opent in nieuw venster
PERSBERICHT 10 juni 2024

Apple onthult krachtige nieuwe tools en resources voor developers en geeft innovatie een boost

Verbeterde Xcode en Swift plus nieuwe API’s bieden developers meer mogelijkheden om apps van hoge kwaliteit te bouwen
Swift Assist op Studio Display.
Apple heeft vandaag een serie innovatieve tools en resources onthuld waarmee developers krachtigere en efficiëntere apps kunnen bouwen voor alle Apple platforms.
CUPERTINO, CALIFORNIË Apple heeft vandaag een serie innovatieve tools en resources onthuld waarmee developers krachtigere en efficiëntere apps kunnen bouwen voor alle Apple platforms. Met Xcode 16 bespaar je als developer tijd. Je krijgt meer gedaan met features als Swift Assist en het voorspellend aanvullen van programmeercode. En dankzij nieuwe en uitgebreide API’s heb je de tools in handen om je apps verder te brengen en boeiende features te ontwikkelen.
“Bij Apple zien we het als onze taak om developers overal ter wereld de nieuwste technologieën en resources te bieden, zodat ze fantastische apps kunnen bouwen”, zei Susan Prescott, Vice President Worldwide Developer Relations bij Apple. “Dankzij de weloverwogen innovatie achter zowel Xcode 16 als onze nieuwste platform-API’s zijn dit de ultieme tools om buitengewone apps te maken. We zijn heel benieuwd wat developers ermee gaan bouwen.”

Xcode 16

Xcode 16 maakt developers productiever dan ooit dankzij features en verbeteringen waarmee ze sneller geweldige apps kunnen ontwikkelen.
Swift Assist is een handig hulpmiddel bij de programmeertaken van de developer, zodat die zich kan richten op complexere problemen en oplossingen. Het is naadloos geïntegreerd in Xcode en kent al de nieuwste software development kits (SDK’s) en features van Swift. Zo profiteren developers altijd van de nieuwste features die perfect in hun projecten passen. Met Swift Assist hoef je maar een verzoekje te doen en je kunt nieuwe frameworks ontdekken of experimenteren met nieuwe ideeën. Swift Assist is gebouwd op een uitgebreid model dat draait in de cloud. En zoals bij alle Apple diensten voor developers staan ook hierbij beveiliging en privacybescherming centraal. Je code wordt alleen gebruikt om verzoeken te verwerken en wordt nooit opgeslagen op een server. Apple gebruikt je code bijvoorbeeld niet om machine-learningmodellen te trainen.
De nieuwe feature Swift Assist in Xcode 16 is een handig hulpmiddel bij de programmeertaken van de developer, zodat die zich kan richten op complexere problemen en oplossingen.
De nieuwe engine voor het voorspellend aanvullen van programmeercode in Xcode is gebaseerd op een uniek model dat specifiek is getraind voor Swift en Apple SDK’s, en kan een voorstel doen voor de code die je nodig hebt. Deze mogelijkheid om code aan te vullen is volledig te danken aan Apple silicon en de verbeterde machine-learning­capaciteiten van macOS Sequoia. De engine draait lokaal, op het device van de developer, waardoor code volledig privé blijft en developers ook als ze offline zijn snel relevante suggesties krijgen.
De nieuwe engine voor het voorspellend aanvullen van programmeercode in Xcode is gebaseerd op een uniek model dat specifiek is getraind voor Swift en Apple SDK’s, en kan een voorstel doen voor de code die je nodig hebt.
Previews in Xcode hebben nu een architectuur voor dynamische links die voor previews en het uitvoeren van code dezelfde buildartifacten gebruikt. Zo wordt de workflow soepeler en productiever wanneer je schakelt tussen de preview en de uitgevoerde code.
Dankzij verdere verbeteringen aan testomgevingen in Xcode 16 is het voor developers eenvoudiger dan ooit om te zien hoe hun apps in het echt zullen presteren, al vanaf het moment dat ze beginnen met bouwen. Zo kunnen ze van een app onder meer het privacybeleid, de licentieovereenkomst en de weergegeven naam van een abonnementsgroep lokaal testen.

Swift 6

Swift 6 bevat nieuwe features die de productiviteit van developers verhogen en programmeercode duidelijker maken. Multicore-architectuur maakt devices steeds krachtiger, en daarom worden er steeds meer features aan Swift toegevoegd om parallel programmeren makkelijker te maken. Zo is Swift 6 voorzien van een beveiliging tegen race conditions, waarbij er bij het compileren gecontroleerd wordt of verschillende processen binnen één project tegelijkertijd toegang tot het geheugen willen. Een stap vooruit, want zo kunnen fouten opgespoord en verholpen worden met minimale wijzigingen in de hele codebase. Daarnaast blijft de code veiliger en makkelijker bij te houden, ook in de toekomst.
WWDC24 valt samen met de tiende verjaardag van Swift. Al van het begin af aan heeft Swift developers de tools in handen gegeven om kwaliteitsapps te bouwen voor alle devices in het Apple ecosysteem. Ondertussen zijn er bijna een miljoen apps mee gebouwd en wordt Swift in de hele softwarestack van Apple gebruikt: van apps en frameworks tot firmware zoals de Secure Enclave.
Ook na tien jaar blijft Apple op volle kracht werken aan nieuwe mogelijkheden voor Swift, en natuurlijk ook aan het stimuleren van samenwerking binnen de developerscommunity. Apple is op dit moment bezig om Swift beschikbaar te maken voor een grotere groep developers en programmeurs en ook ondersteuning te bieden voor code-editors die gebruikmaken van het Language Server Protocol. Om Swift verder uit te breiden gaat een gloednieuwe GitHub-organisatie een aantal kritieke projecten voor het Swift-ecosysteem hosten, waaronder de Swift compiler, Foundation en andere onmisbare libraries.

Swift Testing

Het nieuwe framework Swift Testing komt developers tegemoet met expressieve API’s die het makkelijk maken om tests op te stellen. Het framework is geschikt voor meerdere platforms en eenvoudig om mee te leren werken. Developers kunnen er tests mee opstellen voor een scala aan platforms en domeinen. Ook is het framework voorzien van een flexibel tagging-systeem waarmee developers het overzicht over hun tests en testplannen kunnen bewaren. Swift Testing is ontworpen voor een groot deel van de usecases van Swift, van apps tot servers.

Game Porting Toolkit 2

Sinds de introductie van de Game Porting Toolkit kunnen developers hun games sneller geschikt maken voor Apple devices. En ook op de Mac kunnen gamefanaten zich met steeds meer titels uitleven. De Game Porting Toolkit 2 gaat nog een stap verder met nieuwe features waar developers veel om hebben gevraagd. Zo wordt het nog makkelijker om geavanceerde games geschikt te maken voor Mac, iPhone en iPad. Game Porting Toolkit 2 bespaart je als developer kostbare tijd, of je nu een bestaande game geschikt wilt maken voor Apple devices of eentje waaraan nog gebouwd wordt. Verder is de compatibiliteit met Windows-games verbeterd, zijn er krachtige debugging-tools voor shaders en biedt Xcode nu de mogelijkheid om je broncode en shaders voor verschillende devices op elkaar af te stemmen. Kortom, het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om geweldige games te maken voor zowel iPhone en iPad als Mac.
Debuggen en profileren van HLSL-shaders op 14-inch MacBook Pro.
De Game Porting Toolkit 2 biedt nieuwe features waar developers veel om hebben gevraagd. Zo wordt het nog makkelijker om geavanceerde games geschikt te maken voor Mac, iPhone en iPad.

visionOS 2

Apple Vision Pro blijft geliefd om voor te ontwikkelen. Overal ter wereld grijpen developers de kans om unieke ruimtelijke ervaringen te creëren op basis van visionOS, het revolutionaire ruimtelijke besturingssysteem dat digitale content naadloos combineert met de echte wereld. visionOS 2 introduceert nieuwe API’s en frameworks die developers ondersteunen bij het maken van complexe, gedetailleerde ruimtelijke ervaringen die ze eerder niet voor mogelijk hielden.
Zo zijn er nieuwe volumetrische API’s waarmee developers meer controle hebben over hoe driedimensionale voorwerpen eruitzien in hun apps. Daarnaast kunnen zelfs de meest complexe ruimtelijke apps nu naast elkaar draaien, wat multitasken op ongekend niveau mogelijk maakt. Met TabletopKit kunnen developers eenvoudiger ruimtelijke apps bouwen die zich afspelen op een plat oppervlak, zoals werktafels in de productie-industrie, bordspellen en kaartspelletjes. En met RealityKit bouw je makkelijker apps die verschillende Apple devices ondersteunen, zodat de ontwikkeling van universele apps sneller gaat en workflows efficiënter verlopen.
Met TabletopKit kunnen developers eenvoudiger ruimtelijke apps bouwen die zich afspelen op een plat oppervlak, zoals werktafels in de productie-industrie, bordspellen en kaartspelletjes.
Developers kunnen nu makkelijker prachtige omgevingen maken waar de gebruiker helemaal in opgaat dankzij verbeterde tools en een vereenvoudigd ontwikkelproces. Ook het bouwen van ruimtelijke SharePlay-apps gaat nu vlotter, mede omdat developers zonder Apple Vision Pro hun SharePlay-apps nu kunnen bouwen en testen met de Simulator. Verder ondersteunt visionOS 2 HealthKit, zodat apps veilig en privé gezondheidsgegevens kunnen inzien en uitwisselen.
Ondertussen kunnen grote bedrijven en developers van bedrijfsapps met nieuwe Enterprise API’s hun workflows versnellen, bijvoorbeeld in de zorg, productie-industrie, lucht- en ruimtevaart en autobranche.

Meer platform-API’s

Met de nieuwe Controls-API geef je als developer je gebruikers de mogelijkheid om nog meer te doen vanaf nog meer plekken. Bijvoorbeeld snel de auto opendoen, of direct vanuit het bedieningspaneel een camera van een andere fabrikant openen.
En met AccessorySetupKit kun je een app naadloos en beveiligd Bluetooth-accessoires laten koppelen, zonder dat daarvoor toegang nodig is tot alle andere Bluetooth-accessoires in de buurt. Die blijven daarmee uit het zicht.
AccessorySetupKit op een 11-inch iPad Pro.
En met AccessorySetupKit kun je een app naadloos en beveiligd Bluetooth-accessoires laten koppelen, zonder dat daarvoor toegang nodig is tot alle andere Bluetooth-accessoires in de buurt. Die blijven daarmee uit het zicht.
Dankzij de vernieuwde slimme stapel op Apple Watch kunnen developers inspelen op bijvoorbeeld tijd en datum, locatie, tijd om op te staan en bedtijd om hun app te laten zien als suggestie voor een widget. En voor het eerst verschijnen apps met live activiteiten nu automatisch op Apple Watch.
Developers kunnen nu ook de nieuwe Tik dubbel-API van watchOS gebruiken om dat gebaar toe te wijzen aan acties in hun Apple Watch-app.

TestFlight

TestFlight is een tool waarmee developers waardevolle feedback van testers over bètaversies kunnen verzamelen in alle stadia van de ontwikkeling en release. Het proces om anderen uit te nodigen voor en te onboarden bij TestFlight is verbeterd. Developers kunnen testers nu voor specifieke devices en besturingssystemen feedback laten geven over wat er beter kan aan hun apps.
De uitnodiging voor TestFlight bevat voortaan een beschrijving van de bèta-app die getest wordt, de categorie waarin de app valt en optioneel ook screenshots waarop testers nieuwe features en content kunnen zien. En aan de hand van nieuwe meetgegevens kunnen developers evalueren hoeveel er op openbare links wordt geklikt en hoeveel testuitnodigingen er zijn aangenomen of afgeslagen.
AwayFinder op een iPhone 15 Pro.
De uitnodiging voor TestFlight bevat voortaan een beschrijving van de bèta-app die getest wordt, de categorie waarin de app valt en optioneel ook screenshots waarop testers nieuwe features en content kunnen zien.

App Store

Al ruim vijftien jaar maakt de App Store het makkelijk voor developers om hun apps en games wereldwijd op de markt te brengen en zakelijk succes te boeken. Dit jaar komt de App Store met nieuwe manieren om te zorgen dat je app door meer mensen gezien wordt en nieuwe features om omzet te genereren met abonnementen.
Ook is het eenvoudiger gemaakt voor developers om nieuwe content of verbeteringen aan een app te nomineren om uitgelicht te worden in de App Store. Je kunt je app nomineren via App Store Connect, waarbij je informatie vermeldt zoals de publicatiedatum en landen en regio’s waarvoor je app of update bedoeld is. De deskundige redactie van de App Store bekijkt elke nominatie zorgvuldig en doet er alles aan om geweldige apps aan te bieden aan gebruikers die er blij mee zullen zijn.
Op aangepaste productpagina’s laten developers verschillende features en content binnen hun apps zien. Vanaf nu zijn er ook deeplinks mogelijk op aangepaste productpagina’s, zodat developers bezoekers direct vanaf zo’n aangepaste pagina naar een specifieke plaats in de app kunnen sturen. Ook kunnen deeplinks worden gebruikt in combinatie met Search Ads-campagnes. Zo bied je als developer een samenhangende ervaring aan gebruikers, vanaf het moment dat ze op een advertentie tikken totdat ze in de app belanden.
Developers van apps met een abonnementsmodel kunnen ex-abonnees nu proberen terug te krijgen door ze een speciale aanbieding te doen. Klanten die daarvoor in aanmerking komen, zien die aanbieding op verschillende plekken in de App Store en in hun apps. Voor macOS-apps kunnen developers actiecodes aanbieden voor tijdelijk afgeprijsde of gratis abonnementen om zo abonnees te bemachtigen, te behouden of terug te winnen.
Streaming Pass+ op een iPhone 15 Pro.
Developers van apps met een abonnementsmodel kunnen ex-abonnees nu proberen terug te krijgen door ze een speciale aanbieding te doen.
In StoreKit zijn de weergaven verbeterd, zodat developers meer mogelijkheden hebben bij het aanbieden van in-app aankopen.
App Analytics is uitgebreid en geeft developers nog meer inzicht in hoe hun bedrijf en apps presteren. De rapportages bevatten nu honderden nieuwe meetpunten, zodat developers goed zicht krijgen op waar ze iets kunnen verbeteren.

App Store Connect

De App Store Connect-app voor iOS en iPadOS heeft een vernieuwde gebruikersinterface en nieuwe mogelijkheden om belangrijke momenten voor je app luister bij te zetten. Als je bijvoorbeeld een gloednieuwe app uitbrengt of een spannende nieuwe update hebt, kun je zonder veel moeite marketingmateriaal genereren met App Store Connect. Dit materiaal is direct klaar om op social media te delen. Is je app uitgelicht als app van de dag? Dan krijg je als developer een pushmelding van App Store Connect dat je speciaal marketingmateriaal kunt maken om dat te vieren.
De pagina Promote Your App op een iPhone 15 Pro.
De App Store Connect-app voor iOS en iPadOS heeft een vernieuwde gebruikersinterface en nieuwe mogelijkheden om belangrijke momenten voor je app luister bij te zetten.
De updates van vandaag zijn nog maar een fractie van alle tools, technologieën en resources die Apple beschikbaar stelt aan developers. Ga voor meer informatie over de belangrijkste nieuwe technologieën en mogelijkheden naar https://developer.apple.com/whats-new.
Deel artikel

Media

  • Tekst van dit artikel

  • Afbeeldingen in dit artikel

Contactpersoon voor de pers

Martijn Kroonstuiver

Apple

mkroonstuiver@apple.com

+31 (0)20 5352821

Apple Media Helpline

media.nl@apple.com

020 535 2728