PRESSMEDDELANDEN 11 juni 2012

Apple förhandsvisar iOS 6 med helt nya kartor, Siri-funktioner, Facebook-integrering, delad Photo Stream och den nya appen Passbook

Kommer till iPhone, iPad och iPod touch i höst

SAN FRANCISCO – 11 juni 2012 – Apple förhandsvisade idag iOS 6, den senaste versionen av världens mest avancerade mobiloperativsystem med fler än 200 nya funktioner, och släppte samtidigt en betaversion för medlemmar i iOS Developer Program. iOS 6 kommer som en kostnadsfri programuppdatering till iPhone, iPad och iPod touch i höst. Bland de nya iOS 6-funktionerna finns: en helt ny version av appen Maps med Apple-designad kartografi, navigering med anvisningar steg för steg och en fantastisk ny Flyover-vy, nya Siri-funktioner, bland annat stöd för fler språk, enkel tillgång till sportresultat, restaurangrekommendationer och filmtips, Facebook-integrering i Contacts och Calendar med möjlighet att publicera direkt från Notification Center, Siri och Facebook-kompatibla appar som Photos, Safari och Maps, delade bildströmmar via iCloud, samt Passbook som är det enklaste sättet att hålla reda på biljetter och olika typer av kort.
”Med iOS 6 fortsätter Apple att leverera världens bästa mobilupplevelse och bygger vidare på de innovationer som omdefinierade mobiltelefonen och lanserade en ny kategori av enheter med iPad”, sade Scott Forstall, Apples vice VD för iOS Software. ”Vi ser fram emot att hundratals miljoner iOS-användare ska få uppleva de nya fantastiska funktionerna i iOS 6, som den nya appen Maps, utökat stöd för Siri, omfattande Facebook-integrering, delade bildströmmar och den nya innovativa appen Passbook.”
iOS 6 innehåller en helt ny version av appen Maps med vektorbaserade kartelement som ger jämn och klar grafik och text och smidig, följsam panorering, lutning och zoomning. Den nya navigeringsfunktionen med anvisningar steg för steg visar vägen med talade anvisningar och den fantastiska Flyover-vyn innehåller verklighetstrogna interaktiva 3D-vyer. Trafikinformation i realtid håller dig uppdaterad om hur lång tid det tar att komma fram till resans mål och ger förslag på alternativa vägar om trafikförhållandena förändras. Genom lokal sökning kan du hitta information om fler än 100 miljoner företag med Yelp-omdömen, betyg, aktuella erbjudanden och bilder.
Siri, som nu finns för både nya iPad och iPhone 4S, har redan stöd för engelska, franska, tyska och japanska, och i iOS 6 fungerar den även på spanska, italienska, koreanska, mandarin och kantonesiska. Siri har optimerats för användning i 15 länder och hjälper dig att göra ännu mer med bara rösten – till exempel ta fram de senaste sportresultaten eller boka bord på en restaurang. Du kan också be Siri att uppdatera din Facebook-status, twittra eller starta en app. Handsfree fungerar ännu bättre med Siri tack vare det nya Eyes Free-läget som gör att du kan interagera med din iPhone enbart med hjälp av rösten.
Facebook-integreringen är den bästa någonsin på en mobil enhet – logga bara in en gång, så kan du sedan publicera från Notification Center, Siri och Facebook-kompatibla appar som Photos, Safari och Maps. Dina Facebook-vänners information hålls uppdaterad mellan alla dina iOS-enheter – kontaktinformationen uppdateras automatiskt när den ändras och evenemang och födelsedagar läggs in i din kalender. Du kan även ”gilla” saker direkt från App Store och iTunes och se vad dina vänner rekommenderar.
Fler än 125 miljoner personer använder redan iCloud, och iOS 6 innehåller nya sätt att dela bilder med vänner och bekanta via delade bildströmmar. Markera bara de bilder du vill dela och välj vilka vänner du vill visa albumet för, så får de direkt tillgång till albumet Shared Photo Stream på sina iOS-enheter, i iPhoto eller Aperture på Mac, via webben eller till och med på Apple TV. Du och dina vänner kan kommentera och ”gilla” vilka bilder ni vill i det delade albumet.
Den nya appen Passbook är det enklaste sättet att hålla ordning på biljetter och liknande dokument, till exempel boardingkort eller matchbiljetter. Passbook gör att du kan lösa in kuponger, gå in på en konsert eller checka in på ett hotell genom att skanna skärmen på din iPhone eller iPod touch. Passbook visar relevanta biljetter och medlemskort automatiskt på låsskärmen beroende på plats och tidpunkt. När du till exempel går in på ditt favoritkafé visas ditt medlemskort automatiskt och du kan använda det för att köpa kaffe eller kontrollera ditt saldo. Passbook kan till och med meddela dig om din flygavgång eller gate ändras i sista minuten när du är på flygplatsen.
Guided Access i iOS 6 är en vidareutveckling av Apples innovativa hjälpmedelslösningar för utbildning och tillgänglighet. Med den här nya funktionen kan en förälder, lärare eller administratör avaktivera hårdvaruknappar och låsa en iOS-enhet till en enda app. Det är till exempel användbart vid prov eller för att hjälpa en elev med funktionsnedsättning att koncentrera sig. Guided Access ger också möjlighet att begränsa pekskärmsfunktionaliteten till vissa delar av skärmen.
Bland de nya iOS 6-funktionerna finns också:
• förbättringar av Safari, världens populäraste mobilwebbläsare, till exempel iCloud-flikar, läslistor i offlineläge, bildöverföring och helskärmsvy
• stöd för FaceTime-samtal via mobilnät
• möjlighet att skapa en VIP-brevlåda som gör det enklare att snabbt hitta e-post från viktiga personer du har angett som VIP-personer
• möjlighet att avvisa inkommande samtal med ett snabbt meddelande, ställa in påminnelser om att ringa tillbaka och använda läget Do Not Disturb
• en hel uppsättning förbättringar och tjänster speciellt för iOS-användare i Kina, till exempel förbättrad textinmatning och inbyggt stöd för populära kinesiska tjänster som Baidu, Sina Weibo, Youku och Tudou
Tillgänglighet
Betaversionen av iOS 6 och programutvecklarpaketet (SDK) finns tillgängliga nu för medlemmar i iOS Developer Program på developer.apple.com. iOS 6 kommer i höst som en kostnadsfri programuppdatering för iPhone 4S, iPhone 4, iPhone 3GS, nya iPad, iPad 2 och iPod touch (fjärde generationen). Vissa funktioner kanske inte är tillgängliga för alla produkter.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56

    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, iPhone, iPad, iPod touch, Siri, Safari, iCloud, App Store, iTunes, iPhoto, Aperture och FaceTime är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.