PRESSMEDDELANDEN 11 juni 2012

Mountain Lion tillgängligt i juli från Mac App Store

SAN FRANCISCO – 11 juni 2012 – Apple meddelade idag att OS X Mountain Lion, den nionde större uppdateringen av världens mest avancerade operativsystem, blir tillgänglig att hämtas från Mac App Store i juli. Mountain Lion introducerar fler än 200 nyskapande funktioner, bland annat det helt nya programmet Meddelanden, Notiscenter, systemomfattande delning, Facebook-integrering*, diktering, Tupplur, AirPlay-skärmdubblering, Game Center och förbättrad säkerhet med Gatekeeper. iCloud är inbyggt i grunden till OS X och Mountain Lion gör det enklare än någonsin att hålla filer uppdaterade på alla dina enheter.  
”Mac förnyas otroligt snabbt och nu släpper vi OS X Mountain Lion bara ett år efter den framgångsrika lanseringen av Lion”, sade Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”Med iCloud inbyggt och nya Notiscenter, Meddelanden, diktering, Facebook-integrering och andra funktioner är det här den bästa versionen av OS X hittills.”
 
I Mountain Lion är det enklare än någonsin att ställa in Mail, Kontakter, Kalender, Meddelanden, Påminnelser och Anteckningar med hjälp av ditt iCloud-konto. De nya programmen Påminnelser och Anteckningar hjälper dig att komma ihåg viktiga uppgifter och snabbt skriva ned dina tankar, samtidigt som iCloud automatiskt håller allt uppdaterat. Dokumentmolnet fungerar med iCloud-kompatibla program som Apples iWork-serie, så att du alltid kan komma åt och redigera dina dokument på vilken enhet du vill.
 
Det nya programmet Meddelanden ersätter iChat och introducerar iMessage för Mac så att du kan skicka meddelanden till alla som har en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac. Du kan bifoga filer, högupplösta bilder och HD-videor, och eftersom meddelanden från iMessage visas på alla dina enheter kan du enkelt fortsätta ett påbörjat samtal på en annan enhet. iMessage har stöd för gruppmeddelanden, leverans- och läskvitton, skrivindikatorer och säker E2E-kryptering. Programmet Meddelanden stöder också populära snabbmeddelandetjänster som AIM, Yahoo!, Google Talk och Jabber.
 
Mountain Lion strömlinjeformar visningen av notiser så att du kan se alla notiser från OS X och program från andra tillverkare på ett och samma ställe i Notiscenter. Du kan anpassa vilka program som skickar notiser, vilka notiser du får och hur många objekt som visas i Notiscenter. När du vill fokusera på ditt arbete eller titta på en film kan du välja att tillfälligt stänga av notiserna.
 
Ny och systemomfattande delning är inbyggt i Mountain Lion och gör det ännu enklare att dela länkar, bilder, videor och andra filer. Genom att klicka på delningsknappen kan du snabbt dela innehåll utan att behöva växla till ett annat program och du behöver bara logga in en gång för att använda tjänster från andra företag som Facebook, Twitter, Flickr och Vimeo. Eftersom Facebook och Twitter är integrerade i Notiscenter blir du underrättad när någon skickar ett meddelande eller nämner dig i ett inlägg eller en tweet.
 
Tack vare det inbyggda Facebook-stödet kan du lägga upp bilder, länkar och kommentarer med platser direkt från programmen. Så fort du loggat in visas dina Facebook-vänner automatiskt i Kontakter tillsammans med sina profilbilder. Facebook-notiser fungerar med Notiscenter i Mountain Lion och du kan till och med uppdatera din Facebook-status direkt i Notiscenter.
 
Diktering är inbyggt i Mountain Lion och gör det möjligt att diktera text var som helst där du kan skriva, oavsett om du använder ett program från Apple eller från en annan tillverkare. Mountain Lion introducerar också Power Nap, en innovativ funktion som håller MacBook Pro med Retina-skärm och MacBook Air (andra och tredje generationen) uppdaterade medan datorn är i viloläge. Power Nap uppdaterar automatiskt Mail, Kontakter, Kalender, Påminnelser, Anteckningar, Bildström, Hitta min Mac och Dokumentmolnet. När datorn är ansluten till elnätet hämtar funktionen dessutom programuppdateringar och säkerhetskopierar datorns innehåll med hjälp av Time Machine.
 
Med den banbrytande nya funktionen Gatekeeper blir det säkrare att hämta program från internet eftersom du får kontroll över vilka program som installeras på din Mac. Du kan välja att installera program från alla möjliga källor, precis som du gör idag, eller ställa in Gatekeeper till att endast tillåta program från Mac App Store om du vill ha maximal säkerhet. Med den förvalda inställningen kan du installera program från Mac App Store och från utvecklare som har ett unikt utvecklar-ID från Apple. Förutom att Mountain Lion dagligen söker efter säkerhetskopieringar innehåller systemet dessutom ett sandlådeprogram som hindrar suspekta program från att skada din dator, samt kärn-ASLR för utökat skydd mot buffertspillsattacker.
 
Fler nya funktioner i Mountain Lion:
 
• AirPlay-skärmdubblering – ett enkelt sätt att trådlöst skicka en säker ström av det som visas på din Mac i upp till 1080p till en HDTV med hjälp av Apple TV, eller skicka ljud till en mottagare eller högtalare som använder AirPlay
• Game Center som introducerar det populära spelnätverket från iOS på Mac så att du kan spela multiplayer-spel i realtid tillsammans med dina vänner som använder en Mac, iPhone, iPad eller iPod touch
• snabbare Safari med ett samlat smart sökfält, iCloud-flikar som visar alla öppna flikar på dina olika enheter och en ny flikvy så att du snabbt kan växla mellan dem
• nya funktioner för användare i Kina, däribland markant förbättrad textinmatning, en ny kinesisk ordbok, enkel inställning med populära e-postleverantörer, Baidu-sökning i Safari, inbyggd delning till Sina Weibo och populära videowebbplatser som Youku och Tudou
• fler än 1 700 nya API:er som ger utvecklarna tillgång till de senaste kärnteknikerna för OS och internet, samt de senaste funktionerna i OS X, däribland dokumentmolnet, notiser, delning och Game Center
 
Pris och tillgänglighet
OS X Mountain Lion blir tillgängligt i juli från Mac App Store för $19,90 USD**. Mountain Lion kräver Lion eller Snow Leopard (OS X 10.6.8 eller senare), 2 GB minne och 8 GB ledigt hårddiskutrymme. En fullständig lista över systemkrav och kompatibla datorer finns på:apple.com/se/osx/. OS X Server kräver Mountain Lion och blir tillgängligt i juli från Mac App Store. Uppgraderingen OS X Mountain Lion Up-to-Date finns tillgänglig utan extra kostnad via Mac App Store för alla kunder som köpt en berättigande ny Mac från Apple eller en Apple-auktoriserad återförsäljare den 11 juni 2012 eller senare. 
 
*Facebook-integrering blir tillgänglig i en kommande programuppdatering för Mountain Lion.
** Svenskt pris tillgängligt närmare lansering
 
Presskontakter:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 3056


    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, App Store, AirPlay, iCloud, iWork, iChat, iMessage, iPhone, iPad, iPod touch, Retina, Time Machine, Apple TV och Safari är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.