vervolgens om virtuele lessen in te spreken met daaraan toegevoegd archieffoto’s, geluidseffecten en videofragmenten. Zijn leerlingen hadden hier toegang toe wanneer ze maar wilden.
“Tijdens de lockdown werd het afstandsonderwijs een beetje een sleur, dus het leek me een goed idee om het eens over een andere boeg te gooien”, zegt Anderson. “Met iPad en de ingebouwde apps voor creativiteit kon ik dat allemaal heel snel doen. En eerlijk gezegd denk ik dat mijn leerlingen mij intussen de baas zijn als het op technologie aankomt.”
Dat komt doordat ze heel nieuwe opdrachten kregen: met GarageBand moesten leerlingen hun eigen podcasts maken over belangrijke historische gebeurtenissen.
Op de iPad van een leerling zijn geluidsbestanden te zien voor een podcastopdracht.
Met GarageBand en iMovie op iPad hebben leerlingen van Castlemilk High School podcasts gemaakt voor het vak geschiedenis.
Zo nam leerling Ben Mawson (17) in een podcast over de strijd voor vrouwenkiesrecht in het Verenigd Koninkrijk zichzelf op terwijl hij thuis rondliep op schoenen met harde zolen, om het beeld op te roepen van marcherende vrouwen. En hij voegde het geluid van brekend glas toe op het moment dat hij het over de methoden had waar de vrouwen soms gebruik van maakten.
“Het bekijken van deze video’s en het maken van deze opnamen was een stuk leuker dan alleen maar aantekeningen bestuderen”, zegt eindexamenleerling Carris Kenna (17). “En omdat iedereen een eigen iPad had, had je snel contact met de leerkrachten. Je kon ze altijd bereiken als je hulp nodig had. Het voelde allemaal als één grote familie.”
Carris Kenna, leerling van Castlemilk High School.
Carris Kenna, eindexamenleerling aan Castlemilk High School, vindt dat technologie de geschiedenislessen extra boeiend heeft gemaakt tijdens de diverse lockdowns in Schotland.
Castlemilk High School ligt in een van de minder welgestelde wijken van Glasgow en deed in 2019 mee aan een project van de gemeente om elke leerling een iPad in handen te geven. Vijf jaar geleden stroomde 20 procent van alle eindexamenleerlingen van Castlemilk door naar het hoger onderwijs. Dit jaar is dat ondanks de pandemie maar liefst 50 procent.
“Dat de leerlingen allemaal een iPad hebben, is natuurlijk niet de enige reden dat dit is gelukt, maar zonder iPad was het sowieso onbegonnen werk geweest”, zegt schoolhoofd Lynn Gibson. “Tijdens de lockdowns maakte ik me zorgen. Hoe zorgen we dat onze leerlingen gezond blijven en dat het goed met ze gaat? Met iPad konden we het contact op gang houden en leerlingen helpen met plannen maken voor hun toekomst.”
Anderson wil deze nieuwe lesmethoden ook in de toekomst blijven toepassen en denkt dat ze helpen om de geschiedenis tot leven te brengen, ook als de leerlingen weer allemaal in het klaslokaal zitten.
Wat eindexamenleerlingen Carris en Ben betreft: zij gaan na de zomer allebei naar de universiteit en willen allebei geschiedenis gaan studeren.
“Ik wil graag geschiedenisleraar worden”, zegt Ben. “En nu ik gezien heb hoe meneer Anderson het heeft aangepakt, is dat zeker iets wat ik in mijn eigen lessen zou gebruiken als ik ooit ook leraar ben. Voor mij werkte het heel goed en het bracht me ook op ideeën om toekomstige generaties te helpen.”
Scott Anderson, leerkracht aan Castlemilk High School
Geschiedenisleraar Scott Anderson van Castlemilk High School leerde werken met GarageBand en iMovie, zodat hij ondanks de afstand boeiende lessen kon geven.
Als gevolg van schoolsluitingen en lockdowns moesten talloze eindexamenleerlingen en afgestudeerden overal ter wereld in 2020 en 2021 hun diploma-uitreiking en afstudeerceremonie missen. Aan Delaware State University, een Historically Black College and University en Apple Distinguished School in Dover, Delaware, wilden directeur Tony Allen en docent Francine Edwards er alles aan doen om dat te voorkomen.
Dr. Edwards, voorheen tv-producent en nu voorzitter van de faculteit Humanities, Education and Social Sciences aan Delaware State University, ging aan de slag om een volledig virtuele ceremonie op te tuigen. Het doel was om deze online te streamen, zodat afgestudeerden en hun familie het evenement overal vandaan konden bijwonen. Ze riep mensen op om videoboodschappen te sturen om afgestudeerde studenten te feliciteren, en deed daar instructies bij voor het maken van een video op iPhone of iPad.
Dr. Francine Edwards van Delaware State University.
Dr. Francine Edwards, docent aan Delaware State University, maakte gebruik van haar ervaring met tv-producties om een virtuele afstudeerceremonie op touw te zetten.
Dr. Francine Edwards werkt op een MacBook Pro aan onderdelen van de afstudeerceremonie van 2021 voor Delaware State University.
Dr. Francine Edwards heeft de complete afstudeerceremonie van 2020 en onderdelen van de ceremonie van 2021 voor Delaware State University gemonteerd op iPad en MacBook Pro.
“Er kwamen zoveel boodschappen binnen. Er zijn zelfs ouders met de iPad van hun studerende kind aan de slag gegaan om hun video op te nemen”, zegt Edwards. “Het ging allemaal heel soepel omdat bijna alles was gefilmd op Apple devices, en ik de montage op mijn MacBook Pro en iPad kon doen. Met Keynote heb ik de graphics en overgangen gemaakt. Zelfs onze kapelaan heeft haar zegening op haar iPhone opgenomen.”
Het resultaat was een professioneel geproduceerde, vlot gemonteerde virtuele afstudeerceremonie van tweeënhalf uur, met boodschappen van tientallen beroemdheden en politici, waaronder de gouverneur van Delaware, beide senatoren en zelfs Joe Biden, die inmiddels president is. De afgestudeerden vonden het fantastisch.
“Het eindresultaat was verbluffend”, zegt Austin Williams (23), die vorig jaar afstudeerde en heeft geholpen met het productiewerk. “Ik zat er thuis met mijn moeder en broer naar te kijken en ik vond dat het echt voelde als een afstudeerceremonie. Het heeft heel veel ellende goedgemaakt.”
Vrijwilliger en oud-student van Delaware State University Austin Williams en zijn moeder Stephanie.
Stephanie, de moeder van Austin Williams, ziet het werk van haar zoon aan de afstudeerceremonie van Delaware State University als belangrijk lichtpuntje tijdens de pandemie en als een leerzame ervaring voor zijn toekomstige loopbaan.
Allen en Edwards borduurden voort op de ervaringen van vorig jaar om voor de afgestudeerden van 2021 een hybride ceremonie te maken, die was doorsneden met virtuele elementen. Ze zien het wel zitten om ook bij toekomstige ceremonies zo te werk gaan. Gedurende het jaar organiseerde Allen ook meer dan 50 virtuele forumgesprekken om het contact met studenten levend te houden. Hierbij kwam de pandemie ter sprake maar ook de landelijke protesten tegen racisme en discriminatie. De universiteit was goed voorbereid op de nieuwe, virtuele gang van zaken: aan Delaware State krijgt iedere student een iPad of Mac, toetsenbord en Apple Pencil.
“Aan het begin van de pandemie moesten we in vijf dagen tijd 1700 colleges omzetten naar naar online onderwijs”, zegt Dr. Allen. “Zonder Apple devices was dit niet gelukt en hadden onze studenten een tijdlang geen onderwijs gekregen. We hebben hierdoor onze studenten dit jaar binnenboord kunnen houden. De retentiegraad ging zelfs 5 procentpunt omhoog. Bovendien hadden onze studenten nu de beschikking over tools die ze later ook op hun werkplek gaan gebruiken. Daar kunnen ze dus alvast mee uit de voeten.”
Sinds Williams is afgestudeerd, brengt hij deze lessen in de praktijk. Hij is bezig met het opzetten van een eigen marketingbureau.
“Ik vertel graag verhalen en dit project met dr. Edwards hielp mij het verhaal van Delaware State te vertellen”, zegt hij. “Bovendien heb ik zo de skills ontwikkeld die ik nodig heb om mijn eigen bedrijf tot een succes te maken. En dat is mijn droom: mijn eigen bedrijf runnen en anderen helpen hun verhaal te vertellen.”
Deel artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728