PRESSMEDDELANDEN 11 juni 2012

Apple presenterar helt ny MacBook Pro med Retina-skärm

SAN FRANCISCO – 11 juni 2012 – Idag presenterade Apple en helt ny 15-tums MacBook Pro med en fantastisk Retina-bildskärm, helt flashbaserad lagring och fyrkärniga processorer i en banbrytande tunn och lätt design. MacBook Pro är försvinnande tunn – endast 1,8 cm – och väger bara 2,02 kg. Den har designats om från grunden och sätter en ny standard när det gäller prestanda och bärbarhet för proffsanvändare.

”MacBook Pro med Retina-skärm tänjer på gränserna för prestanda och bärbarhet på ett sätt som saknar motstycke”, sa Apples CEO Tim Cook. ”Den imponerande Retina-skärmen, den helt flashbaserade arkitekturen och den banbrytande tunna och lätta designen gör nya MacBook Pro till den mest avancerade Mac vi någonsin byggt.”

Den nya Retina-skärmen på MacBook Pro är världens högst upplösta bildskärm på en bärbar dator med sina över fem miljoner bildpunkter, vilket är tre miljoner fler än i en HDTV. Retina-skärmen har 220 bildpunkter per tum, vilket innebär att bildpunkterna är så tätt packade att ett människoöga inte kan urskilja de enskilda bildpunkterna. Detta gör att text och grafik blir otroligt skarp och tydlig. Retina-skärmen använder IPS-teknik med en betraktningsvinkel på 178 grader, ger 75 procent mindre reflexioner och 29 procent högre kontrast jämfört med den föregående generationen.

Tack vare det precisionstillverkade Unibody-höljet i aluminium och en helt flashbaserad lagringsarkitektur är nya MacBook Pro den lättaste MacBook Pro någonsin och nästan lika tunn som en MacBook Air. Flashlagringen som är upp till fyra gånger snabbare än de traditionella hårddiskarna i bärbara datorer gör det möjligt för nya MacBook Pro att spela upp fyra samtidiga strömmar med okomprimerad HD-video i 1080p-format från den interna lagringen.* Flashlagringsarkitekturen ger också en större tillförlitlighet, blixtsnabb väckning ur vila och en standby-tid på 30 dagar.

MacBook Pro med Retina-skärm är utrustad med de senaste Intel Core i7 Quad-Core-processorerna på upp till 2,7 GHz med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,7 GHz, separat grafik med NVIDIA GeForce GT 650M, upp till 16 GB 1600 MHz snabbt RAM-minne och flashlagring på upp till 768 GB. Två Thunderbolt-portar och två USB 3.0-portar gör det enkelt att ansluta flera bildskärmar och högpresterande kringutrustning och en ny HDMI-port ger snabb och smidig anslutning till en HDTV.

MacBook Pro-batteriet räcker till 7 timmars trådlös produktivitet och har en avancerad kemisk sammansättning och adaptiv laddningsteknik som klarar upp till 1000 laddningar.** MacBook Pro innehåller också en FaceTime-HD-kamera, Multi-Touch-styrplatta av glas™, bakbelyst tangentbord i full storlek, dubbla mikrofoner, förbättrade högtalare, Wi-Fi med 3-ströms 802.11n och en tunnare MagSafe 2-strömkontakt.

OS X Lion, iPhoto, iMovie, iTunes och en rad andra Apple-program, som Aperture och Final Cut Pro X, har uppdaterats så att de drar full nytta av nya MacBook Pro med Retina-skärm. Det uppdaterade Aperture 3.3 innehåller också banbrytande nya bildjusteringsfunktioner och stöder nu ett förenat bildbibliotek så att fotografer smidigt kan växla mellan iPhoto och Aperture.

Den helt nya MacBook Pro levereras med OS X Lion. Från och med idag är kunder som köper en Mac berättigade till en kostnadsfri uppgradering till OS X Mountain Lion när det blir tillgängligt. Mountain Lion introducerar nyskapande funktioner som det helt nygjorda programmet Messages, Notification Center, systemomfattande Sharing, AirPlay Mirroring, Game Center och förbättrad säkerhet med Gatekeeper. iCloud är inbyggt i grunden till OS X och Mountain Lion gör det enklare än någonsin att hålla filer uppdaterade på alla dina enheter.

Pris och tillgänglighet
15-tums MacBook Pro med Retina-skärm finns att köpa hos Apple Online Store (www.apple.com/se), och hos auktoriserade Apple-återförsäljare. 15-tums MacBook Pro levereras med en 2,3 GHz Quad-Core Intel Core i7-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,3 GHz, 8 GB minne och 256 GB flashlagring från 21 495 kronor (17 196 kronor exkl moms) och med en 2,6 GHz Quad-Core Intel Core i7-processor med Turbo Boost-hastigheter på upp till 3,6 GHz, 8 GB minne och 512 GB flashlagring från 26 995 kronor (21 596 kronor exkl moms). Vid beställningsbyggen finns alternativ som en snabbare Quad-Core-processor på upp till 2,7 GHz, upp till 16 GB minne och flashlagring på upp till 768 GB.

Mer detaljerad teknisk information, alternativ för beställningsbyggen och tillbehör finns på apple.com/se/macbook-pro.

*Testerna utfördes av Apple i juni 2012 på MacBook Pro-modeller som ännu inte var i produktion. Mer information finns på apple.com/macbook-pro/features.

**Testning av trådlöst webbprotokoll av utfördes av Apple i juni 2012 på MacBook Pro-modeller som ännu inte var i produktion. Batteriets livslängd och antalet uppladdningar varierar beroende på användning och inställningar. Mer information finns på apple.com/macbook-pro/features.

Apple designar Mac-datorerna – världens bästa persondatorer – och OS X, iLife, iWork samt en rad professionella program. Apple leder den digitala musikrevolutionen med iPod och iTunes Store. Apple har förnyat mobiltelefonen med den banbrytande iPhone och App Store och stakar ut den framtida utvecklingen inom mobila medier och datorteknik med iPad.

Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 3056

    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, MacBook, Retina, MacBook Air, FaceTime, MagSafe, Multi-Touch, OS X, iPhoto, iMovie, iTunes, Aperture, Final Cut Pro, AirPlay och iCloud är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.