opent in nieuw venster
UPDATE 13 mei 2024

Apple en Google ondersteunen meldingen bij ongewenste tracking in iOS en Android

Logo’s van Apple en Google.
Apple en Google hebben de handen ineengeslagen en samen een specificatie voor devices met Bluetooth-tracking ontwikkeld waardoor iOS- en Android-gebruikers een melding krijgen als hun device ongemerkt wordt gebruikt om hen te tracken. (Ga voor meer informatie naar Detecting Unwanted Location Trackers.) Zo wordt het risico kleiner dat er misbruik wordt gemaakt van devices waarmee ze kunnen nagaan waar ze hun spullen hebben gelaten. Apple voegt deze feature toe aan iOS 17.5 en Google aan Android 6.0+
Gebruikers krijgen op hun device voortaan de melding ‘[Xxx] beweegt met je mee’ wanneer wordt gedetecteerd dat er een onbekend device met Bluetooth-tracking met hen mee beweegt, ongeacht het platform waaraan het device is gekoppeld.
Op een iOS-device betekent deze melding dat een AirTag of ‘Zoek mijn’-accessoire van iemand anders of een andere met de specificatie compatibele Bluetooth-tracker met hen mee beweegt. Misschien is er niets aan de hand en hoort de tracker bij een voorwerp dat de gebruiker even van iemand heeft geleend. Maar zo niet, dan kan de iPhone de ID van de tracker zien, de tracker met een geluidssignaal lokaliseren en instructies volgen om de tracker uit te schakelen. Fabrikanten van Bluetooth-tags Chipolo, eufy, Jio, Motorola en Pebblebee hebben al toegezegd dat ze hun tags compatibel zullen maken.
AirTags en ‘Zoek mijn’-accessoires van andere merken zijn al van meet af aan streng beveiligd om de privacy van gebruikers te beschermen. Sindsdien is Apple altijd alert gebleven op innovatieve mogelijkheden om deze beveiliging zo nodig verder aan te scherpen. Het resultaat van deze unieke samenwerking, met input uit zowel de community als de sector, bestaat uit instructies en best practices voor fabrikanten die features voor het melden van ongewenste tracking in hun producten willen inbouwen. Intussen blijven Apple en Google via de werkgroep Detecting Unwanted Location Trackers samen met de Internet Engineering Task Force werken aan de ontwikkeling van een officiële standaard voor deze technologie.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728