PERSBERICHT februari 16, 2012

Apple brengt evaluatieversie van OS X Mountain Lion voor ontwikkelaars uit, met meer dan 100 nieuwe functies

CUPERTINO, 16 februari 2012 – Apple heeft vandaag een evaluatieversie van OS X Mountain Lion voor ontwikkelaars uitgebracht. In deze negende belangrijke nieuwe versie van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem worden diverse populaire apps en functies van iPad ook beschikbaar op de Mac. Bovendien krijgt OS X hiermee weer een nieuwe innovatie-impuls. Met Mountain Lion zijn Messages, Notes, Reminders en Game Center voor het eerst ook beschikbaar op de Mac, net als Notification Center, Share Sheets, Twitter-integratie en AirPlay Mirroring. Mountain Lion is de eerste OS X-versie die standaard op iCloud berekend is, wat configuratieprocessen vergemakkelijkt en een soepele integratie met programma's verzekert. Nieuw is ook Gatekeeper, een revolutionaire beveiligingsfunctie die gebruikers volledige controle biedt over de installatie van programma's op hun Mac, zodat ze schadelijke software buiten de deur kunnen houden. Deze evaluatieversie van Mountain Lion is vanaf vandaag beschikbaar voor deelnemers aan het Mac Developer Program. Mac-gebruikers zullen eind deze zomer via de Mac App Store naar Mountain Lion kunnen upgraden.
"De Mac wint al 23 kwartalen achter elkaar steeds verder terrein op de pc. En met Mountain Lion heeft de Mac nóg meer te bieden", aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. "We hebben het ontwikkelingstempo van 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem voor personal computers flink opgeschroefd. Daardoor konden we de evaluatieversie van Mountain Lion voor ontwikkelaars al zeven maanden na de succesvolle release van Lion uitbrengen."
Deze evaluatieversie van Mountain Lion voor ontwikkelaars bevat het nieuwe programma Messages, dat in de plaats is gekomen van iChat. Hiermee kun je op je Mac onbeperkt sms'jes, foto's en video's sturen naar een andere Mac of een iOS-apparaat. Messages blijft AIM, Jabber, Yahoo! Messenger en Google Talk ondersteunen. Vanaf vandaag kunnen Lion-gebruikers op www.apple.com een bètaversie van Messages downloaden. De definitieve versie zal deel uitmaken van Mountain Lion. Met Reminders en Notes kunnen gebruikers op al hun apparaten takenlijstjes maken en bijhouden. In Game Center kunnen ze nieuwe games opzoeken en vrienden met een Mac, iPhone, iPad of iPod touch uitdagen voor een multi-player livegame.
Berichten worden in Mountain Lion op een nieuwe, elegante manier gepresenteerd. Meldingen van Mail, Calendar, Messages, Reminders en over systeemupdates en programma's van derden komen centraal binnen in Notification Center. De systeembrede Share Sheets-voorziening maakt het eenvoudig om direct vanuit een programma van Apple of een andere fabrikant koppelingen, foto's en video's te delen. Twitter is standaard in Mountain Lion geïntegreerd. Dat betekent dat gebruikers zich maar eenmaal hoeven aan te melden en direct vanuit Safari, Quick Look, Photo Booth, Preview en programma's van andere fabrikanten kunnen twitteren. Ook nieuw in Mountain Lion is de synchrone weergave via AirPlay. Dit is een eenvoudige manier om via Apple TV draadloos en veilig 720p-video van een Mac naar een HD-televisie te streamen.
Meer dan 100 miljoen gebruikers hebben al een iCloud-account. In Mountain Lion is het nog eenvoudiger geworden om iCloud in te stellen en op al je apparaten documenten te benaderen. Op basis van de Apple ID van de gebruiker worden Contacten, Mail, Agenda, Berichten, FaceTime en Zoek mijn Mac automatisch ingesteld. Het nieuwe iCloud Documents zorgt ervoor dat wijzigingen op alle apparaten worden doorgevoerd, zodat documenten overal en altijd up-to-date zijn. Er is een nieuwe API beschikbaar waarmee ontwikkelaars software die op basis van documenten werkt geschikt kunnen maken voor iCloud.
Gatekeeper is een revolutionaire nieuwe beveiligingsfunctie die gebruikers laat bepalen welke software wel en niet op hun Mac gedownload en geïnstalleerd mag worden. Zo kunnen ze programma's altijd laten installeren, ongeacht de herkomst, zoals nu op een Mac gebruikelijk is. Ze kunnen echter ook een veiligere optie kiezen, namelijk dat alleen software uit de Mac App Store plus programma's van ontwikkelaars met een unieke Apple Developer ID geïnstalleerd mogen worden. Voor een optimale veiligheid kan Gatekeeper zo worden ingesteld dat alleen software uit de Mac App Store mag worden gedownload en geïnstalleerd.
Mountain Lion bevat verder functies die specifiek voor Chinese gebruikers zijn gemaakt, zoals ingrijpende verbeteringen in de Chinese invoermethode en de mogelijkheid om in Safari Baidu als zoekmachine te selecteren. Mountain Lion voorziet in een eenvoudige configuratie van Contacten, Mail en Agenda voor e-mailproviders QQ, 126 en 163. Chinese gebruikers kunnen via Share Sheets rechtstreeks video's uploaden naar de populaire videowebsites Youku en Tudou. De systeembrede ondersteuning van Sina weibo faciliteert microblogging.
Honderden nieuwe API's bieden ontwikkelaars toegang tot de nieuwe kerntechnologieën en geavanceerde functionaliteit van OS X. De Game Kit API's putten uit dezelfde voorzieningen als Game Center in iOS, zodat de ontwikkelaars multi-player games kunnen maken die geschikt zijn voor de Mac, iPhone, iPad en iPod touch. Een nieuwe grafische infrastructuur biedt ondersteuning voor OpenGL en OpenCL en bevat GLKit, die voor het eerst bij iOS 5 werd aangeboden om de ontwikkeling van OpenGL-apps eenvoudiger te maken. Het gebruik van Core Animation in Cocoa-apps is aanzienlijk vereenvoudigd en nieuwe 64-bits video-API's vervangen de oude QuickTime-API's. Dankzij de verbeterde Multi-Touch-API's kunnen ontwikkelaars de zoombeweging (tweemaal tikken) ondersteunen, evenals de systeembrede opzoekbeweging. Kernel ASLR biedt een strengere beveiliging door beter te beschermen tegen bufferoverloopaanvallen.
Apple is de producent van de Mac, de beste personal computer ter wereld, en van OS X, iLife, iWork en professionele software. Op het gebied van de digitale muziek voert Apple de revolutie aan, met zijn iPods en de iTunes Store op het internet. En de revolutionaire iPhone en App Store hebben de wereld van de mobiele telefoon op z'n kop gezet. Met de iPad heeft Apple de toekomst van mobiele media en computers een gezicht gegeven.
Perscontact:
Juriaan Bosman
Apple
bosman.j@apple.com
+447515847664
AAN DE REDACTIE: Bezoek voor aanvullende informatie Apple's PR website of bel Apple's Media Helplijn op 020 535272

    © 2012 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, iPad, AirPlay, iCloud, App Store, iChat, iPhone, iPod touch, Safari, Apple TV, Multi-Touch en FaceTime zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.