opent in nieuw venster
UPDATE 06 juni 2024

Apple kondigt winnaars aan van de Apple Design Awards 2024

Winnaars van over de hele wereld krijgen tijdens WWDC24 erkenning voor het schitterende design en de uitstekende technische prestaties van hun apps en games
De Apple Design Award voor de winnaars van 2024.
De 14 beste apps en games zijn bekroond bij de Apple Design Awards 2024.
Apple heeft vandaag de winnaars van de jaarlijkse Apple Design Awards aangekondigd. De 14 beste apps en games zijn bekroond. Tot de winnaars van dit jaar behoren ontwikkelingsteams van over de hele wereld die erkenning krijgen voor hun uitmuntende design, technische prestaties en innovatie.
“Het is inspirerend om te zien hoe ontwikkelaars onze technologie gebruiken om uitzonderlijke apps en games te maken die de levens van gebruikers verrijken”, aldus Susan Prescott, Vice President Worldwide Developer Relations bij Apple. “De winnaars van dit jaar hebben laten zien hoe apps krachtige, indrukwekkende ervaringen kunnen creëren – en we geven ze tijdens WWDC graag erkenning voor hun inzet en vindingrijkheid.”
In zeven verschillende categorieën – Vermaak en plezier, Inclusiviteit, Innovatie, Interactiviteit, Maatschappelijke impact, Graphics en visuals en de nieuwe categorie Spatial computing – zijn één app en één game tot winnaar uitgeroepen. De winnaars werden gekozen uit 42 finalisten.

Vermaak en plezier

Winnaars uit deze categorie bieden onvergetelijke, boeiende ervaringen die gestoeld zijn op Apple technologieën.
App: Bears Gratitude
Ontwikkelaar: Isuru Wanasinghe (Australië)
Bears Gratitude moedigt je op een eenvoudige manier aan tot eerlijke zelfreflectie. De dagboek-app helpt je om elke dag ergens dankbaar voor te zijn. De goed doordachte personages zorgen dat je je welkom voelt en helpen je om een routine op te bouwen, zodat je je elke dag steeds een beetje gelukkiger voelt.
Het artikel ‘Being Kind to Yourself’ in Bears Gratitude op een iPhone 15 Pro.
Bears Gratitude van Isuru Wanasinghe, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Vermaak en plezier.

New York Times Games heeft een aantrekkelijk aanbod van titels, en nu zijn ook de navigatie vernieuwd en de game-catalogus uitgebreid. Nieuwe titels, waaronder Connections, blijven leuk, hoe vaak je ze ook speelt, en het elegante design en gebruiksgemak moedigen iedereen aan om mee te doen.
De Games-pagina van New York Times Games op een iPhone 15 Pro.
Finalisten in deze categorie: Dudel Draw van Silly Little Apps, LLC, Hello Kitty Island Adventure van Sunblink Entertainment LLC, Rooms van Things, Inc. en WHAT THE CAR? van Triband ApS.

Inclusiviteit

De winnaars in deze categorie bieden iedereen een geweldige ervaring door mensen met verschillende achtergronden, capaciteiten en talen te ondersteunen.
App: Oko
Ontwikkelaar: AYES (België)
Oko, een nuttige app voor mensen met een visuele beperking, wijst voetgangers door middel van haptische feedback en geluid op de kleur van verkeerslichten. Deze krachtige oplossing voor een belangrijk veiligheidsaspect maakt gebruik van Apple technologieën zoals VoiceOver en grotere tekst.
De melding dat je veilig kunt oversteken in de Oko-app op een iPhone 15 Pro.
Oko van AYES, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Inclusiviteit.
Game: Crayola Avonturen
Ontwikkelaar: Red Games Co. (Verenigde Staten)
Crayola Avonturen is een kleurrijke avonturengame met talloze creatieve opties voor alle gebruikers. In de game kun je figuren tot leven wekken met verschillende huidskleuren, beperkingen, lichaamsvormen en voornaamwoorden, en de hele game wordt bovendien verteld. Zo kunnen gebruikers van alle leeftijden genieten van een gevarieerd aanbod van activiteiten, zoals decoraties maken, puzzels oplossen en prentenboeken lezen.
Crayola Avonturen op een iPad Pro.
Crayola Avonturen van Red Games Co., winnaar van een Apple Design Award in de categorie Inclusiviteit.
Finalisten in deze categorie: Complete Anatomy 2024 van Elsevier, quadline van Kovalov, Tiimo van tiimo ApS en Unpacking van Humble Bundle.

Innovatie

Winnaars uit deze categorie bieden een toonaangevende ervaring en onderscheiden zich doordat ze vernieuwend gebruikmaken van Apple technologieën.
App: Procreate Dreams
Ontwikkelaar: Procreate (Australië)
Procreate Dreams is een fantastische ontwerptool waarmee je als creatieveling 2D-animaties kunt maken op basis van de uitgebreide, inmiddels bekende bibliotheek met kwasten, gebaren en door PencilKit ondersteunde kenmerken van de oorspronkelijke Procreate-versie. De tools, die je moeiteloos en intuïtief kunt gebruiken, ondersteunen Multi-Touch en de Apple Pencil. Met de krachtige animatie-effecten, audio en video wek je allerlei creaties en kunstwerken tot leven.
Een kunstwerk in Procreate Dreams op een iPad Pro.
Procreate Dreams van Procreate, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Innovatie.
Game: Lost in Play
Ontwikkelaar: Happy Juice Games (Israël) 
Lost in Play, met aandoenlijke personages en leuke minigames, is een leuke reis door de verbeelding van een kind op basis van slimme puzzels. Wijs en tik je weg door een avontuur met handgetekende afbeeldingen, eenvoudige interactie en een aantrekkelijke gameplay, en doe op een kinderlijke manier overal nieuwe ontdekkingen.
Een scène in de game Lost in Play op een iPhone 15 Pro.
Lost in Play van Happy Juice Games, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Innovatie.
Finalisten in deze categorie: Call of Duty: Warzone Mobile van Activision Publishing, Inc., Copilot Money van Copilot Money, Inc., SmartGym van Mateus Abras en Wavelength van Palm Court LLC.

Interactiviteit

Winnaars uit deze categorie zorgen voor intuïtieve interfaces en moeiteloze bediening die perfect afgestemd is op het platform.
App: Crouton
Ontwikkelaar: Devin Davies (Nieuw-Zeeland)
De overzichtelijke interface van Crouton helpt je om recepten te bewaren, boodschappenlijstjes te maken en stapsgewijze instructies te volgen tijdens het koken. Dankzij de soepele interactie kijk je vooral naar je aanrecht, en amper naar je scherm.
 De receptenpagina van de Crouton-app op een iPhone 15 Pro.
Crouton van Devin Davies, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Interactie.
Game: Rytmos
Ontwikkelaar: Floppy Club (Denemarken)
Rytmos daagt je uit om puzzels op te lossen door paden te creëren, en daarvoor hoef je alleen maar te slepen. Met elk afgerond level voeg je een nieuw element toe aan een nummer, dat zich op die manier ontwikkelt. Dankzij de duidelijke tutorial snap je meteen wat je moet doen en de bewegingen blijven eenvoudig en leuk, zelfs wanneer de game ingewikkelder wordt.
Een puzzel in Rytmos op een iPhone 15 Pro.
Rytmos van Floppy Club, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Interactie.
Finalisten in deze categorie: Arc Search van The Browser Company of New York Inc, finity. van Seabaa, Inc., Little Nightmares van Playdigious en Procreate Dreams van Savage Interactive Pty Ltd.

Maatschappelijke impact

Winnaars uit deze categorie streven ernaar om levens beter te maken en vestigen de aandacht op belangrijke wereldproblematiek.
App: Gentler Streak Fitness Tracker
Ontwikkelaar: Gentler Stories (Slovenië)
Gentler Streak richt zich op een verbetering van de levensstijl van alle gebruikers, wie of waar ze ook zijn. In de app zie je optimistische, stimulerende herinneringen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. De gezondheidsgegevens zijn slim ingedeeld en naadloos geïntegreerd, zodat je je activiteit, rust en welzijn goed kunt bijhouden. Het maandelijkse overzicht laat zien hoe je het doet ten opzichte van je historische gegevens. De nadruk ligt dus niet zozeer op de vergelijking met anderen, maar vooral op persoonlijke vooruitgang.
De pagina met gezondheidsgegevens van de Gentler Streak-app op een iPhone 15 Pro.
Gentler Streak Fitness Tracker van Gentler Stories, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Maatschappelijke impact.
Game: The Wreck
Ontwikkelaar: The Pixel Hunt (Frankrijk) 
In de visuele roman The Wreck volg je het verhaal van Junon, een schrijfster die onverwacht naar het ziekenhuis wordt geroepen voor een ingrijpende beslissing die niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van haar familie voor altijd zal veranderen. De goed geschreven game bevat diepgaande, intieme elementen. De verwijzingen naar stressvolle situaties en de genuanceerde, indrukwekkende spelervaring nodigen je uit om na te denken over je eigen keuzes.
Een scène uit de visuele roman The Wreck op een iPhone 15 Pro.
The Wreck van The Pixel Hunt, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Maatschappelijke impact.
Finalisten in deze categorie: Ahead: Emotions Coach van ahead Solutions GmbH, Cityscapes: Sim Builder van MagicFuel Games, How We Feel van The How We Feel Project, Inc. en The Bear van Mucks Games.

Graphics en visuals

Winnaars uit deze categorie blinken uit in prachtige graphics, schitterend ontworpen interfaces en betoverende animaties die samenkomen in een onderscheidende en samenhangende stijl.
App: Rooms
Ontwikkelaar: Things, Inc. (Verenigde Staten)
Rooms is een leeg canvas om fantasierijke scènes te creëren, een platform om ontspannen te gamen en een sociaal platform voor interactie met de creaties van duizenden andere gebruikers. De kamers in de app bevatten prachtige details, terwijl de interacties, geluiden en visuele elementen tegelijkertijd vreemd en boeiend zijn.
Een bewerkingsscherm in de Rooms-app op een iPhone 15 Pro.
Rooms van Things, Inc., winnaar van een Apple Design Award in de categorie Graphics en visuals.
Game: Lies of P
Ontwikkelaar: NEOWIZ (Zuid-Korea)
Lies of P is een vindingrijk avontuur dat is gebaseerd op een klassiek verhaal. De speler bestuurt een robotpop, gemaakt door Geppetto, die al vechtend zijn maker probeert te vinden in een platgebrande stad. De visuals creëren een wereld vol fraaie texturen, gedetailleerde belichting en schitterende effecten, en dankzij visuele aanpassingsopties zoals MetalFX Upscaling en volumetrische misteffecten kun je de game op de Mac helemaal aan je wensen aanpassen.
Lies of P op een 16-inch MacBook Pro.
Lies of P van NEOWIZ, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Graphics en visuals.
Finalisten in deze categorie: DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT van 505 Games (U.S.), Inc., Honkai: Star Rail van COGNOSPHERE PTE. LTD., Meditate van RhythmicWorks en Sunlitt: Sun Position and Path van Nicolas Mariniello.

Spatial computing

Winnaars uit deze categorie combineren uitzonderlijke ruimtelijke ervaringen met exceptioneel vakmanschap.
App: djay pro - DJ App & AI Mixer
Ontwikkelaar: algoriddim GmbH (Duitsland)
djay is een compleet nieuwe oplossing om muziek te mixen in een ruimtelijke omgeving. Dankzij de uitzonderlijke technische vaardigheden van de makers geniet je van een ongeëvenaarde, intense ervaring. De geluidskwaliteit is fantastisch en bij het mixen kun je al je creativiteit kwijt. In de app vind je fantastische draaitafels, een fraai paneel met interactieve effecten en allerlei prachtige omgevingen, van een woestijn bij nacht tot een ruimtelounge vol dansende robots.
djay pro - DJ App & AI Mixer van algoriddim GmbH, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Spatial Computing.
Game: Blackbox
Ontwikkelaar: Shapes and Stories (Verenigde Staten)
Blackbox op de Apple Vision Pro daagt je uit om buiten de kaders van het ruimtelijke canvas te denken. Je geniet steeds opnieuw van leuke puzzels en slimme verrassingen in deze game vol prachtige details. Elke oplossing geeft je het gevoel dat je een nieuwe goocheltruc hebt geleerd, terwijl er steeds nieuwe puzzels verschijnen en je nieuwsgierigheid wordt beloond.
Blackbox van Shapes and Stories, winnaar van een Apple Design Award in de categorie Spatial computing.
Finalisten in deze categorie: Loóna: Cozy Puzzle Games van Loona Inc., NBA van NBA MEDIA VENTURES, LLC, Sky Guide van Fifth Star Labs LLC en Synth Riders van Kluge Strategic Inc.
Ga voor meer informatie over de winnaars en finalisten van de Apple Design Awards naar developer.apple.com/design/awards of de Apple Developer-app.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728