opent in nieuw venster
PERSBERICHT 06 juni 2022

Apple introduceert de M2, die de baanbrekende prestaties en mogelijkheden van de M1 nog verder uitbreidt

De M2 levert nog energiezuinigere prestaties en mogelijkheden voor de gloednieuwe MacBook Air en de vernieuwde 13-inch MacBook Pro
De nieuwe M2-chip.
De M2-chip vormt de volgende generatie Apple silicon die speciaal voor de Mac is ontworpen.
CUPERTINO, CALIFORNIË Vandaag heeft Apple de M2 gepresenteerd, de volgende generatie Apple silicon die speciaal voor de Mac is ontworpen. De M2 maakt gebruik van 5-nanometertechnologie van de volgende generatie en tilt de baanbrekende prestaties per watt van de M1 naar een nog hoger niveau, met een CPU die 18 procent sneller is, een GPU die 35 procent krachtiger is en een Neural Engine die 40 procent sneller is.1 Daarnaast levert de M2-chip 50 procent meer geheugenbandbreedte dan de M1 en tot 24 GB aan snel centraal geheugen. Naast al deze voordelen maakt de M2 ook nieuwe speciaal ontworpen technologieën en efficiëntere prestaties mogelijk op de gloednieuwe MacBook Air en de vernieuwde 13-inch MacBook Pro.
“De M2 is de tweede generatie van de M-chip en breidt de toch al bijzondere features van de M1 nog verder uit”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Door onze focus op energiezuinige prestaties zorgt de M2 voor een snellere CPU, GPU en Neural Engine. En naast een hogere geheugenbandbreedte en nieuwe mogelijkheden zoals ProRes-versnelling, levert de M2 weer een grote innovatieve verbetering van Apple silicon voor de Mac.”
Een vergelijking van de M2 en M1.
De M2 maakt gebruik van verbeterde 5-nanometertechnologie van de tweede generatie en heeft maar liefst 20 miljard transistors: 25 procent meer dan de M1.

Meer transistors, meer geheugen

Het SoC-design (system-on-a-chip) van de M2 maakt gebruik van verbeterde 5-nanometertechnologie van de volgende generatie en heeft maar liefst 20 miljard transistors: 25 procent meer dan de M1. De extra transistors verbeteren de prestaties op de hele chip, zoals de geheugencontroller met een bandbreedte van 100 GB/s aan centraal geheugen: 50 procent meer dan de M1. En met tot 24 GB aan snel centraal geheugen kan de M2 nog grotere en complexere workloads aan.
De architectuur van de M2.
De M2 levert een bandbreedte van 100 GB/s aan centraal geheugen – 50 procent meer dan de M1 – en kan worden geconfigureerd met tot 24 GB aan snel centraal geheugen.

Snellere energiezuinige prestaties

De nieuwe CPU heeft snellere performance-cores en een grotere cache. Daarnaast zijn de efficiency-cores significant verbeterd voor nog betere prestaties. Samen leveren ze 18 procent hogere multi-threadprestaties dan de M1, waardoor de M2 CPU-intensieve taken, zoals muziek met effectlagen maken of complexe filters toepassen op foto’s, sneller en energiezuiniger uitvoert.1 In vergelijking met de nieuwste 10-core chips voor pc-laptops levert de CPU van de M2 bijna twee keer betere prestaties op hetzelfde energieniveau. En wanneer de M2 de piekprestaties van de pc-chip evenaart, verbruikt hij maar een kwart van de hoeveelheid stroom.2 In vergelijking met de nieuwste 12-core chip voor pc-laptops, die veel meer stroom nodig heeft om betere prestaties te kunnen leveren en daarom in dikkere, warmere en luidruchtigere systemen met kortere batterijduur is ingebouwd, levert de M2 bijna 90 procent van de piekprestaties van de 12-core chip met maar een kwart van het stroomverbruik.3
Daarnaast is de M2 voorzien van de Apple GPU van de volgende generatie met tot 10 cores: twee zoveel als de M1. In combinatie met een grotere cache en meer geheugenbandbreedte levert de 10-core GPU veel betere grafische prestaties: tot 25 procent meer dan de M1 bij hetzelfde stroomverbruik en tot 35 procent betere prestaties op maximaal vermogen.1 In vergelijking met de geïntegreerde graphics van de nieuwste chip voor pc-laptops levert de GPU in de M2-chip 2,3 keer snellere prestaties bij hetzelfde stroomverbruik en evenaart de M2 de piekprestaties van de chip voor pc-laptops met maar een vijfde van het stroomverbruik.2 Door de hogere prestaties per watt van de M2 is de batterijduur uitzonderlijk lang en zijn systemen koeler en stiller, zelfs wanneer je grafisch intensieve games speelt of grote RAW-afbeeldingen bewerkt.

Speciaal ontworpen Apple technologieën van de volgende generatie

De M2 maakt de nieuwste speciaal ontworpen Apple technologieën voor de Mac mogelijk, plus nieuwe mogelijkheden, betere beveiliging en meer:
  • De Neural Engine kan tot 15,8 biljoen bewerkingen per seconde verwerken: ruim 40 procent meer dan de M1.
  • De media-engine heeft een videodecoder voor een hogere bandbreedte en ondersteunt 8K H.264- en HEVC-video.
  • Met de krachtige ProRes-video-engine van Apple kunnen meerdere streams 4K- en 8K-video worden afgespeeld.
  • De nieuwste Secure Enclave van Apple biedt eersteklas beveiliging.
  • De nieuwe beeldsignaalprocessor (ISP) zorgt voor betere beeldruisreductie.

macOS, M2 en apps

macOS is ontworpen voor Apple silicon en de combinatie van macOS Monterey en de krachtige nieuwe M2 levert baanbrekende prestaties en productiviteit. Mac-computers met Apple silicon hebben de beschikking over de grootste verzameling apps voor Mac ooit, waaronder iPhone- en iPad-apps die ook geschikt zijn voor Mac, en universele apps die optimaal profiteren van de kracht van de verschillende M-chips.
macOS Ventura, dat vanaf dit najaar beschikbaar is, profiteert ook optimaal van M2 en biedt nieuwe features zoals Stage Manager, en krachtige nieuwe voorzieningen waaronder Continuïteitscamera en Handoff in FaceTime. Daarnaast bevat macOS Ventura belangrijke updates van Safari, Mail, Berichten, Spotlight en meer.

Apple silicon en het milieu

Dankzij de energiezuinige prestaties van de M2 voldoen de nieuwe MacBook Air en 13-inch MacBook Pro aan de hoge eisen van Apple op het gebied van energiezuinigheid. De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat tegen die tijd elke chip die Apple maakt van ontwerp tot productie 100 procent CO₂-neutraal is.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

  1. Tests uitgevoerd door Apple in mei 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 13‑inch MacBook Pro met Apple M2, 8-core CPU, 10-core GPU en 16 GB RAM, en prototypen van de 13‑inch MacBook Pro met Apple M1, 8-core CPU, 8-core GPU en 16 GB RAM. De prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in mei 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 13-inch MacBook Pro met Apple M2, 8-core CPU, 10-core GPU en 16 GB RAM. De prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. De prestaties van de 10-core chip voor pc-laptops zijn getest met een Samsung Galaxy Book2 360 (NP730QED-KA1US) met Core i7-1255U en 16 GB RAM. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
  3. Tests uitgevoerd door Apple in mei 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 13-inch MacBook Pro met Apple M2, 8-core CPU, 10-core GPU en 16 GB RAM. De prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. De prestaties van de 12-core chip voor pc-laptops zijn getest met een MSI Prestige 14 Evo (A12M-011) met Core i7-1260P en 16 GB RAM. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728