opent in nieuw venster
APPLE STATEMENT 10 februari 2022

Update over AirTag en ongewenste tracking

Met een AirTag in combinatie met de ‘Zoek mijn’-app kunnen gebruikers allerlei spullen volgen, zoals sleutels, portemonnees, handtassen, rugzakken en koffers. Na de lancering van AirTag afgelopen april hebben talloze gebruikers verteld hoe ze met een AirTag waardevolle spullen hebben teruggevonden. Dankzij een AirTag en de ‘Zoek mijn’-app kon een klant die in de metro zijn portemonnee was verloren, zien dat deze op een station aan de andere kant van de stad was beland. En met behulp van een AirTag in een medicijnentasje konden essentiële medicijnen die een kind in de bus had laten liggen, op tijd worden teruggevonden.
AirTag is ontworpen om mensen te helpen hun spullen terug te vinden, niet om andere mensen of andermans eigendommen te volgen. Wij veroordelen dergelijk misbruik dan ook krachtig. Ongewenste tracking is al lang een maatschappelijk probleem en bij het ontwerp van AirTag hebben we daar dan ook veel aandacht aan besteed. Daarom staat in het ‘Zoek mijn’-netwerk privacy voorop en is er end‑to‑end­versleuteling voor gebruikt. Wij hebben het allereerste proactieve systeem dat gebruikers waarschuwt tegen ongewenste tracking. We hopen dat dit het begin is van een trend in de sector en dat ook andere partijen dergelijke proactieve waarschuwingen in hun producten gaan inbouwen.
We hebben gemerkt dat sommige gebruikers meldingen over ongewenste tracking ontvangen als er niets aan de hand is, bijvoorbeeld als iemand sleutels leent met een AirTag eraan, of in een auto rijdt waar de AirPods van een gezinslid in zijn blijven liggen. Ook hebben we verhalen gehoord van kwaadwillenden die AirTag voor kwaadaardige of criminele doeleinden proberen te gebruiken.
Apple werkt nauw samen met verschillende veiligheidsinstanties en met wetshandhavingsdiensten. Aan de hand van deze gesprekken en onze eigen evaluaties hebben we nieuwe mogelijkheden gevonden om veiligheidsmeldingen van AirTag aan te passen en bescherming te blijven bieden tegen ongewenste tracking.

Samenwerking met wetshandhavingsdiensten

We werken actief samen met wetshandhavingsdiensten bij alle AirTag-gerelateerde verzoeken die we hebben ontvangen. Voor zover wij weten, en ook op basis van gesprekken met wetshandhavingsdiensten, zijn incidenten met AirTags zeldzaam. Maar elk geval is er een te veel. 
Elke AirTag heeft een uniek serienummer, en gekoppelde AirTags horen bij een Apple ID. Na een dagvaarding of een geldig verzoek vanuit een wetshandhavingsdienst kan Apple de gegevens van een gekoppeld account verstrekken. We hebben met succes met deze diensten samengewerkt en door ons verstrekte informatie is gebruikt om met behulp van een AirTag de dader te vinden en in te rekenen.
Wetshandhavingsdiensten hebben laten weten dat ze onze hulp bij het vinden van de bron van ongewenste tracking waarderen. Wij hebben verbeterpunten vastgesteld voor de informatie die we delen en de voorlichting die we geven. We gaan hiermee aan de slag, onder meer met wijzigingen in onze documentatie over wetshandhaving.

Komende verbeteringen in AirTag en het ‘Zoek mijn’-netwerk

Met de volgende updates zet Apple belangrijke stappen:
  • Nieuwe privacywaarschuwing tijdens configuratie van AirTag: Na een volgende software-update zien alle gebruikers die hun AirTag voor het eerst configureren, een bericht waarin duidelijk staat dat AirTag bedoeld is voor het volgen van de eigen bezittingen, dat het gebruik van AirTag om personen te volgen zonder hun toestemming in veel landen een misdrijf is, dat AirTag zo is ontworpen dat slachtoffers hem kunnen detecteren, en dat wetshandhavingsdiensten gegevens kunnen opvragen waarmee de eigenaar van de AirTag kan worden geïdentificeerd.
  • Oplossing van problemen met meldingen voor AirPods: We hebben bericht gehad van gebruikers die een melding ‘Onbekend accessoire gevonden’ ontvingen. We hebben gecontroleerd dat deze melding niet wordt weergegeven als er een AirTag bij jou in de buurt wordt gedetecteerd, maar alleen bij AirPods (3e generatie), AirPods Pro, AirPods Max of bij accessoires van derden in het ‘Zoek mijn’-netwerk. In dezelfde software-update zorgen we voor een nieuwe melding, zodat gebruikers zien dat er AirPods bij ze in de buurt zijn en ze in dat geval geen melding krijgen over een ‘Onbekend accessoire’.
  • Bijgewerkte Support-documentatie: Apple past vandaag het Support-artikel over ongewenste tracking op apple.com aan, om de veiligheidsfeatures van AirTag, AirPods en accessoires van het ‘Zoek mijn’-netwerk bekend te maken. Op deze pagina staat nu extra uitleg over welke ‘Zoek mijn’-accessoires een melding over ongewenste tracking kunnen triggeren, en we hebben afbeeldingen toegevoegd met specifieke voorbeelden van dergelijke meldingen. Verder is de informatie bijgewerkt over wat je moet doen als je een melding ontvangt, met instructies voor het uitschakelen van een AirTag, AirPods of een accessoire van het ‘Zoek mijn’-netwerk. Ook staan er links naar instanties waar gebruikers kunnen aankloppen als ze zich bedreigd voelen.
We onderzoeken ook een reeks updates die we later dit jaar willen uitbrengen:
  • Nauwkeurig zoeken: Hiermee kunnen ontvangers van een melding over ongewenste tracking nauwkeurig de locatie van een onbekende AirTag bepalen. Gebruikers van iPhone 11, iPhone 12 en iPhone 13 kunnen met behulp van deze feature de afstand en de richting zien waar een onbekende AirTag binnen het bereik zich bevindt. Op het moment dat de iPhone-gebruiker beweegt, combineert ‘Nauwkeurig zoeken’ de input van camera, ARKit, versnellingsmeter en gyroscoop om door middel van geluid en voelbare en zichtbare feedback aan te geven waar de AirTag is.
  • Melding met geluid geven: Als de AirTag automatisch geluid maakt om iemand in de buurt op zijn aanwezigheid te attenderen, en als hij wordt gedetecteerd terwijl je je iPhone, iPad of iPod touch beweegt, zorgen we voor een melding op je device zodat je de benodigde actie kunt ondernemen, zoals een geluid laten horen of ‘Nauwkeurig zoeken’ gebruiken, indien beschikbaar. Dit is nuttig als de AirTag zich ergens bevindt waar hij moeilijk te horen is, of als de speaker van de AirTag onklaar is gemaakt.
  • Verbetering van algoritme voor meldingen over ongewenste tracking: Ons systeem voor meldingen over ongewenste tracking gebruikt een intelligent algoritme om te bepalen hoe we een melding geven aan gebruikers. We willen ons systeem voor meldingen over ongewenste tracking aanpassen, zodat gebruikers eerder te weten komen dat er mogelijk een onbekende AirTag of accessoire van het ‘Zoek mijn’-netwerk in de buurt is.
  • Aanpassing geluid van AirTag: Als momenteel iOS-gebruikers een melding over ongewenste tracking ontvangen, kunnen ze een geluid afspelen om te helpen met zoeken naar de onbekende AirTag. We passen dit geluid aan, zodat er meer luide tonen worden gebruikt en de onbekende AirTag makkelijker te vinden is.
In het ontwerp van onze producten streven we niet alleen naar een goede gebruikerservaring, maar ook naar maximale veiligheid en privacy. In alle teams van Apple die zich bezighouden met hardware, software en diensten, luisteren we naar feedback en brengen we voortdurend verbeteringen aan om ongewenste tracking tegen te gaan.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Press Contacts

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728