PERSBERICHT juni 8, 2009

Apple introduceert de nieuwe iPhone 3GS – de snelste, krachtigste iPhone ooit

SAN FRANCISCO, 8 juni 2009 - Apple heeft vandaag de iPhone 3GS geïntroduceerd, de snelste, krachtigste iPhone ooit met tal van fantastische nieuwe voorzieningen, zoals verbeterde snelheid en prestaties (tot twee keer zo snel als de iPhone 3G), een langere gebruiksduur van de batterij, een hoogwaardige 3-megapixel autofocuscamera, een voorziening voor eenvoudige video-opnamen en stembediening om de iPhone handsfree te bedienen. iPhone 3GS bevat het nieuwe iPhone OS 3.0, ‘s werelds meest geavanceerde mobiele besturingssysteem met meer dan 100 nieuwe voorzieningen, zoals knippen, kopiëren en plakken, MMS*, de Spotlight-zoekfunctie en de liggende weergave van het toetsenbord. iPhone 3GS-bezitters hebben toegang tot meer dan 50.000 programma’s in de App Store van Apple, de grootste programmawinkel ter wereld waar inmiddels al meer dan 1 miljard programma’s zijn gedownload. De iPhone 3GS is verkrijgbaar in een 16-GB en 32-GB model en biedt daarmee twee keer zo veel capaciteit als het vorige model.
“iPhone 3GS is de snelste, krachtigste iPhone ooit en we weten zeker dat gebruikers zeer te spreken zullen zijn over de geweldige nieuwe voorzieningen als de autofocuscamera en de voorziening voor het maken van video’s, plus de vrijheid die de stembedieningsfunctie hen biedt”, aldus Philip Schiller, senior vice president WorldWide Product Marketing van Apple.
iPhone 3GS is ongelooflijk snel en biedt uitstekende prestaties (dit model is gemiddeld tot twee keer zo snel als de iPhone 3G): webpagina’s worden sneller geladen en programma’s worden sneller geopend. iPhone 3GS maakt gebruik van de OpenGL ES 2.0-standaard voor verbluffende hoogwaardige 3D-beelden, waardoor de weergave in games en andere veeleisende grafische programma’s beter is dan ooit. iPhone 3GS is niet alleen sneller, maar biedt ook een langere gebruiksduur van de batterij, zodat u langer kunt genieten van video’s of muziek, langer op het internet kunt surfen en langer met uw favoriete programma’s kunt werken. Daarnaast ondersteunt de nieuwe iPhone 3GS 7,2-Mbps HSDPA voor hogere netwerksnelheden.**
iPhone 3GS is uitgerust met een nieuwe 3-megapixel autofocuscamera voor het maken van schitterende foto’s en video’s. Met deze camera is het eenvoudiger is dan ooit om speciale gebeurtenissen direct vast te leggen, te bewerken en te delen met anderen. De nieuwe autofocuscamera past automatisch de focus, de belichting, de kleur en het contrast aan voor een optimale beeldkwaliteit. De camera bevat tevens een automatische macro-focusfunctie voor het maken van close-ups van zeer dichtbij. Dankzij de nieuwe ‘tap to focus’-functie hoeft u alleen maar op het display te tikken om een object of gedeelte te selecteren. De camera stelt automatisch scherp en de belichting wordt automatisch aangepast. Ook kunnen met de iPhone 3GS hoogwaardige videofragmenten worden opgenomen en direct op de iPhone 3GS worden bewerkt door de begin- en eindpunten in te korten. De foto’s en video’s kunnen vervolgens met één tik per e-mail of via mms worden verstuurd of op MobileMe of YouTube worden geplaatst.
Dankzij de functie voor stembediening op de iPhone 3GS kunnen zowel het apparaat zelf als het iPod-programma op het apparaat handsfree worden bediend. U spreekt simpelweg het juiste commando uit via de ingebouwde microfoon en de iPhone 3GS belt automatisch de juiste persoon op basis van de naam of het telefoonnummer. Ook kunt u op deze manier uw favoriete muziek afspelen op artiest, album of afspeellijst en zelfs de Genius-functie gebruiken. Door het juiste commando uit te spreken kan het afspelen worden onderbroken, het volgende nummer worden afgespeeld, de shufflefunctie worden ingeschakeld of worden gecontroleerd welk nummer momenteel wordt afgespeeld.
iPhone 3GS bevat een nieuw, ingebouwd digitaal kompas voor directe navigatie.
*** Het kompas toont welke richting u uitgaat en draait automatisch mee als u van richting verandert. U kunt zich richten op het ware noorden of het magnetische noorden waarbij de ingebouwde gps-ontvanger de coördinaten van uw huidige locatie bepaalt. Het ingebouwde digitale kompas is bovendien geïntegreerd in het programma Kaarten, waardoor automatisch elke plattegrond die u bekijkt in de juiste richting wordt weergegeven.
iPhone 3GS biedt nieuwe voorzieningen voor gebruikers met een beperking, waaronder VoiceOver, een functie die uitspreekt wat er op het scherm van de iPhone 3GS te zien is, waardoor gebruikers met een visuele beperking ook met de iPhone kunnen bellen, e-mail kunnen lezen, op het internet kunnen surfen, muziek kunnen afspelen en programma’s op de iPhone kunnen gebruiken. De nieuwe zoomfunctie vergroot het gehele scherm en de functie ‘Wit op zwart’ draait de kleuren op het scherm om en biedt zo een hoger contrast voor mensen met een visuele beperking. iPhone 3GS ondersteunt ook monogeluid waarbij het linker- en rechteraudiokanaal in een monosignaal worden gecombineerd dat aan beide kanten kan worden weergegeven. Zo kunnen gebruikers die aan één oor slechthorend zijn, het volledige geluidssignaal met het andere oor horen.
iPhone 3GS bevat de nieuwe iPhone OS 3.0-software met meer dan 100 nieuwe functies, zoals knippen, kopiëren en plakken; MMS; de Spotlight-zoekfunctie om te zoeken in al het materiaal op de iPhone of in Mail, Contacten, Agenda en iPod; de liggende weergave van het toetsenbord in Mail, Berichten, Notities en Safari; uitgebreid ouderlijk toezicht voor tv-programma’s, films en programma’s uit de App Store; en de mogelijkheid om geluidsopnamen te maken met het nieuwe programma Dictafoon. De iPhone 3.0-software bevat ook de nieuwe Find My iPhone-functie waarmee u via MobileMe uw iPhone kunt detecteren op een plattegrond als u het apparaat bent kwijtgeraakt, een bericht kunt versturen dat op het display van de iPhone verschijnt, of een geluidssignaal kunt weergeven om de iPhone terug te vinden. Dit geluidssignaal wordt zelfs weergegeven als het geluid van het apparaat zelf is uitgeschakeld. En mocht u uw iPhone niet meer kunnen vinden, dan kunt u op afstand alle gegevens wissen met de nieuwe Remote Wipe-functie. Maar ook iTunes bevat een aantal nieuwe functies, zoals het draadloos downloaden van films, muziek en audioprogramma’s en iTunes U, waarmee studenten nu ook onderweg nieuw educatief materiaal kunnen downloaden.
iPhone 3GS-bezitters hebben toegang tot de revolutionaire App Store, ‘s werelds grootste programmawinkel met meer dan 50.000 programma’s. Via de App Store kunnen ontwikkelaars tientallen miljoenen iPhone- en iPod touch-bezitters over de hele wereld bereiken. Inmiddels zijn al meer dan 1 miljard programma’s via de App Store gedownload. De iPhone SDK bevat meer dan 1000 nieuwe API’s, en biedt de mogelijkheid om aankopen te doen vanuit programma’s, een nieuwe Maps-API en pushberichtgevingen, waarmee ontwikkelaars nog innovatievere programma’s kunnen ontwikkelen.
iPhone 3GS biedt ook geïntegreerde ondersteuning voor Nike+iPod, waarmee u uw apparaat omtovert in een sportmaatje. U plaatst de optionele Nike+iPod- sensor (€ 19) in uw Nike+-schoen en de sensor maakt verbinding met uw iPhone 3GS, zodat u het aantal afgelegde kilometers kunt bijhouden of kunt synchroniseren met de nieuwste technische snufjes op sportgebied.
Prijzen en verkrijgbaarheid
iPhone 3GS is verkrijgbaar in Nederland op 26 juni. De prijzen worden bekend gemaakt bij de introductie. De iPhone OS 3.0-software is beschikbaar op 17 juni als een gratis software-update via iTunes 8.2 of hoger voor alle iPhone-gebruikers. iPod touch-gebruikers kunnen de software-update kopen voor € 7,99. iPhone OS 3.0 is vereist voor het gebruik van de nieuwe MobileMe-functies. MobileMe is verkrijgbaar voor een jaarlijkse abonnementsprijs van € 79. iPhone 3GS zal in de komende weken beschikbaar zijn in meer dan 80 landen. Ga voor meer informatie over de prijzen en beschikbaarheid in andere landen naar www.apple.com/nl/iphone
*MMS messaging is alleen beschikbaar op de iPhone 3G of iPhone 3GS; hieraan zijn mogelijk kosten verbonden. MMS is mogelijk niet overal beschikbaar.
** 7,2-Mbps HDSPA is mogelijk niet overal beschikbaar
*** De betrouwbaarheid van het kompas kan negatief worden beïnvloed door ongevingsfactoren, zoals magnetische velden in de nabije omgeving.

  Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

  Meer informatie:

  PR-afdeling van Apple Nederland
  Jurriaan Trommels
  media.nl@apple.com
  +31 (0)30 65 93 900.

  Voor Nederlandstalige informatie over Apple: https://www.apple.com/nl

  Voor de wereldwijde website van Apple: https://www.apple.com

  Surf voor internationale persberichten en foto’s in hoge resolutie van alle producten van Apple, naar www.apple.com/pr. De algemene website van Apple Belux vindt u op https://www.apple.com/nl/pr

  © 2009 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iMac, MacBook, Leopard, iLife, iSight, AirPort Extreme, FireWire, SuperDrive, iPhoto, iMovie, GarageBand, Time Machine, Finder, Spaces, iChat, Time Capsule, Apple Store, AirPort Express, AppleCare, iWork, Logic, Final Cut, Aperture, Xserve, iTunes, iCal, Apple Store, en Bonjour zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.