opent in nieuw venster
UPDATE 19 april 2023

In de aanloop naar de Dag van de Aarde meldt Apple grote vorderingen op klimaatgebied

Klanten kunnen via Apple meer over klimaatverandering te weten komen en actie ondernemen
Twee volwassenen en een kind in gesprek met een medewerker van de Apple Store.
Op de Dag van de Aarde kunnen klanten in de Apple Store een speciale Today at Apple-sessie volgen. Verder bevatten de diensten en apps van Apple informatie over het klimaat en tips om zelf in actie te komen voor het behoud van onze planeet.
In de aanloop naar de Dag van de Aarde heeft Apple bekendgemaakt hoe het ervoor staat met het eigen ambitieuze doel om elk product in 2030 CO₂-neutraal te maken, en hoe de verminderde milieubelasting van de nieuwe iPhone-, iPad-, MacBook Air- en Apple Watch-modellen voortaan wordt gemeld. Verder heeft Apple nieuwe samenwerkingsverbanden aangekondigd om innovatieve klimaatoplossingen te bedenken en de samenleving hierbij te betrekken. Klanten kunnen ook nu al actie ondernemen via de speciale content en activiteiten van Apple.
De bedrijfsvoering van Apple zelf is al volledig CO₂-neutraal. Het bedrijf heeft de totale CO₂‑uitstoot met 45% teruggebracht ten opzichte van 2015, terwijl de omzet van het bedrijf in diezelfde periode 68% is gestegen. Vorig jaar hebben alle maatregelen van Apple om de uitstoot te verminderen – zoals uitbreiding van de capaciteit voor hernieuwbare energie in de hele toeleveringsketen en het gebruik van gerecyclede en andere koolstofarme materialen voor de fabricage van de eigen producten – ertoe geleid dat er ruim 28 miljoen ton CO₂ minder is uitgestoten.
“We zijn inmiddels dichter dan ooit bij onze ambitieuze doelstelling voor 2030, het jaar waarin al onze producten CO₂-neutraal moeten zijn. De Dag van de Aarde leek ons een goed moment om samen met onze klanten te vieren dat we op dit gebied enorme vooruitgang hebben geboekt”, aldus Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy and Social Initiatives bij Apple. “Onze klanten kunnen al hun Apple devices met een gerust hart gebruiken, want die zijn op een milieubewuste manier gemaakt. Bij de productie hebben we bijvoorbeeld meer schone energie en meer gerecyclede en CO₂-arme materialen gebruikt. Ook hebben we er alles aan gedaan om de gebruiksduur van onze producten verder te verlengen en hun energieverbruik tot een minimum te beperken.”
Het Voortgangsrapport voor 2023 (Engelstalig) dat vandaag is uitgebracht, gaat uitgebreid in op deze vooruitgang. Hierin wordt ook aandacht besteed aan de innovaties op recyclinggebied, de zorgvuldige omgang met natuurlijke hulpbronnen en de initiatieven op het gebied van schone energie. Verder heeft Apple het jaarlijkse Mens en milieu in onze toeleveringsketen gepubliceerd.

Apple in 2030: onze producten zijn het bewijs

Vandaag heeft Apple ook de bekendmaking van de eigen milieumaatregelen op het gebied van hernieuwbare energie, energieverbruik en materiaalinnovaties aangepast, zodat nog duidelijker is hoe al die maatregelen tot een aanzienlijk lagere milieubelasting van de producten van Apple leiden. Klanten kunnen dit zelf beoordelen in de nieuwste milieurapportages voor iPhone 14 en iPhone 14 Plus, iPad (10e generatie), MacBook Air met de M2-chip en Apple Watch Series 8.
Apple heeft per product nauwkeurig geanalyseerd hoeveel schone energie voor de fabricage is gebruikt en in hoeverre de milieubelasting van het desbetreffende product is afgenomen door het gebruik van gerecyclede materialen. Zo is de uitstoot voor de fabricage van MacBook Air met M2 met 38% teruggebracht. Deze aanzienlijk lagere uitstoot is vooral te danken aan de 40% gerecyclede en hernieuwbare materialen die in het product verwerkt zijn. Voor Apple Watch Series 8 hebben de maatregelen van Apple – waaronder het gebruik van 40% hernieuwbare energie voor de fabricage – tot een 26% lagere milieubelasting geleid.
Apple gaat deze gedetailleerdere informatie voortaan in alle milieurapportages opnemen, zodat alles volkomen transparant is en klanten zelf kunnen zien dat de producten van Apple hard op weg zijn om CO₂-neutraal te worden.

Samenwerking voor innovatieve oplossingen en een betrokken samenleving

Apple is hard op weg om het eigen doel voor 2030 te halen en zet zich ook in voor groepen in de samenleving die onevenredig zwaar door de klimaatverandering worden getroffen. Daarvoor werkt Apple samen met andere organisaties aan innovatieve oplossingen voor de toekomst. Vandaag heeft Apple aangekondigd dat het bedrijf nog meer samenwerkingsverbanden aangaat en initiatieven steunt om mensen meer bij de klimaatoplossingen te betrekken, onder meer via het Racial Equity and Justice Initiative van Apple.
In Latijns-Amerika werkt Apple samen met Conservation International om projecten van mensen van Afrikaanse afkomst financieel te ondersteunen, zodat die de klimaatcrisis en het gebrek aan biodiversiteit kunnen aanpakken. Verder wordt langs deze weg ook het Afro-InterAmerican Forum on Climate Change (AIFCC) ondersteund, een gezamenlijk initiatief dat het bestaan van Afrikaanse afstammelingen wil verbeteren door de klimaatverandering in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika aan te pakken.
Samen met de Society of Entrepreneurs and Ecology Foundation werkt Apple aan het opzetten van een gecertificeerde methode voor blauwe koolstof in China. Blauwe koolstof verwijst naar de CO₂ die uit de atmosfeer wordt gehaald en vervolgens in de oceaan of in een ecosysteem langs de kust, zoals een mangrovebos, wordt opgeslagen. Apple steunt al blauwekoolstofprojecten in Colombia en India. Via deze projecten wordt onderzocht of deze mangrovebossen kunnen worden behouden door ter plaatse alternatieve, duurzame bedrijfjes op te zetten. Het samenwerkingsverband in China borduurt voort op de uitkomsten van dat onderzoek, zodat de plaatselijke bevolking financieel gestimuleerd wordt om het mangrove-ecosysteem te herstellen en te behouden.
Verder werkt Apple samen met het Wereldnatuurfonds aan een nieuw initiatief: het Nature-Based Solutions (NbS) Origination Platform. Het doel van dit platform is laten zien hoe je particuliere investeringen en overheidsinvesteringen kunt stimuleren en op elkaar kunt afstemmen om tot natuurlijke oplossingen met oog voor de omgeving te komen. Voor het Wereldnatuurfonds biedt dit platform een kans om zijn internationale bereik en het aantal samenwerkingsverbanden te benutten en tegelijkertijd mee te liften met alle aandacht die er momenteel voor het klimaat en de biodiversiteit is. De organisatie laat zien welke maatregelen er momenteel worden genomen in gebieden met schadelijke langetermijngevolgen voor het klimaat, en hoe er wordt gewerkt aan de biodiversiteit en de transitie naar een duurzamere wereld.
In de Verenigde Staten werkt Apple samen met Beyond Benign om duurzame scheikunde en andere groene exacte vakken op te nemen in het lespakket van onderwijsinstellingen die vooral leerlingen en studenten uit minderheidsgroeperingen hebben. Het is de bedoeling om het aandeel zwarte, Latijns-Amerikaanse en Native American wetenschappers met een achtergrond in duurzaamheid te vergroten voor het bedrijfsleven. Apple steunt ook plaatselijke organisaties die zich inzetten voor een rechtvaardig klimaatbeleid voor hun eigen achterban, zoals City Blossoms in Washington D.C., Environmental Health Coalition in Californië en Tijuana (Mexico), en Little Village Environmental Justice Organization in Chicago.
Drie mensen op een rivier met mangrovebossen in de Indiase deelstaat Maharashtra.
Apple steunt al blauwekoolstofprojecten in Colombia en India. Via deze projecten wordt onderzocht of deze mangrovebossen kunnen worden behouden door ter plaatse alternatieve, duurzame bedrijfjes op te zetten. Samen met de SEE Foundation werkt Apple sinds kort aan het opzetten van een gecertificeerde methode voor blauwe koolstof in China.

Samen met Apple in actie

In het kader van de Dag van de Aarde geeft Apple iedereen de gelegenheid om meer over het milieu te weten te komen en actie te ondernemen om de eigen milieubelasting te verminderen.
Een heel simpele manier om een steentje bij te dragen aan een beter milieu is door je oude device op de Dag van de Aarde – of een willekeurige andere dag – in te leveren bij Apple. Bij Apple kun je je device altijd inruilen of gratis laten recyclen, zodat daarvan weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Daardoor hoeven er minder grondstoffen uit de aarde te worden gehaald en belandt er ook minder elektronisch afval op de vuilstort. Op de komende Dag van de Aarde lanceert Apple een nieuwe Apple Trade In-pagina voor klanten in de VS, het VK en Canada. Op deze pagina kunnen klanten opvragen wat hun oude device nog waard is en de eerste stap zetten om hun device een nieuw leven te geven.
Daisy, de iPhone-demontagerobot van Apple in het Material Recovery Lab in Austin, Texas.
Daisy, de iPhone-demontagerobot van Apple, is slechts één van de vele innovaties waarmee het bedrijf ernaar streeft om voor alle producten alleen gerecyclede en hernieuwbare materialen te gebruiken.
Klanten kunnen ook naar een Apple Store gaan en meedoen met een van de exclusieve Today at Apple-sessies. Deze sessies worden over de hele wereld aangeboden en bevatten onder meer een creatieve activiteit voor kinderen. Die mogen met een Apple Pencil op een iPad een eigen stripverhaal over de aarde maken, wat behalve leuk ook heel leerzaam is. In sommige vestigingen kun je je ook aanmelden voor een sessie waarin je de mogelijkheden van gerecycled plastic onderzoekt. In een select aantal Apple Stores is er een programma met interviews, kunst en poëzie dat door de inheemse kunstenaar Tomás Karmelo Amaya en Shalene Joseph van het Native Wellness Institute is samengesteld.
In de App Store zie je wat je zelf kunt doen voor een beter milieu, te beginnen met een blik op je kledingkast. Er is een speciale collectie ‘De mode van morgen is duurzaam’ met apps als eBay, Good On You en Drest. Deze apps zijn gericht op tweedehandsspullen, ethisch verantwoorde en duurzame mode en het promoten van verantwoord koopgedrag door gebruikers de mogelijkheid te bieden om eerst met virtuele outfits te experimenteren.
De Dag van de Aarde-collectie ‘De mode van morgen is duurzaam’ in de App Store.
In de App Store zie je wat je zelf kunt doen voor een beter milieu, te beginnen met een blik op je kledingkast.
Op Apple TV+ wordt via de programmering aandacht besteed aan de Dag van de Aarde. Je kunt nieuwe en bekroonde programma’s voor het hele gezin bekijken, zoals de serie Jane, die op het werk van Jane Goodall is gebaseerd, de documentaireserie Big Beasts, met voice-over van Tom Hiddleston, en een special van Sago Mini Friends voor de jeugdige kijkers. Verder zijn er allerlei andere programma’s die de wonderen van onze planeet in de schijnwerpers zetten en duidelijk maken waarom we die moeten beschermen, zoals Prehistoric Planet, Earth at Night in Color, The Elephant Queen, Here We Are: Notes for Living on Planet Earth, Tiny World en The Year Earth Changed.
In de Apple TV-app vind je een aantal verzamelingen rond het thema ‘De toekomst is aan ons’. Deze verzamelingen hebben allemaal een eigen invalshoek – minder verbruik en meer hergebruik, een andere manier van denken en terug naar de natuur – en laten zien hoe mensen op een innovatieve manier klimaatverandering tegengaan. Je vindt hier ook een verzameling van een speciale gastcurator: Scott Z. Burns, de maker van de Apple Original-serie Extrapolations. Hij heeft zijn favoriete films over het klimaat op een rijtje gezet waar je elke dag naar kunt kijken, niet alleen op de Dag van de Aarde.
Verder bevat ook Apple News een speciale verzameling, die aandacht besteedt aan de wonderen van de natuur, de wetenschap achter klimaatverandering en de mensen en groeperingen die zich inzetten voor een groenere wereld.
Vanaf 21 april vind je in Apple Music exclusieve content die op de natuur geïnspireerd is. Je kunt onder meer nieuwe muziek en soundscapes van Apple TV+ verwachten, zoals een ‘Mixtape for Mother Earth’ van Extrapolations-acteur Ben Harper.
De Joshua Tree National Park-aflevering van Time to Run op een iPhone 14 Pro en Apple Watch Series 8.
In Apple Fitness+ staat een nieuwe Time to Run-aflevering die op Joshua Tree National Park is geïnspireerd.
In Apple Fitness+ vind je duizenden work-outs en meditaties die je altijd en overal kunt doen, ook buiten. In het kader van de Dag van de Aarde kun je als abonnee van Fitness+ aan de slag met speciale work-outs en een nieuwe meditatie over de veerkracht van de aarde in de verschillende seizoenen. In een nieuwe Time to Run-aflevering laat trainer Scott Carvin zich inspireren door Joshua Tree National Park. Er komen energieke rocknummers voorbij, in de hoop dat ook jij lekker naar buiten gaat. Als je een Apple Watch hebt, kun je op 22 april een speciale Dag van de Aarde-badge verdienen als je een work-out van minimaal een half uur doet.
Wie meer wil weten over de klimaatcrisis en wat je allemaal zelf kunt doen, kan de verzameling ‘Revitalizing Our Home’ in Apple Podcasts beluisteren. Daarin komen allerlei wetenschappers aan het woord, onder wie ook inheemse natuurbeschermers. De gesprekken en verhalen in deze verzameling geven een beter beeld van de impact die je als mens op de aarde hebt en wat er allemaal voor nodig is om de schade die we met elkaar hebben veroorzaakt ongedaan te maken.
De pagina van ‘The Climate Question’ in Apple Podcasts met de meest recente aflevering ‘Can Green Start-Ups Lead the Way in Africa?’.
De verzameling ‘Revitalizing Our Home’ in Apple Podcasts bevat gesprekken en verhalen met allerlei verschillende invalshoeken.
In Apple Books staan nieuwe en populaire (audio)boeken over het milieu en wat je zelf allemaal kunt doen. Bovendien heeft Apple Books aan Leah Thomas, de schrijfster van The Intersectional Environmentalist, gevraagd om een aantal titels te kiezen die tot een bredere kijk op de Dag van de Aarde leiden.
Een verzameling in Apple Books met de titel ‘Explore the Green Girl’s Reading List’, die is samengesteld door schrijfster Leah Thomas. De kop erboven luidt ‘Black women bringing the conversation down to earth’.
In Apple Books staat de nieuwe verzameling ‘Explore the Green Girl’s Reading List’, die is samengesteld door Leah Thomas, de schrijfster van The Intersectional Environmentalist.
Apple Kaarten bevat nieuwe gidsen die door Tinybeans zijn samengesteld. In deze gidsen staan duurzame verkooppunten, zoals verpakkingsvrije tappunten en afhaalrestaurants die geen afval produceren. Deze gidsen zijn beschikbaar voor Chicago, Los Angeles en andere Amerikaanse steden, en bevatten ook informatie over de beweging die shoppen zonder afval wil stimuleren. Verder kun je in de Kaarten-app bekijken waar het Smithsonian Institution allemaal actief is om wereldwijd het biologisch erfgoed te behouden. Voorbeelden zijn het Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute in Washington D.C. en het Moukalaba-Doudou National Park in Gabon.
Ga naar apple.com/nl/environment voor meer informatie over de initiatieven van Apple op milieugebied.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728