Nieuwe functies in OS X Mavericks.

Met OS X Mavericks werkt de Mac nog prettiger. Er zijn nieuwe programma’s beschikbaar en er zijn functies toegevoegd die je graag zult gebruiken. En dankzij nieuwe technologieën werkt de Mac nog beter, terwijl hij nog minder stroom verbruikt.

iBooks Mac is nu ook lid van de leesclub.

Met OS X Mavericks begint iBooks aan een nieuw hoofdstuk. Zodra je iBooks op je Mac opent, verschijnen alle boeken die je op je iPad, iPhone of iPod touch hebt gedownload, automatisch in je bibliotheek. In de iBooks Store vind je meer dan 2 miljoen boeken, die je eenvoudig met een paar klikken kunt downloaden.1 Het lezen van boeken gaat moeiteloos en intuïtief in zijn werk. Je slaat een pagina om met een veegbeweging en zoomt met een knijpbeweging in of uit op afbeeldingen. Tijdens het studeren kun je net zoveel boeken open laten liggen als je wilt, en ze allemaal gemakkelijk doorzoeken. En als je notities maakt, passages markeert of een bladwijzer plaatst op je Mac, zorgt iCloud dat alles automatisch op al je apparaten wordt bijgewerkt. iCloud onthoudt zelfs op welke pagina je bent gebleven. Dus als je begint met lezen op je iPad, iPhone of iPod touch, kun je op je Mac gewoon verdergaan waar je was gebleven.2

Kaarten Nu aangekomen op je Mac.

De hele wereld is nu te vinden op je desktop. En dus beter bereikbaar dan ooit. Je kunt routebeschrijvingen opvragen op je Mac en deze vervolgens direct naar je iPhone sturen voor gesproken aanwijzingen onderweg.2 Bovendien worden je bladwijzers en recente zoekacties automatisch naar al je iOS-apparaten gepusht. Je kunt je reizen dus plannen op je Mac, waarna je alle locaties onderweg bij de hand hebt op je iOS-apparaat. Natuurlijk kun je handige lokale informatie opvragen over bijvoorbeeld hotels en restaurants, inclusief telefoonnummers, foto’s en zelfs Yelp-recensies. Omdat het een native programma is, gebruik je elke pixel van je beeldscherm om nieuwe bestemmingen te ontdekken. Kaarten maakt ook optimaal gebruik van de grafische mogelijkheden van je Mac. Dus in- en uitzoomen gaat vloeiend en snel, en je beschikt over indrukwekkende weergaven, zoals Flyover: een fotorealistische, interactieve 3D-ervaring waarbij je over een aantal steden kunt vliegen.

Agenda Je dag ziet er goed uit. Net als je week, en je maand.

Agenda heeft een nieuw uiterlijk en krachtige nieuwe mogelijkheden waarmee je je tijd nog handiger kunt indelen. Dankzij een nieuw infovenster voor activiteiten kun je die nog eenvoudiger maken en bewerken: Agenda doet suggesties voor adressen en interessante locaties zodra je in het locatieveld begint te typen. De locatie van je activiteit wordt op een kaart weergegeven zodat je met een muisklik een routebeschrijving kunt opvragen. Je ziet bovendien de weersverwachting en je kunt zelfs de reistijd berekenen, zodat je weet hoe lang je onderweg bent. En je kunt jezelf een melding sturen zodat je weet wanneer je de deur uit moet.

Safari De slimste manier van internetten.

Safari in OS X Mavericks introduceert een fantastische manier om nieuwe en interessante dingen te ontdekken op het web. Via de gedeelde koppelingen in de nieuwe navigatiekolom zie je hyperlinks die zijn gepost door mensen die je volgt op Twitter en LinkedIn, zodat je altijd bij bent en direct kunt retweeten wat je leuk vindt. En dankzij de energiebesparende technologieën in OS X Mavericks verspil je geen batterijvermogen aan webpagina’s die je op dat moment niet bekijkt of aan pluginmateriaal dat je toch niet wilt zien. Sterker nog: met Safari in OS X Mavericks kun je tot wel een uur langer internetten dan met andere browsers.3 Meer informatie

iCloud-sleutelhanger Je wachtwoorden. Opgeslagen, versleuteld en automatisch ingevuld.

Het is soms een hele uitdaging om je wachtwoorden te onthouden. Maar iCloud-sleutelhanger neemt die taak nu van je over.2 iCloud-sleutelhanger slaat de gebruikersnamen en wachtwoorden voor websites op op de Macs en iOS-apparaten die jij hebt goedgekeurd, beschermt die met krachtige 256-bits AES-encryptie en houdt ze op alle apparaten actueel. De informatie wordt automatisch ingevuld wanneer dat nodig is.8 iCloud-sleutelhanger is ook geschikt voor creditcardgegevens, dus online iets betalen is voortaan een fluitje van een cent.

Meerdere beeldschermen Doe meer hier. En meer daar.

OS X Mavericks maakt optimaal gebruik van elk beeldscherm dat op je Mac is aangesloten, zodat jij nog flexibeler aan de slag kunt. Er is geen primair en secundair beeldscherm meer: elk scherm heeft nu zijn eigen menubalk, en het Dock is altijd te vinden, op welk scherm je ook aan het werk bent. Je kunt op het ene beeldscherm een schermvullend programma gebruiken en op het andere meerdere programmavensters – of op elk display een ander schermvullend programma. En met AirPlay en Apple TV maak je zelfs van je HD-tv een tweede, volledig functioneel beeldscherm.9

Meldingen Met één blik op de hoogte. Met één klik reageren.

Met Meldingen ben je meteen van alles op de hoogte – en je kunt direct actie ondernemen, zonder het programma te verlaten waarin je bezig bent. In OS X Mavericks kun je reageren op je meldingen: je kunt snel een bericht beantwoorden of een e‑mail beantwoorden of verwijderen. Als er een FaceTime-videogesprek binnenkomt maar je geen tijd hebt om het te beantwoorden, kun je eenvoudig reageren met een tekstbericht of een herinnering instellen om terug te bellen. Bovendien kun je per website aangeven of je meldingen wilt ontvangen over belangrijke nieuwsberichten, sportuitslagen, veilingnieuws en meer.

Finder-tabbladen Eén venster. Meerdere tabbladen.

Met Finder-tabbladen kun je je bureaublad overzichtelijk houden door meerdere Finder-vensters te combineren. Je kunt bijvoorbeeld in één enkel Finder-venster verschillende tabbladen maken voor al je documenten, voor je huiswerk en voor AirDrop. En je kunt per tabblad kiezen voor symbool-, lijst-, kolom- of Cover Flow-weergave. Een bestand van het ene naar het andere tabblad verplaatsen is een kwestie van slepen en neerzetten. Ook kun je een Finder-venster schermvullend maken om zo moeiteloos bestanden te verplaatsen.

Tags Alles keurig op orde.

Tags zijn een nieuwe en krachtige manier om bestanden te ordenen en terug te vinden – ook documenten die in iCloud worden bewaard. Je markeert de bestanden die je samen wilt houden simpelweg met een tag, zoals ‘Belangrijk’. Als je die bestanden vervolgens terug wilt vinden, klik je gewoon op ‘Belangrijk’ in de Finder-navigatiekolom of typ je de naam van de tag in het zoekveld. Dan worden al die bestanden met een tag samen in één Finder-venster weergegeven, ook als ze eigenlijk op verschillende locaties bewaard worden. Je kunt een bestand één tag geven, maar als je het aan meerdere projecten wilt toewijzen kun je ook extra tags toevoegen. Dus als je een activiteit plant, kun je de gastenlijst die je in Numbers hebt opgesteld, de flyer die je in Pages hebt gemaakt en de presentatie die je in Keynote hebt ontworpen een tag geven zodat ze met één klik tegelijk zichtbaar worden.

Geavanceerde technologieën OS X is krachtiger dan ooit. En toch zuiniger dan ooit.

Met OS X Mavericks gaat je Mac nog slimmer te werk. Door de energiebesparende technologieën haal je nog meer uit je batterij, en de nieuwe voorzieningen zorgen ervoor dat je Mac beter presteert en sneller reageert. Het is kracht, gekoppeld aan intelligentie.

Meer informatie

OS X Mavericks – tools voor ontwikkelaars

Profiteer van de nieuwe technologieën in OS X Mavericks en maak je programma’s nog krachtiger en efficiënter. Download nu de tools voor ontwikkelaars voor OS X Mavericks. Meer informatie

  1. Het totale aantal dat wereldwijd beschikbaar is. Niet al het materiaal is overal beschikbaar.
  2. Voor iCloud is het volgende vereist: iOS 5 of hoger op een iPhone 3Gs of nieuwer, iPod touch (derde generatie of nieuwer), iPad of iPad mini, een Mac met OS X Lion versie 10.7.5 of hoger of een pc met Windows 7 of Windows 8 (Outlook 2007 of hoger of een recente browser vereist voor toegang tot e‑mail, contactgegevens en agenda’s). Voor bepaalde functies en/of voorzieningen zijn iOS 7 en OS X Mavericks vereist. Voor sommige functies is een Wi‑Fi-verbinding nodig. Sommige functies en/of voorzieningen zijn niet overal beschikbaar. De toegang tot sommige functies of voorzieningen is beperkt tot tien apparaten.
  3. Tests uitgevoerd door Apple in oktober 2013, waarbij gebruik is gemaakt van 13-inch MacBook Air-systemen met een 1,3-GHz Intel Core i5-processor met 4 GB RAM en een prerelease-versie van OS X versie 10.9. Getest met prerelease-versies van Safari 7.0, Chrome versie 30.0.1599.69 en Firefox versie 24.0. Systemen getest met WPA2 Wi‑Fi-netwerkverbinding, met gebruik van batterijvoeding. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, de programmabelasting en andere factoren.
  4. Tests uitgevoerd door Apple in juni 2013, waarbij gebruik is gemaakt van 13-inch MacBook Air-systemen met een 1,8-GHz Intel Core i5-processor met 4 GB RAM en een prerelease-versie van OS X versie 10.9. Getest met prerelease-versies van Safari 7.0, Chrome versie 27.0.1453.93 en Firefox versie 21.0. Systemen getest met WPA2 Wi‑Fi-netwerkverbinding, met gebruik van batterijvoeding. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, de programmabelasting en andere factoren.
  5. Tests uitgevoerd door Apple in oktober 2013, waarbij gebruik is gemaakt van 13-inch MacBook Air-systemen met een 1,3-GHz Intel Core i5-processor met 4 GB RAM en een prerelease-versie van OS X versie 10.9. Getest met prerelease-versies van Safari 7.0, Chrome versie 30.0.1599.69 en Firefox versie 24.0. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, de netwerkverbinding en andere factoren.
  6. Tests uitgevoerd door Apple in oktober 2013, waarbij gebruik is gemaakt van de JSBench 2013.1 JavaScript-prestatiebenchmark op 13-inch MacBook Air-systemen met een 1,3-GHz Intel Core i5–processor met 4 GB RAM en een prerelease-versie van OS X versie 10.9. Getest met prerelease-versies van Safari 7.0, Chrome versie 30.0.1599.69 en Firefox versie 24.0. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, de netwerkverbinding en andere factoren.
  7. Tests uitgevoerd door Apple in oktober 2013, waarbij gebruik is gemaakt van de SunSpider 1.0.2 JavaScript-prestatiebenchmark op 13-inch MacBook Air-systemen met een 1,3-GHz Intel Core i5–processor met 4 GB RAM en een prerelease-versie van OS X versie 10.9. Getest met prerelease-versies van Safari 7.0, Chrome versie 30.0.1599.69 en Firefox versie 24.0. De prestaties kunnen variëren, afhankelijk van de systeemconfiguratie, de netwerkverbinding en andere factoren.
  8. Voor iCloud-sleutelhanger op iPhone, iPad en iPod touch is iOS 7.0.3 vereist.
  9. Het gebruik van meerdere beeldschermen met Apple TV en een HD-tv is mogelijk met Apple TV (2e generatie of nieuwer), iMac (medio 2011 of nieuwer), Mac mini (medio 2011 of nieuwer), MacBook Air (medio 2011 of nieuwer), MacBook Pro (begin 2011 of nieuwer) en Mac Pro (eind 2013).
  10. Ondersteuning door websites van derden vereist.