Het gesprek aangaan
en kansen benutten.

“Ik wist hoe Apple dacht over dit soort werk – ze hebben hierin altijd al voorop gelopen. De keuze was snel gemaakt.”

Chris, Machine Learning/AI Engineering Manager Pittsburgh (VS)

Illustratie van een glimlachende Chris. Hij draagt een koptelefoon om zijn nek en kijkt de lezer aan. Er verschijnt een geïllustreerde iPhone in beeld die zichtbare geluidsgolven uitstraalt. Illustratie van een glimlachende Chris. Hij draagt een koptelefoon om zijn nek en kijkt de lezer aan. Er verschijnt een geïllustreerde iPhone in beeld die zichtbare geluidsgolven uitstraalt. Illustratie van een glimlachende Chris. Hij draagt een koptelefoon om zijn nek en kijkt de lezer aan. Er verschijnt een geïllustreerde iPhone in beeld die zichtbare geluidsgolven uitstraalt. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld. Er verschijnen ook geïllustreerde VoiceOver-symbolen in beeld.

Voordat je hier kwam werken had je toch een eigen bedrijf?

Antwoord:Ja. Ik begon steeds minder te zien – inmiddels ben ik officieel blind – dus we maakten apps op basis van spraak waarmee slechtzienden beter uit de voeten konden.

Was het moeilijk om weg te gaan bij een bedrijf dat zo dicht bij je lag?

Antwoord:Mijn hart lag niet zozeer bij het bedrijf zelf. Het ging me er meer om het probleem aan te pakken en mensen meer levenskwaliteit te bieden. Apple bood de resources om dat te doen.

“Door de overstap naar Apple kon ik me helemaal op mijn werk richten. Zo boekte ik meer vooruitgang en had ik meer impact.”

Je had toch meer aanbiedingen dan alleen van Apple?

Antwoord:Dat klopt, maar ik heb vooral vanwege de producten voor Apple gekozen. De iPhone is immers het meest revolutionaire apparaat op het gebied van toegankelijkheid van de afgelopen decennia.

Waarom is de iPhone zo goed op het gebied van toegankelijkheid?

Antwoord:Dankzij de iPhone hebben we op een andere manier toegang tot de wereld. Met de functies en apps van iOS kun je die toegang aanpassen aan je eigen wensen. Ook nu nog is de iPhone beter toegerust voor toegankelijkheid dan andere smartphones, bijvoorbeeld door een functie als VoiceOver. Iedereen maakt graag gebruik van dingen als Siri en HomeKit of Berichten aankondigen. Maar wat voor jou een handigheidje is, kan een ingrijpende verandering zijn voor iemand die niet meer kan zien.

Was er nog een reden dat je voor Apple koos?

Antwoord:De waarden van Apple. Apple heeft zich vanaf het begin ingezet voor toegankelijkheid en doet dat nog steeds. Er wordt veel geld geïnvesteerd in dit werk. Het gaat er dan niet zozeer om of het iets oplevert, maar om iets goeds te doen, iets waar mensen baat bij hebben.

Wat merk je daarvan in je dagelijkse werk?

Antwoord:Het team, inclusief de leidinggevenden, biedt heel veel ondersteuning voor de manier waarop ik werk. Apple heeft zelfs een compleet People Accessibility-team dat zich uitsluitend bezighoudt met toegankelijkheid op de werkplek.

“De individualiteit van medewerkers en klanten staat centraal bij Apple.”

Er wordt goed voor je gezorgd.

Antwoord:En niet alleen voor mij. Apple is een divers bedrijf waar iedereen wordt ondersteund. Het voelt heel goed dat ik hier kansen kan creëren voor veel verschillende mensen.

Kun je dat toelichten?

Antwoord:Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan het AI/Machine Learning Rotation-programma voor afgestudeerden. De helft van de deelnemers aan dat programma is vrouw.

Je houdt je dus niet alleen bezig met techniek.

Antwoord:Dat krijg je vanzelf als je hier werkt. Mensen vinden het geweldig om mee te werken aan dat soort projecten, omdat iedereen ziet hoeveel effect het heeft. Ze zeggen gewoon: ‘Leuk. Wat heb je nodig?’

Gemaakt op een iPad.