Apple heeft vandaag Final Cut Pro voor iPad 2 en Final Cut Pro voor Mac 10.8 uitgebracht. Met deze iPad-versie wordt je iPad een nog professionelere productiestudio. En met de AI-updates in deze Mac-versie worden workflows nog efficiënter.
Final Cut Pro voor iPad 2 benut de mogelijkheden van de nieuwe iPad Pro met de ongekend snelle M4-chip. In vergelijking met de M1 gaat renderen tot twee keer zo snel en worden tot vier keer meer ProRes RAW-streams ondersteund. Met de nieuwe feature Live Multicam kunnen gebruikers draadloos verbinding maken en tot vier camera’s tegelijk previewen, allemaal op één plek. Door meerdere iPhones en iPads in te zetten, houden gebruikers als een regisseur overzicht op alle camera’s en kunnen ze handmatig hun voorkeuren instellen in de nieuwe app Final Cut Camera. Final Cut Camera maakt gebruik van Live Multicam, maar kan ook op zichzelf als opname-app op iPhone en iPad worden gebruikt. Je kunt dan instellingen als handmatig scherpstellen, de sluitertijd en de ISO-waarde kiezen.1
Veel gebruikers die met grote bestanden werken, wilden graag meer opslagopties hebben. Final Cut Pro voor iPad 2 biedt dan ook voortaan de mogelijkheid om met externe projecten te werken.2 Je kunt nu nieuwe projecten aanmaken of bestaande projecten openen zonder dat dit interne opslagruimte inneemt. Final Cut Pro voor iPad 2 ondersteunt ook de nieuwe Apple Pencil Pro. Door de Pencil te draaien kun je nauwkeuriger met de Live Drawing-tools werken en door te knijpen ga je snel naar de penselen en instellingen.
Met Final Cut Pro voor Mac 10.8 kunnen gebruikers hun professionele workflows naar een hoger plan tillen. Mede dankzij de Neural Engine in Apple silicon bevat Final Cut Pro nieuwe AI-features: Enhance Light & Color en Smooth Slo-Mo. Enhance Light & Color corrigeert automatisch de kleuren in video’s terwijl Smooth Slo-Mo videoframes op een slimme manier samenvoegt voor beweging met de hoogste beeldkwaliteit. Daarnaast verhogen nieuwe organisatietools de efficiëntie van post-productieworkflows. Zo kun je kleurcorrecties en video-effecten nu een eigen naam geven in het infovenster. In de index van de tijdlijn kun je fragmenten met ontbrekende media of effecten opzoeken en daar in één keer naartoe gaan. En de tijdlijn kun je op tekst doorzoeken, bijvoorbeeld op reel, scène of camerahoek.
Final Cut Pro voor iPad 23 en Final Cut Pro voor Mac 10.84 zijn nu beschikbaar als gratis update voor bestaande gebruikers. Nieuwe gebruikers kunnen Final Cut Pro voor iPad 2 aanschaffen in de App Store voor USD 4,99 (VS) per maand of voor USD 49 (VS) per jaar. Final Cut Pro voor Mac 10.8 is voor USD 299,99 (VS) verkrijgbaar in de Mac App Store.

Media

  • Tekst van dit artikel