PRESSMEDDELANDEN 31 januari 2012

Apple uppdaterar Final Cut Pro X

CUPERTINO, Kalifornien – 31 januari 2012 – Idag släppte Apple Final Cut Pro X 10.0.3, en omfattande uppdatering av det professionella videoredigeringsprogrammet som introducerar Multicam Editing (flerkameraredigering) med automatisk synkronisering av upp till 64 video- och bildvinklar, avancerade chroma keying-funktioner för hantering av komplexa justeringar direkt i programmet och utökade XML-funktioner som förbättrar interaktionen med program och insticksfiler från andra tillverkare som stöder det snabbt växande ekosystemet kring Final Cut Pro X. Final Cut Pro X 10.0.3 släpps idag som en kostnadsfri uppdatering via Mac App Store och innehåller även en betaversion av en sändningsmonitor med stöd för både Thunderbolt-enheter och PCIe-kort.
 
Final Cut Pro X 10.0.3 innehåller en samling banbrytande nya verktyg för redigering av flerkameraprojekt. Final Cut Pro X synkar automatiskt klipp från dina tagningar med hjälp av ljudvågformer, tid och datum eller tidskoder för att skapa ett Multicam Clip (flerkameraklipp) med upp till 64 videovinklar som kan innehålla blandade format, bildstorlekar och bildfrekvenser. Med hjälp av den kraftfulla funktionen Angle Editor kan du smidigt göra finjusteringar i flerkameraklipp, spela upp flera vinklar samtidigt i Angle Viewer och enkelt klippa mellan dem. 
 
Final Cut Pro X vidareutvecklar sin stabila chroma key genom att lägga till avancerade reglage för färgsampling, kantjustering och light wrap. Du kan ge dig i kast med komplexa key-redigeringar direkt i Final Cut Pro X, utan att behöva exportera till ett specialprogram för rörlig grafik, och sedan granska resultaten direkt med uppspelning i realtid. 
 
Under de sju månader som förflutit sedan lanseringen har ekosystemet kring Final Cut Pro X växt så det knakat. XML-kompatibla programvaror som DaVinci Resolve och CatDV ger en tät integrering för åtgärder som färgkorrigering och mediehantering. Det nya 7toX-programmet från Intelligent Assistance drar nytta av XML-formatet för att importera projekt från Final Cut Pro 7 till Final Cut Pro X. Dessutom har några av branschens största utvecklare av visuella effekter, däribland GenArts och Red Giant, utvecklat insticksfiler för rörlig grafik som drar nytta av hastigheten och möjligheten till förhandsvisning i realtid i Final Cut Pro X.
 
Sändningsmonitorn i Final Cut Pro X är för närvarande en betafunktion som gör att du kan ansluta till vågformsvisare, vektorskop och kalibrerade kvalitetsmonitorer för att säkerställa att projektet följer gällande sändningsspecifikationer. Final Cut Pro X stöder granskning av video och ljud via enheter med I/O-tekniken Thunderbolt liksom via PCIe-kort från andra tillverkare.
 
Pris och tillgänglighet
Final Cut Pro X 10.0.3 finns att köpa från Mac App Store för 2 299 kronor för nya användare och som en kostnadsfri uppdatering för befintliga Final Cut Pro X-kunder. En 30-dagars kostnadsfri testversion av Final Cut Pro X finns på www.apple.com/se/finalcutpro/trial. Fullständiga systemkrav och mer information om Final Cut Pro X finns på www.apple.com/se/finalcutpro
 
Apple designar Mac-datorerna, världens bästa persondatorer, tillsammans med OS X, iLife, iWork och professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Online Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med dess banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorenheter med iPad.
 
Presskontakter:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 3056


    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, Final Cut Pro och App Store är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.