Семејно откривање на приватноста за деца

Заштитата на децата претставува важен приоритет за сите во Apple. Ние веруваме во транспарентност и давање на потребните информации на родителите за тие да утврдат што е најдобро за нивното дете. Ние работиме напорно за да им понудиме на родителите интуитивно и приспособливо контролирање. Со креирање на Apple ID за вашето дете му овозможувате да ужива во функциите на Семејно споделување со вас и другите членови на семејството. Вашето дете ќе може да споделува музика, филмови, телевизиски емисии, книги, апликации, фотографии, календари, локација и многу повеќе со вас и вашето семејство. Тие, исто така, ќе бидат во можност да имаат свое персонализирано Apple ID искуство преку користење на сите услуги и содржини достапни на секој сопственик на Apple ID сметка.

ЗАБЕЛЕШКА: ОВА ОТКРИВАЊЕ НЕ СЕ ОДНЕСУВА НА ПРАКСАТА НА СОБИРАЊЕ ПОДАТОЦИ НА КОИ БИЛО АПЛИКАЦИИ ОД ТРЕТИ СТРАНИ. ПРЕД ВАШЕТО ДЕТЕ ДА КУПУВА ИЛИ ПРЕЗЕМА, ТРЕБА ДА ГИ ПРЕГЛЕДАТЕ УСЛОВИТЕ, ПОЛИТИКИТЕ И ПРАКТИКИТЕ НА ТАКВИТЕ АПЛИКАЦИИ ОД ТРЕТИ СТРАНИ ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ КОИ ПОДАТОЦИ МОЖЕ ДА ГИ СОБИРААТ ОД ВАШЕТО ДЕТЕ И КАКО ИСТИТЕ ЌЕ СЕ КОРИСТАТ.

Apple ID на вашето дете

Со Apple ID што ќе го креирате за вашето дете, тоа ќе биде во можност да ги искористи сите предности на целиот универзум од Apple функции и услуги што користат Apple ID. На пример, вашето дете ќе може:

 • Да упатува и прима FaceTime видео и говорни повици.
 • Да креира и споделува фотографии, видеа, аудиопораки и текстуални пораки со помош на Камера, Фотографии, Пораки, Mail и други апликации на Apple.
 • Да креира и споделува документи и податоци со други луѓе преку јавно и приватно споделување во iCloud. Зависно од избраните поставки, ова може да ги вклучува името на вашето дете и информациите за контакт ако се дадени.
 • Да ја споделува неговата или нејзината локација со членови на семејството и пријатели преку Find My и пораки, и други апликации кои користат Услуги за локација.
 • Да пристапува до споделените календари, што ви овозможува вам и на вашето дете да ги споделите минатите и идните закажани настани со другите членови на вашето семејство.
 • Да пристапува, проследува или презема содржини и претплати кои ги купиле другите членови на семејството, вклучувајќи музика, филмови, ТВ-емисии, апликации, книги, Apple Arcade, Apple Music, Apple News+ и Apple TV+. 
 • Да купува и презема бесплатни содржини во Apple Music, App Store и Apple Books Store; да купува во апликации; и да се претплати на Apple Arcade, Apple News+, Apple TV+ и Apple Music, во зависност од поставките од Прашај за да купиш кои ќе ги поставите.
 • Да добива препораки во Apple Music.
 • Да се запише и да учествува во курсевите на iTunes U.
 • Да игра игри и да комуницира со другите корисници со помош на Game Center.
 • Да следи и споделува здравствени информации, како што се отчукувањата на срцето, крвниот притисок или исхраната и податоци за фитнес и активност. Доколку вашето дете користи Apple Watch, тоа ќе може да избере да ги споделува своите податоци за вежбање и активност со други корисници на Apple Watch преку Споделување на активност. Ова ќе вклучува детали за изминатите чекори и растојание во еден ден.
 • Да зачувува фотографии, видеа, документи, белешки, контакти, календари, пошта и резервни копии и други податоци за апликации, вклучително и активност на играта Apple Arcade, во iCloud.
 • Да пристапува и пребарува на интернет и ресурсите на интернет преку Safari и Siri Search.
 • Да ја користи Siri за да поставува прашања и да завршува задачи.

Покрај овие примери, дополнителни функции може да се додадат во следното издание на софтверски ажурирања и ве поттикнуваме да ги прочитате белешките и условите поврзани со ваквите изданија пред вашето дете да преземе ажурирања на неговиот уред.

Контроли за родителите

Семејното споделување ви овозможува лесно да ја споделувате содржината што ќе ја одберете со вашето семејство. Сепак, може да има моменти кога ќе сакате да го ограничите пристапот на вашето дете до одредени типови на содржина или ресурси што се достапни за останатите членови на семејството. За да ви помогнеме да управувате со пристапот на вашето дете до услугите и функциите на Apple ID, нудиме неколку различни контроли за родители. Тие вклучуваат Ограничувања, Време на користење на Семејно споделување и Прашај за да купиш.

Ограничувања

Може да поставите ограничувања за вашето дете на кој било уред со iOS или iPad OS што тој или таа го користи со тоа што ќе одите во Поставки > Општо > Ограничувања или на Mac преку Преференци на системот > Родителски контроли. Со овие поставки може да ги ограничите функциите како FaceTime, Камера и Safari и одредени апликации на социјалните медиуми, а исто така и да назначите која содржина е соодветна за вашето дете. Ова е важен чекор во управувањето со активноста на вашето дете на уредите на Apple. Овие ограничувања и родителски контроли треба да се постават на секој уред кој вашето дете го користи.

Време на користење

Ако вие и вашето дете користите iOS 12 или понова верзија или iPad OS, може да ја користите функцијата Време на користење за да поставите ограничувања за колку вашето дете го користи секој iOS или iPadOS уред на кој е најавено. Ова вклучува поставување одредени часови кога користењето не е дозволено, ограничување на пристапот до одредени апликации или категории на апликации и поставување ограничувања според возраст за филмови, музика, книги и други содржини.

Семејно споделување и Прашај за да купиш

Семејното споделување ви овозможува да споделувате купени ставки, претплати и друго со најмногу пет други членови на семејството што ќе ги назначите преку нивниот Apple ID. Прашај за да купиш е можност во Семејно споделување која ви дозволува прегледување и одобрување на преземања и купувањата барани од вашето дете, вклучително и купувања преку апликација. Прашај за да купиш се овозможува автоматски за сите корисници под 13 години (или соодветна минимална возраст во зависност од јурисдикцијата) кои се додадени во Семејство. Ако одлучите да го исклучите Прашај за да купиш за вашето дете, ќе добивате само информации во врска со купувањата, вклучувајќи ги и купувањата преку апликации, во потврда пратена преку е-пошта (испратена 24-72 часа по купувањето) или на сметката на вашата кредитна картичка.

Имајте на ум дека апликациите што се купени преку нашиот пакет за купување на големо, повторно преземени или преземени со код за откуп, може да не подлежат на ограничувањата на Прашај за да купиш.

Креирање Apple ID за вашето дете

Со цел да креирате Apple ID за вашето дете, мора прво да ја добиеме вашата согласност за Семејно откривање на приватноста за деца („Откривање“) и со Политиката за приватност на Apple, што се инкорпорирани во овој документ со референца. Ако постои конфликт меѓу Политиката за приватност на Apple и ова Откривање, условите на ова Откривање ќе имаат предност.

Со цел да се почитува Законот за заштита на приватноста на децата на интернет (COPPA) и сличните закони во други важечки јурисдикции, кои го уредуваат собирањето податоци од деца преку интернет, Apple може да преземе дополнителни чекори за да потврди дека корисникот кој дава дозвола за креирање на Apple ID на детето е неговиот родител или законски старател. Соодветно на тоа, во овие јурисдикции, може да биде побарано да го верификувате тековниот начин на плаќање на iTunes, iCloud или Apple Store. Во зависност од начинот на плаќање, ова може да се направи со помош на безбедносниот код од вашата кредитна картичка или сличен метод на верификација. Ние тоа го бараме за да може да го потврдиме вашиот идентитет како Семеен организатор и потоа да добиеме согласност за собирање лични информации од вашето дете.

Ние свесно нема да собираме, користиме или откриваме какви било лични информации од вашето дете без ваша верификувана родителска дозвола, освен ако се примени исклучок според COPPA. Откако ќе го прегледате ова Откривање и Политиката за приватност на Apple и ќе обезбедите верификувана родителска согласност, ќе можете да креирате Apple ID за вашето дете. Вашето дете ќе може да го користи својот Apple ID за пристап до функциите и услугите на Apple кои користат Apple ID, освен оние што сте ги блокирале со користење на родителски контроли. Сепак, сметката на вашето дете не може да се отстрани од вашето Семејство, освен ако не се избрише неговата Apple ID, ако наполни 13 години (или соодветна минимална возраст во зависност од јурисдикцијата) или ако го пренесете во друго Семејство. Штом вашето дете ќе наполни 13 години (или соодветната минимална возраст зависно од јурисдикцијата), ќе му биде дозволено да ја задржи својата сметка без да учествува во Семејно споделување.

Собирање информации

Како дел од процесот на креирање на Apple ID за вашето дете, ќе побараме да ни дадете информации потребни за креирање на сметка кои може да вклучуваат: полно име на вашето дете, датум на раѓање, лозинка, одговори на три безбедносни прашања, телефонски број и земја на престој.

Може да собираме други информации од вашето дете кои во некои случаи се дефинирани како лични информации според COPPA. На пример, кога вашето дете е најавено со неговата Apple ID, ние може да собираме нешта како идентификатори на уреди, колачиња, IP адреси и географски локации и временски зони во кои се користи неговиот Apple уред. Може да собираме и информации за активностите и интеракциите на вашето дете на нашите веб-страници, апликациите, производите и услугите, вклучувајќи ги и содржините обезбедени од развивачи на трети лица.

Употреба на информации

Како што е наведено во Политиката за приватност на Apple, Apple може да ги користи информациите на вашето дете за да пренесува важни известувања и да испраќа информации, информации и известувања за производи и услуги, да обезбедува услуги и содржини и за подобрување на нашите производи, содржини и услуги. Ние, исто така, можеме да ги користиме неговите информации за внатрешни цели како ревизија, анализа на податоци и истражувања.

Ние може да користиме, пренесуваме и откриваме не-лични информации (податоци што, сами по себе, не дозволуваат директна поврзаност со идентитетот на вашето дете) за каква било намена. На пример, ние може да собираме и користиме информации во врска со активностите на клиентите на нашата веб-страница, преку iCloud услугите и на iTunes Store, како и од нашите други производи и услуги за да ни помогнат да обезбедиме повеќе корисни информации за нашите клиенти и да разбереме кои делови од нашата веб-страница, производи и услуги се од најголем интерес. Сумираните податоци се сметаат за не-лични информации.

Ограничување на следење на реклами ќе биде стандардно овозможено за уредите поврзани со Apple ID на дете за сигурност дека нема да добива реклами таргетирани според неговите интереси од рекламната платформа на Apple. Сепак, вашето дете сѐ уште ќе може да прима ненасочени (т.н. контекстуални) реклами на тие уреди. Апликациите или огласувачите кои не користат платформа за рекламирање на Apple, но го користат Идентификаторот за рекламирање на Apple треба да ја проверат поставката Ограничување на следење на реклами и, според упатствата на Apple, не им е дозволено да праќаат насочени реклами доколку е овозможено Ограничување на следење на реклами. .

Откривање на трети страни

Користејќи го својот Apple ID и подложно на вашите ограничувања, вашето дете може да споделува информации со другите зависно од функциите и услугите на Apple (како оние опишани погоре) што ги користи.

Семејно споделување

Како дел од семејното споделување, информациите на вашето дете, вклучувајќи ги и неговите минати и идни купувања, ќе бидат споделени со членовите на вашето семејство. Како предмет на ограничувањата што ќе ги поставите, вашето дете исто така може да одбере да ги споделува неговите информации со членовите на вашето Семејство преку iCloud споделување на фотографии, споделени календари и потсетници, Најди го мојот и Споделување локација.

Покрај тоа, ако вашето дете ја користи својата Apple ID за да се најави на уред што е во сопственост на трето лице (како, на пример, iPad-от на некој пријател или училиштен iPad), информациите на вашето дете, како и споделените информации на други членови на вашето Семејство, може да се преземат и да бидат видливи за останатите кои го користат тој уред, освен и сè додека Apple ID на вашето дете не се одјави од тој уред.

Стратешки партнери

Во дадени моменти, Apple може да даде на располагање лични податоци на стратешки партнери што работат со Apple во обезбедувањето производи и услуги или кои ја помагаат продажбата на Apple. Apple ќе ги споделува личните податоци на вашето дете само за да овозможи или да ги подобри своите производи и услуги; тие нема да се споделуваат со трети лица за нивни маркетиншки цели.

Даватели на услуги

Apple ги споделува личните податоци со компании што обезбедуваат услуги како што се обработка на податоци, исполнување кориснички нарачки, доставување производи до вас или вашето дете, управување со и подобрување на корисничките податоци, обезбедување кориснички услуги, проценување на вашиот и интересот на вашето дете за нашите производи и услуги и спроведување истражувања на корисниците или анкети за степенот на задоволство на корисниците. Овие компании се обврзани да ги заштитат податоците на вашето дете и може да се лоцирани секаде каде што работи Apple.

Други

Може да е неопходно – на пример, поради закон, законска процедура, парница и/или барање од јавните и владини власти во или надвор од вашата држава – Apple да ги открие вашите или личните податоци на вашето дете. Ние, исто така, може да откриеме лични податоци за вас или вашето дете доколку утврдиме дека, за целите на националната безбедност, спроведувањето на законите или други прашања од јавен интерес, откривањето е неопходно или соодветно.

Ние, исто така, може да откриеме лични податоци за вас или вашето дете доколку утврдиме дека откривањето е разумно неопходно за спроведувањето на нашите услови и правила или за да го заштитиме нашето работење или корисниците. Покрај тоа, во случај на реорганизација, спојување или продажба, може да пренесеме некои или сите лични податоци што ги собираме на соодветната трета страна.

Пристап, исправка и бришење

Ако, во кое било време, сакате да пристапите, поправите или избришете податоци поврзани со семејното споделување или Apple ID на вашето дете, ве молиме контактирајте нѐ тука: www.apple.com/privacy/contact/

Или со користење на информациите за контакт наведени подолу:

Apple
One Apple Park Way
Cupertino, CA 95014
408.996.1010

Согласност за собирање, користење и откривање на информациите на вашето дете од Apple

Со кликнување на „Се согласувам“, вие се согласувате со собирање, користење и откривање на информациите на вашето дете како што е наведено во Политиката за приватност на Apple и во ова Откривање.

Имајте предвид: оваа согласност не се однесува на практиките за собирање податоци на трети лица. Третите лица, вклучувајќи ги и програмерите на апликациите преземени од кој било член на семејството и достапни за вашето дете преку Семејно споделување, кои може да ги собираат, користат или да ги обелоденат информациите на вашето дете, се одговорни за добивање посебна верификувана родителска согласност. Ве поттикнуваме да побарате од вашето дете да ве праша пред да даде пристап до своите лични информации на таквите трети страни.

Имајте предвид: Apple постојано објавува ажурирања на софтверот за нашите уреди. Притоа, тие ажурирања ќе бидат достапни за преземање на релевантниот уред, вклучувајќи ги и уредите на кои вашето дете ја користи својата Apple ID. Препорачуваме да го започнете ажурирањето и да се согласите со важечките услови, како оние за iOS и macOS, на секој таков уред.

Ако имате прашања или сте загрижени за Политиката за приватност на Apple или за ова Откривање, контактирајте со нас преку www.apple.com/privacy/contact.