-
Apple-referansebilde og personvern
-
Hvis du aktiverer Apple-referansebilde og ber Apple om å bekrefte bildene dine, sendes maskinvareidentifikatorer og metadata for bildene dine til Apple for å behandle forespørselen, og oppbevares for å autentisere kilden for bildene.
Apple-referansebilde er utviklet for å la deg bestemme og selv avgjøre hva du vil dele.

-
- Apple-referansebilde er slått av som standard. Du velger om du vil slå på Apple-referansebilde og hvilken informasjon du vil dele.
- Hvis du bruker Apple-referansebilde, sendes kanskje råbildet og tilhørende metadata, samt informasjon om enheten din, til Privat skybehandling for å autentisere opphavet til bildet.
- For å forhindre svindel og støtte autentisering vil informasjon om enhetens sensor – inkludert sensorens unike maskinvareidentifikatorer – og metadata om bildene dine bli sendt fra Privat skybehandling til Apple.
- Når enheten viser et bilde som Apple har autentisert opphavet til, utfører den en kontroll lokalt på enheten for å bekrefte at bildet fortsatt er autentisert. Personvernfremmende tiltak brukes for å hindre Apple i å vite om bilder du ser på.
- Apple får ikke tilgang til råbildet under autentisering.
Apple-referansebilde kan hjelpe deg med å bekrefte opprinnelsen til bildet ditt ved å sammenligne originalbildet med andre utgaver av det samme. Du bestemmer selv om du vil bruke Apple-referansebilde, og Apple har ikke tilgang til råbildet under autentisering.
Levering av Apple-referansebilde
Apple-referansebilde er slått av som standard. Hvis du velger å aktivere Apple-referansebilde, kan du be Apple om å autentisere opphavet til bildet, for eksempel kamerasensoren som tok bildet. Når du har slått på Apple-referansebilde, kan du velge når bilder skal tas med informasjon om referansebildet ved å bytte til Referanse i Kamera-appen.
Når du tar et bilde etter å ha trykket på Referansemodus, vil enheten inkludere referansebildeinformasjon i bildets metadata. Hvis du senere ser på bildet og trykker på Referanse-merket på en iOS-enhet eller klikker på det på en Mac, vil enheten sende råbildet, metadata om bildet – f.eks. sensorsignatur og tidsrom da bildet ble tatt, samt unike maskinvareidentifikatorer for sensoren, til Privat skybehandling. På iOS-enheten kan du også trykke på Referansebilde for å sende referansebildeinformasjonen til Privat skybehandling. Denne informasjonen vil bli brukt til å evaluere opphav og tilordne en unik ID for bildet. Hvis du tok råbildet etter å ha zoomet inn, vil autentiseringsprosessen beskjære referansebildet til det som vises i hovedvisningen. I tillegg vil data om sensoren, inkludert unike maskinvareidentifikatorer og metadata om bildene dine, deriblant resultat fra evaluering av bildets opphav og et hash-fingeravtrykk av bildet, bli sendt fra Privat skybehandling til Apples tjenere. Apple får ikke tilgang til råbildet under autentisering.
Apple kan bruke informasjon om sensoren og metadata om bildene som er innsamlet fra tidligere bruk av tjenesten, under autentiseringen. Hvis Apple fastslår at kameraet er kilden til bildet, vil en autentisert versjon av bildet bli returnert fra Privat skybehandling til den aktuelle enheten.
Hvis Apple skulle finne at sensorene på et kamera kan være kompromittert, blir ikke bildet autentisert. Apple kan i tillegg tilbakekalle tidligere autentiseringer knyttet til en bestemt sensor.
Du kan vise autentiserte versjoner av bilder på iOS- og iPadOS-enheter eller Mac. Når enheten viser et slikt bilde, utfører den en kontroll lokalt på enheten for å bekrefte at bildet fortsatt er autentisert, og Apple får ikke vite hvilke bilder du viser. Du kan slå av eller på Apple-referansebilde når som helst på iOS-enheter ved å gå til Innstillinger > Kamera > Referansebilde og trykke på Referansemodus. Hvis du slår av Apple-referansebilde, slutter enheten å inkludere referansebildeinformasjon i bilder og videoer du tar etterpå.
Deling av Apple-referansebilder
Apple-referansebilde gir deg kontroll over hva du deler. Du kan dele bilder via flere alternative metoder, som AirDrop eller Meldinger. Avhengig av metoden og om du deler et originalbilde, en redigert versjon av originalbildet eller et autentisert bilde, kan forskjellige alternativer bli vist når du deler bildet. I delingsarket kan du for eksempel velge å dele originalbildet, referansebildeinformasjonen, alle bildedata eller alle disse alternativene. Hvis du velger å dele Alle bildedata, vil enheten også overføre unike maskinvareidentifikatorer og eventuelle ubeskårne opptak. Hvis du deler et redigert bilde via Meldinger, kan du i Velger-dialogruten velge å dele bildet i full størrelse med redigeringer eller det autentiserte bildet.
På iOS-enheter kan du aktivere deling av bilder via USB ved å gå til Innstillinger > Apper > Bilder > Overfør til Mac eller PC > Overfør referansebilde, eller Innstillinger > Apper > Kamera > Referansebilde > Overfør referansebilde. Etter at funksjonen er aktivert, vil Apple-referansebildet alltid bli lagt ved når autentiserte bilder deles over USB, inkludert redigerte bilder. Bilder som ennå ikke er autentisert, deles med referansebildeinformasjon (inkludert unike maskinvareidentifikatorer og eventuelle uklippede klipp).
Juridisk grunnlag for behandling av personlige data
Vi behandler i hovedsak personlige data i Apple-referansebilde for å oppfylle kontrakten din med Apple, etter behov for å levere tjenesten, og i henhold til juridiske krav. Når det juridiske grunnlaget som kreves er samtykke, vil vi be om dette i henhold til gjeldende lov.
Der gjeldende lover tillater det, behandler vi personlige data i den grad det er nødvendig for å ivareta våre legitime interesser og interessene til tredjeparter, og for å kunne forhindre svindel og annen ondsinnet aktivitet.
Dataene som brukes, inkluderer detaljer om enheten og bildene dine.
Oppbevaring
Vi oppbevarer personlige data knyttet til Apple-referansebilde kun så lenge vi har et forretningsbehov, en kontraktsforpliktelse eller det er et juridisk krav. Noe informasjon, som legitimasjon med bilde eller enhetsinformasjon vi mottar fra Privat skybehandling, kan bli beholdt som forretningsdokumenter selv etter at du har slått av Apple-referansebilder. Når vi avgjør hvor lenge data skal beholdes, undersøker vi først nøye om det i det hele tatt er nødvendig å beholde innsamlede personlige data, og hvis det kreves, prøver vi å beholde informasjonen så kort tid som mulig i henhold til loven.
All informasjon Apple samler inn, behandles alltid i samsvar med Apples retningslinjer for personvern, som du kan lese på www.apple.com/no/privacy.
2026-09-14