UPDATE januari 22, 2019

Laat je beste iPhone-foto’s zien 

Foto van Petra.
Shot on iPhone 7 door Erdem Summak.
Apple begint 2019 door iPhone-gebruikers uit te nodigen om hun beste beelden in te sturen voor een uitverkiezing van de mooiste foto’s die zijn gemaakt met iPhone, de meest gebruikte camera ter wereld.
Tussen 22 januari en 7 februari kunnen iPhone-gebruikers hun allerbeste iPhone-foto’s insturen. Een speciale jury maakt een keus uit de inzendingen en kiest de 10 beste foto’s. De uitslag hiervan wordt in februari bekendgemaakt. De winnende foto’s zijn daarna te bewonderen op billboards in diverse steden, in Apple Stores en op internet.
Foto van zonnestralen door de bomen.
Shot on iPhone 6s door Mariko Klug.
iPhone Xs, iPhone Xs Max en iPhone Xr luiden een nieuw tijdperk voor fotografie in. Dankzij instelbare scherptediepte zien portretfoto’s er professioneler uit. En slimme HDR maakt gebruik van meerdere technologieën (snellere sensors, een verbeterde ISP en geavanceerde algoritmen) voor nog meer details bij licht en schaduw.
Onderwaterfoto.
Shot on iPhone 6s door Mandy Blake.

De jury 

Pete Souza (VS)
Pete was huisfotograaf van president Obama. Zijn boek, “Obama: An Intimate Portrait” kwam op nummer 1 binnen in de bestsellerlijst van de New York Times en is een van de meest verkochte fotografieboeken ooit.
Austin Mann (VS)
Austin fotografeert en filmt alles met zijn iPhone. Hij heeft de hele wereld rondgereisd en publiciteitscampagnes voor talloze non-profitorganisaties verzorgd. Voor onder meer National Geographic en CNN bracht hij iPhone-fotografie voor het voetlicht.
Annet de Graaf (Nederland)
Annet is reisfotografe en maakt voor haar werk uitsluitend gebruik van iPhone. Ze heeft twee boeken over iPhone-fotografie op haar naam staan: “Morning Amsterdam” en het nog te verschijnen “GO d’Azur”, dat volledig is geschoten op iPhone 8 Plus. Ze maakte onder meer portretten van de Syrische balletdanser Ahmad Joudeh en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. 
Luísa Dörr (Brazilië)
Luísa werd beroemd door voor het Firsts-project voor TIME uitsluitend met iPhone te fotograferen. TIME won hiervoor de prijs voor Documentary Project of the Year in de prestigieuze Pictures of the Year International.
Chen Man (China)
Chen is beeldend kunstenaar en ondernemer, en ontwikkelde een unieke beeldtaal die de modefotografie in China volledig op zijn kop heeft gezet. Haar werk is onder meer aangekocht voor de vaste collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen en het Asian Art Museum in San Francisco. Ze stond ook aan de wieg van Vnision, een internetbedrijf dat sociale foto-apps zoals Bigshot heeft ontwikkeld.
Phil Schiller
Met de iPhone heeft het begrip mobiele telefoon een heel nieuwe invulling gekregen. En dat is mede aan Phil te danken. Als Senior Vice President of Worldwide Marketing én enthousiast fotograaf levert hij de nodige input voor de ontwikkeling van baanbrekende cameratechnologie.
Kaiann Drance
Kaiann is Senior Director bij Worldwide Product Marketing en werkt aan producten die geavanceerde fotofuncties voor iedereen binnen handbereik brengen. Zo werkte ze onder meer aan de eerste iPod touch met een camera en aan meerdere generaties iPhone.
Brooks Kraft
Brooks is professioneel fotograaf en was als fotojournalist en commercieel fotograaf actief voordat hij bij Apple kwam werken. Hij fotografeerde veel voor TIME magazine in het Witte Huis ten tijde van Bush en Obama, en heeft verslag gedaan van zeven presidentscampagnes.
Sebastien Marineau-Mes
Sebastien brengt meer dan 20 jaar kennis van softwareontwikkeling naar de iPhone in zijn rol als vice-president van Software bij Apple. Zijn focus op geavanceerde fotografiefuncties omvat innovaties zoals Smart HDR en portretmodus met dieptecontrole.
Jon McCormack
Jon is een gerenommeerd fotograaf die momenteel de scepter zwaait over het team dat de camerasoftware ontwikkelt voor Apple. Zijn foto’s zijn gepubliceerd door internationale organisaties waaronder TIME, The New York Times, UNESCO, The Nature Conservancy, Africa Geographic, enzovoort. 
Arem Duplessis
Arem is in het marketingteam van Apple verantwoordelijk voor fotografie en in die rol werkt hij nauw samen met een aantal van de meest toonaangevende fotografen ter wereld. Hiervoor was hij bijna tien jaar werkzaam voor The New York Times Magazine als hoofd design. 

Je beste foto insturen

Wie wil meedoen, zet zijn beste iPhone-foto op Instagram of Twitter met de hashtag #ShotOniPhone. Ook gebruikers van Weibo kunnen meedoen met de hashtag #ShotoniPhone#. In het bijschrift moet vermeld staan met welk type iPhone de foto is gemaakt. Het is ook mogelijk om de foto in de hoogste resolutie op te sturen naar shotoniphone@apple.com, met een bestandsnaam die als volgt is samengesteld: ‘voornaam_achternaam_iphone-type’. Het maakt niet uit of de foto’s direct uit de camera zijn gekomen, of zijn bewerkt met de tools in de Foto’s-app van Apple of met software van andere fabrikanten. Deelname staat open van 22 januari, 09.01 uur tot en met 7 februari, 8.59 uur. Deelnemers moeten 18 jaar of ouder zijn. Medewerkers van Apple of hun naaste familie zijn uitgesloten van deelname.
De tien winnende foto’s zullen worden getoond in Apple Newsroom, op de Instagram-kanalen van Apple, apple.com, in Apple Stores, op Apple WeChat, op de Twitter- en Weibo-accounts van Apple en op billboards overal ter wereld. De winnende deelnemers krijgen op of rond 26 februari 2019 bericht.
Inzendingen op social media moeten openbaar staan. Niet toegelaten zijn: foto’s die in meer of mindere mate inbreuk maken op de rechten van derden, met inbegrip van maar niet beperkt tot auteursrechten, handelsmerken, privacyrechten, publiciteitsrechten of overige intellectuele eigendomsrechten of burgerrechten; naaktfoto’s of foto’s die seksueel getinte, aanstootgevende, gewelddadige of andere ongepaste inhoud bevatten; en foto’s die Apple of andere personen of partijen in diskrediet brengen. 
Deelnemers behouden de rechten op hun beeldmateriaal, maar verlenen Apple gedurende één jaar het royaltyvrije, wereldwijde, onherroepelijke en niet-exclusieve recht om de foto te gebruiken, wijzigen, publiceren, tonen, distribueren en bewerken, en deze te reproduceren in Apple Newsroom, apple.com, op de Twitter-accounts van Apple, op Apple Instagram (@Apple), in Apple Stores, op Apple Weibo, op Apple WeChat, op billboards en ten behoeve van interne vertoning bij Apple. Als een foto wordt gereproduceerd, is dit altijd onder naamsvermelding. In het geval dat een foto wordt gekozen voor gebruik op een billboard, gaat de deelnemer ook akkoord met het exclusieve commerciële gebruik door Apple van de foto voor de duur van de overeengekomen periode. Apple is er vast van overtuigd dat kunstenaars moeten worden betaald voor hun werk. Fotografen die de laatste 10 winnende foto's hebben gemaakt, ontvangen licentiekosten om de foto's op billboards en andere Apple-marketingkanalen te gebruiken.
  • Er zijn officiële regels van toepassing. Raadpleeg deze voor meer informatie.

Afbeeldingen van Shot on iPhone-wedstrijd

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728