opent in nieuw venster
PERSBERICHT 21 juni 2023

Ontwikkeltools verkrijgbaar om ruimtelijke ervaringen te creëren voor Apple Vision Pro

Met de ‘software development kit’ (SDK) voor visionOS kunnen Apple ontwikkelaars hun apps tot leven brengen als nooit tevoren
Ontwikkelaars verkennen de nieuwe ontwikkeltools voor Apple Vision Pro.
Ontwikkelaars krijgen toegang tot hulpmiddelen waarmee ze apps voor Apple Vision Pro kunnen ontwerpen, ontwikkelen en testen.
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag aangekondigd dat er nieuwe softwaretools en -technologieën verkrijgbaar zijn waarmee ontwikkelaars baanbrekende apps kunnen maken voor Apple Vision Pro, de eerste ruimtelijke computer van Apple. Vision Pro draait op visionOS, ’s werelds eerste ruimtelijke besturingssysteem. Daarmee kunnen gebruikers in de ruimte om hen heen van digitale content genieten op de natuurlijkste en meest intuïtieve manier die er is: met hun ogen, handen en stem. Vanaf vandaag kunnen Apple ontwikkelaars van over de hele wereld een heel nieuwe klasse apps maken die het eindeloze canvas van Vision Pro optimaal benutten. Zo voegen ze digitale content naadloos samen met de fysieke wereld om buitengewone nieuwe ervaringen te creëren. Met de SDK voor visionOS kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van de krachtige en unieke mogelijkheden van Vision Pro en visionOS om gloednieuwe apps te maken op het gebied van productiviteit, design, gaming en nog veel meer.
Volgende maand opent Apple ontwikkelaarslabs in Cupertino, Londen, München, Shanghai, Singapore en Tokio, waar ontwikkelaars hun apps zelf op Apple Vision Pro kunnen testen. Ook kunnen ze daar hulp krijgen van de technici van Apple. Teams van ontwikkelaars kunnen bovendien een ontwikkelaarskit aanvragen, zodat ze hun apps rechtstreeks op Apple Vision Pro kunnen bouwen en testen.
“Apple Vision Pro geeft een heel nieuwe kijk op wat er met computers mogelijk is. Ontwikkelaars kunnen visionOS-apps gaan bouwen met de krachtige frameworks die ze al kennen. Vervolgens kunnen ze met nieuwe innovatieve tools en technologieën zoals Reality Composer Pro nog meer doen om hun gebruikers gloednieuwe dingen te laten beleven”, aldus Susan Prescott, Vice President Worldwide Developer Relations bij Apple. “Door gebruik te maken van de ruimte om de gebruiker heen, krijgen onze ontwikkelaars meer mogelijkheden. Zo kunnen ze voor hun gebruikers nieuwe manieren bedenken om te communiceren, te werken of van nieuwe soorten entertainment te genieten. We zijn heel benieuwd waar onze ontwikkelaars allemaal mee gaan komen.”
De App Store van Vision Pro in visionOS.
Apple Vision Pro heeft een gloednieuwe App Store waar gebruikers geweldige apps en content kunnen vinden.
Door gebruik te maken van dezelfde frameworks die ze van andere Apple platforms al kennen, zoals Xcode, SwiftUI, RealityKit, ARKit en TestFlight, kunnen ontwikkelaars nieuwe ervaringen bedenken die gebruikmaken van de baanbrekende features van Apple Vision Pro. Met deze tools kunnen ontwikkelaars nieuwe soorten apps maken die een heel nieuwe beleving geven. Denk aan vensters die diepte hebben en 3D-content weergeven, volumes die van alle kanten kunnen worden bekeken, en ruimten die de gebruiker helemaal onderdompelen in een onbegrensde 3D-omgeving. Om ontwikkelaars te helpen 3D-content voor apps en games in visionOS te optimaliseren, is er een nieuwe Xcode-tool genaamd Reality Composer Pro. Daarmee kunnen ze 3D-modellen, animaties, afbeeldingen en geluiden previewen en voorbereiden, zodat die er op Vision Pro allemaal fantastisch uitzien. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun apps laten draaien in de nieuwe visionOS-simulator, zodat ze verschillende lay-outs en belichtingen in kamers kunnen testen. En elk framework voor ontwikkelaars bevat ingebouwde ondersteuning voor de innovatieve toegankelijkheidsfeatures van Apple, om te zorgen dat apps voor spatial computing en visionOS voor iedereen toegankelijk zijn.
Ontwikkelaars die met Unity-tools aan 3D-apps en -games hebben gewerkt, kunnen hun Unity-apps vanaf volgende maand overzetten naar Apple Vision Pro. Op die manier kunnen ze de kracht van het device optimaal benutten.
Degenen die de SDK en API’s van visionOS alvast hebben mogen bekijken, zijn al onder de indruk van het platform en de mogelijkheden die het biedt voor het maken van gloednieuwe apps:
“Met Complete HeartX op Apple Vision Pro worden geneeskundestudenten op de praktijk voorbereid aan de hand van hyperrealistische 3D-modellen en animaties. Zo krijgen ze een beter beeld van medische aandoeningen als bijvoorbeeld ventrikelfibrilleren, en leren ze hoe ze deze kennis kunnen toepassen bij hun interacties met patiënten”, aldus Jan Herzhoff, directeur van Elsevier Health. “Door Complete HeartX op Apple Vision Pro te gebruiken, kunnen we het medisch onderwijs transformeren en toekomstige medici voorbereiden op de praktijk.”
Complete HeartX van Elsevier Health.
“In de djay-app op Apple Vision Pro krijg je een compleet dj-systeem om mee te werken. Met de vernieuwde ruimtelijke interface kun je je favoriete muziek mixen en realtime-effecten toevoegen met alleen maar je ogen en handen”, aldus Karim Morsy, CEO van Algoriddim. “Of je nu een beginner of doorgewinterd professional bent, djay op Vision Pro maakt van de ruimte om je heen een spectaculaire omgeving die automatisch op je mix reageert. Zo kun je op een totaal nieuwe manier met muziek aan de slag.”
djay van Algoriddim.
“Met behulp van JigSpace en Apple Vision Pro kunnen mensen en bedrijven hun ideeën of producten op een geheel nieuwe manier makkelijk presenteren”, aldus Zac Duff, mede-oprichter en CEO van JigSpace. “De app maakt gebruik van de grote CAD-bestanden die bedrijven al hebben. De marketing-, verkoop-, product- en supportteams kunnen dus veilig samenwerken met collega’s of klanten overal ter wereld, en zo veel vlotter tot nieuwe inzichten komen. Voorheen was het gewoon niet mogelijk om zo snel en effectief te communiceren.”
JigSpace van JigSpace.
“Dankzij de AR-oplossingen van PTC kunnen fabrikanten samen aan kritieke problemen werken door interactieve 3D-content rechtstreeks in de echte wereld te projecteren, van een enkel product tot een hele productlijn”, aldus Stephen Prideaux-Ghee, Chief Technology Officer AR/VR bij PTC. “Met Apple Vision Pro kan personeel op verschillende afdelingen en op verschillende locaties dezelfde content tegelijkertijd bekijken, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over ontwerpen en de bedrijfsvoering. Hierdoor wordt een geheel nieuwe manier van samenwerken mogelijk.”
Stages van PTC.
De SDK voor visionOS, de nieuwe versie van Xcode, Simulator en Reality Composer Pro zijn op developer.apple.com verkrijgbaar voor leden van het Apple Developer Program. Geregistreerde Apple ontwikkelaars hebben toegang tot verschillende hulpmiddelen waarmee ze apps voor Apple Vision Pro kunnen ontwerpen, ontwikkelen en testen: uitgebreide technische documentatie, nieuwe ontwerpkits en nieuwe interface-richtlijnen voor visionOS.
Meer informatie over het ontwerpen van apps voor Apple Vision Pro is te vinden op developer.apple.com/visionos. Daar kunnen ontwikkelaars vanaf volgende maand ook een ontwikkelaarskit aanvragen.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728