opent in nieuw venster
PERSBERICHT 05 juni 2023

Nieuw: watchOS 10, een essentiële update voor Apple Watch

Met vernieuwde apps, een nieuwe slimme stapel, extra wijzerplaten, nieuwe features voor fietsen en wandelen en tools voor geestelijke gezondheid
Vijf Apple Watches met daarop features van watchOS 10, waaronder een nieuwe slimme stapel en twee nieuwe wijzerplaten.
watchOS 10 biedt vernieuwde apps, een nieuwe slimme stapel, extra wijzerplaten, nieuwe features voor fietsen en wandelen en tools voor geestelijke gezondheid.
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag een preview gegeven van watchOS 10. Hiermee kunnen Apple Watch-gebruikers op een nieuwe manier snel informatie bekijken in vernieuwde apps en gebruikmaken van een nieuwe slimme stapel met relevante widgets die op het juiste moment verschijnen. Ook zijn er schitterende nieuwe wijzerplaten. Fietsers profiteren van nieuwe meetgegevens, work-out-weergaven en Bluetooth-ondersteuning voor krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren, terwijl wandelaars gebruik kunnen maken van nieuwe Kompas-routepunten en voorzieningen voor Kaarten. De Mindfulness-app bevat nieuwe tools voor geestelijke gezondheid. watchOS 10 is vanaf nu beschikbaar als bètaversie voor ontwikkelaars en kan in het najaar als gratis software-update worden gedownload.
“watchOS, het meest geavanceerde draagbare besturingssysteem ter wereld, heeft mensen over de hele wereld nieuwe ideeën gegeven over de mogelijkheden van een horloge”, aldus Kevin Lynch, Vice President Technology bij Apple. “watchOS 10 is een essentiële update waarmee Apple Watch op een inspirerende nieuwe manier kan worden gebruikt. Er is een vernieuwd design om snel informatie te bekijken en er zijn schitterende nieuwe wijzerplaten, nieuwe features voor fietsers en wandelaars en belangrijke gezondheidstools.”

Nieuwe ontwerptaal en navigatie

Vernieuwde apps bieden in watchOS 10 snel toegang tot meer informatie. Ook zijn er nieuwe manieren om te navigeren en snel content te bekijken.
“watchOS 10 heeft een vernieuwde interface, zodat gebruikers Apple Watch op compleet nieuwe manieren kunnen gebruiken”, aldus Alan Dye, Vice President Human Interface Design bij Apple. “Met de update krijgen gebruikers in één oogopslag toegang tot de informatie die het belangrijkst voor ze is. De navigatie is vereenvoudigd en een nieuwe visuele taal maakt optimaal gebruik van het display van Apple Watch. Ook is er een nieuwe slimme stapel, die vanaf de wijzerplaat snel toegang biedt tot proactieve, relevante informatie.”
Een nieuwe slimme stapel biedt snel toegang tot informatie die op de context is afgestemd.
Apps voor Apple Watch, waaronder Weer, Aandelen, Woning, Kaarten, Berichten en Wereldklok, gebruiken nu een groter deel van het display, waardoor meer informatie kan worden getoond. Met de Activiteit-app op Apple Watch en de Conditie-app op iPhone houd je je dagelijkse beweging nog eenvoudiger bij met meer details, betere voorzieningen om informatie te delen en een vernieuwde trofeeënkast.
Een nieuwe slimme stapel bevat widgets met informatie die op het juiste moment verschijnt en wordt aangepast aan de context. Je toont deze informatie door vanuit een willekeurige wijzerplaat aan de Digital Crown te draaien. Aan het begin van de dag zie je in Weer bijvoorbeeld de weersverwachting, en als je op reis bent bevat de slimme stapel boardingpasses uit Wallet. Agenda en Herinneringen verschijnen bovenaan als je een vergadering of taak hebt gepland. Ook apps die actief zijn, zoals Podcasts, schuiven omhoog, zodat je ze meteen kunt gebruiken. Dankzij de slimme stapel kun je een mooie wijzerplaat instellen, bijvoorbeeld Portretten, en toch snel belangrijke informatie zien.
Ontwikkelaars kunnen de nieuwe ontwerptaal gebruiken om hun apps bij te werken. Streaks gebruikt nu bijvoorbeeld het hele display om je voortgang te tonen en taken te openen, in de NBA-app is het nog leuker om je favoriete team te volgen met teamkleuren en nieuwe wedstrijddetails en in de vernieuwde versie van Waterllama kun je snel zien hoeveel je de afgelopen zeven dagen hebt gedronken door aan de Digital Crown te draaien.
Het bedieningspaneel is nu toegankelijk via de zijknop en kan altijd snel worden geopend, ook als er een andere app actief is. Door twee keer op de Digital Crown te drukken, ga je terug naar de apps die je recent hebt gebruikt.

Nieuwe wijzerplaten

Aan watchOS 10 zijn twee kunstzinnige, leuke wijzerplaten toegevoegd: Palet en Snoopy. De Palet-wijzerplaat toont de tijd in allerlei kleuren met drie lagen die elkaar overlappen. Als de tijd verandert, veranderen ook de kleuren.
Het populaire stripverhaal Peanuts komt op Apple Watch tot leven met een nieuwe wijzerplaat waarop Snoopy en Woodstock te zien zijn. De figuren bewegen en spelen met de wijzers, reageren op het weer en komen in actie als je bezig bent met een work-out.
Het populaire stripverhaal ‘Peanuts’ komt op Apple Watch tot leven met de nieuwe Snoopy-wijzerplaat.

Fietsen

Apple Watch is een fantastisch device voor fietsers, met features als automatische herinneringen voor work-outs, calorimetrie voor e-bikes en valdetectie. In watchOS 10 worden geavanceerde nieuwe meetgegevens, weergaven en ervaringen toegevoegd voor deze populaire activiteit.
Een Apple Watch-gebruiker fietst met een Apple Watch om de pols en een iPhone op het stuur.
Een fietswork-out die je op je Apple Watch start, wordt voortaan automatisch als een liveactiviteit op je iPhone weergegeven. Als je je telefoon aan het stuur bevestigt, kun je alles al fietsend in de gaten houden.
Wanneer je een fietswork-out start op Apple Watch met watchOS 10, verschijnt de work-out automatisch als liveactiviteit op iPhone. Als je daarop tikt, wordt de activiteit schermvullend getoond. Work-out-weergaven, zoals hartslagzones, hoogte, route, aangepaste work-outs en de nieuwe weergave voor de fietssnelheid, zijn geoptimaliseerd voor het iPhone-formaat. Je kunt je iPhone op je fiets bevestigen en makkelijk gebruiken tijdens je rit.
Apple Watch kan nu automatisch verbinding maken met fietsaccessoires met Bluetooth, zoals krachtmeters en snelheids- en cadanssensoren. Daarbij worden nieuwe meetgegevens ondersteund, zoals fietskracht (watt) en cadans (rpm), en extra work-out-weergaven, zoals vermogenszones. Bluetooth-verbindingen worden ondersteund voor binnen en buiten fietsen en voor GymKit.
Nieuwe algoritmen, die sensorgegevens van Apple Watch combineren met de gegevens van verbonden vermogensmeters, kunnen een schatting geven van je functionele drempelvermogen (Functional Threshold Power of FTP), het hoogste intensiteitsniveau dat een fietser in theorie een uur kan volhouden. Op basis van de FTP-waarde berekent Apple Watch je persoonlijke vermogenszones. Je kunt eenvoudig je huidige zone bekijken en zien hoeveel tijd je in elke zone hebt besteed. Dat is een effectieve, populaire manier om je prestaties te verhogen.

Wandelen

De Kompas-app op Apple Watch komt goed van pas bij wandelingen in de natuur. Met watchOS 10 genereert Kompas automatisch twee nieuwe routepunten. Het routepunt voor de laatste mobieledataverbinding is een schatting van de laatste plaats met mobiel bereik. Dat kan handig zijn om berichten te checken of iemand te bellen. Bij noodgevallen geeft het routepunt voor de laatste noodoproep een schatting van het laatste punt op de route waarbij het device voor het laatst verbonden was met het mobiele netwerk van een willekeurige aanbieder, zodat je het noodnummer kunt bellen.
Op Apple Watch Ultra is een routepunt voor de laatste mobieledataverbinding en een routepunt voor de laatste noodoproep te zien.
De Kompas-app genereert automatisch twee nieuwe routepunten: het routepunt voor de laatste mobieledataverbinding en het routepunt voor de laatste noodoproep.
Om routes voor te bereiden is er een nieuwe hoogteweergave met een 3D-overzicht van bewaarde routepunten. In de VS wordt in Apple Kaarten een nieuwe topografische kaart geïntroduceerd met contouren, hoogte-arceringen en -details en nuttige plaatsen. Je kunt zoeken naar wandelpaden en startpunten van wandelroutes, met uitgebreide informatie over bijvoorbeeld de lengte van de route, het type route en de moeilijkheidsgraad.

Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als lichamelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor je gemoedstoestand een positief effect kan hebben op je emotionele bewustzijn en veerkracht. Met de Mindfulness-app in watchOS 10 kun je op een handige, discrete manier je emoties en dagelijkse stemmingen vastleggen. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je door aantrekkelijke, multidimensionale vormen scrollen om aan te geven hoe het met je gaat, wat de grootste impact op je heeft en welke gevoelens je hebt.
Met de Mindfulness-app kun je op een handige, discrete manier je emoties en dagelijkse stemmingen vastleggen.
De Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17 biedt waardevolle inzichten om invloeden op je gemoedstoestand te bepalen, bijvoorbeeld associaties of elementen van je levensstijl zoals slaap en beweging. Bovendien zijn in de Gezondheid-app nu beoordelingen beschikbaar die klinieken vaak gebruiken om te bepalen of iemand last heeft van een depressie of angstgevoelens. Hiermee kun je je risiconiveau bepalen, informatiebronnen in je regio raadplegen en een pdf-bestand aanmaken dat je kunt delen met een arts.

Visuele gezondheid

Bijziendheid of myopie is wereldwijd de meest voorkomende beperking van het gezichtsvermogen. Om het risico op bijziendheid te verkleinen, raadt het internationale instituut voor myopie aan om kinderen minstens 80 tot 120 minuten per dag te laten buitenspelen. Met watchOS 10 kan Apple Watch via de sensor voor omgevingslicht bepalen hoeveel tijd wordt doorgebracht in daglicht. Je kunt deze informatie in de Gezondheid-app op je iPhone of iPad bekijken.
Daglicht heeft ook andere voordelen voor de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen van alle leeftijden. En kinderen die geen eigen iPhone hebben, kunnen hun Apple Watch via Gezinsconfiguratie koppelen met de iPhone van hun ouders. Die kunnen dan via ‘Gezondheid delen’ zien hoeveel tijd hun kinderen in daglicht doorbrengen.
Op iPhone 14 Pro is een samenvatting te zien van hoeveel tijd er gedurende een week in zonlicht is doorgebracht.
Apple Watch kan via de sensor voor omgevingslicht bepalen hoeveel tijd wordt doorgebracht in daglicht.
Ook het van te dichtbij bekijken van een device of boek verhoogt het risico op bijziendheid. De nieuwe Schermafstand-feature gebruikt de TrueDepth-camera (die op iPad en iPhone ook wordt gebruikt voor Face ID) om je te stimuleren je device verder weg te houden als de afstand al langere tijd minder dan 30 cm is geweest.
Als je device met een toegangscode, Touch ID of Face ID vergrendeld is, worden alle ­gegevens in de Gezondheid-app (ook over je geestelijke en visuele gezondheid) standaard versleuteld.1
Overige updates in watchOS 10:
  • Met NameDrop kun je eenvoudig contactgegevens uitwisselen door je Apple Watch bij de iPhone van iemand anders te houden. Op Apple Watch kun je NameDrop ook gebruiken door op de deelknop van ‘Mijn kaart’ in de Contacten-app te tikken. Je kunt ook op de wijzerplaatcomplicatie ‘Mijn kaart’ tikken en je Apple Watch vervolgens bij de Apple Watch van iemand anders houden.2
  • Dankzij offline kaarten op iPhone kun je altijd in Kaarten de stapsgewijze navigatie volgen en onder meer de geschatte aankomsttijd en plaatsen zien, ook als je geen wifi of mobiel bereik hebt. Deze feature werkt ook op een gekoppelde Apple Watch binnen het bereik van de bijbehorende iPhone.
  • Je kunt nu het afspelen van FaceTime-videoberichten starten en deze berichten direct op Apple Watch bekijken. Ook FaceTime-groepsaudio wordt nu ondersteund op Apple Watch.
  • De Medicijnen-app stuurt je een herinnering als je een medicijn niet binnen 30 minuten na de geplande tijd hebt vastgelegd.
Een hand die iPhone 14 Pro vasthoudt en met NameDrop contactgegevens deelt met iemand die en Apple Watch Series 8 draagt.
Met NameDrop kun je eenvoudig contactgegevens uitwisselen door je Apple Watch bij de iPhone van iemand anders te houden.

Zakelijke markt

Apple Watch biedt features waarmee zakelijke klanten de productiviteit en veiligheid op kantoor of in buitendienst kunnen verhogen, zoals handsfree communicatie, de mogelijkheid om onderweg te reageren op meldingen en valdetectie op werklocaties. In watchOS 10 wordt ondersteuning voor MDM (Mobile Device Management) geïntroduceerd. Hiermee kunnen zakelijke klanten vanaf een centraal punt op afstand apps installeren en op meerdere devices accounts configureren met features als het afdwingen van een toegangscode en de configuratie van wifi- en VPN-instellingen. Met deze update kan Apple Watch worden ingezet om het welzijn, de productiviteit en de gezondheid van werknemers te verbeteren en de veiligheid te waarborgen.

API’s voor ontwikkelaars van work-out-apps

watchOS 10 bevat nieuwe API’s waarmee ontwikkelaars van work-out-apps nieuwe ervaringen kunnen creëren. De krachtige bewegingssensoren van Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra kunnen snelle veranderingen van de snelheid en acceleratie detecteren, bijvoorbeeld bij het bewegen van een golfclub of tennisracket. Ontwikkelaars krijgen nu toegang tot deze bewegingsgegevens. Zo kan een app als SwingVision bij het tennissen de pronatie tijdens de service analyseren – dat is de draaiende beweging van de onderarm, pols en hand – en kan Golfshot de kleine bewegingen van je pols detecteren om de swing te verbeteren bij het golfen.
Populaire coachingplatforms zoals TrainingPeaks kunnen een nieuwe API gebruiken om een aangepaste work-out aan te maken die direct in de Work-out-app kan worden geïmporteerd. Appontwikkelaars die HealthKit gebruiken voor work-outs, kunnen gevalideerde calorieën bepalen voor golfwork-outs, omdat nu de verschillen worden herkend tussen rijden met een golfkar en lopen over de green. Ontwikkelaars krijgen toegang tot informatie over de snelheid, cadans en kracht bij het fietsen, en work-outs op Apple Watch kunnen synchroon worden weergegeven op iPhone.
Op iPhone 14 Pro en Apple Watch Series 8 is een ‘Trail Tempo Run’ te zien in TrainingPeaks.
Coachingplatforms als TrainingPeaks kunnen een aangepaste work-out aanmaken die direct in de Work-out-app kan worden geïmporteerd.
Beschikbaarheid
De bètaversie van watchOS 10 is vanaf vandaag voor ontwikkelaars beschikbaar via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Een openbare bètaversie is volgende maand beschikbaar voor alle watchOS-gebruikers op beta.apple.com. watchOS 10 is dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor Apple Watch Series 4 of nieuwer gekoppeld aan een iPhone Xs of nieuwer waarop iOS 17 is geïnstalleerd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Features kunnen worden gewijzigd. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/watchos/watchos-preview.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

  1. Dit geldt voor alle gezondheidsgegevens, behalve de medische ID van de gebruiker.
  2. NameDrop is later dit jaar op Apple Watch beschikbaar als onderdeel van een software-update.

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728