PRESSMEDDELANDEN 25 juli 2012

Mountain Lion tillgängligt idag från Mac App Store

CUPERTINO, Kalifornien – 25 juli 2012 – Apple meddelade idag att OS X Mountain Lion, den nionde större uppdateringen av världens mest avancerade operativsystem, nu finns att hämta från Mac App Store. Mountain Lion innehåller fler än 200 nyskapande funktioner, däribland iCloud-integrering, den helt nya appen Meddelanden, Notiscenter, systemomfattande delning, Facebook-integrering*, diktering, AirPlay-skärmdubblering och Game Center. Mountain Lion finns som en uppgradering från Lion eller Snow Leopard för 149 kronor.
”Våra användare kommer att älska de nya funktionerna i Mountain Lion och hur enkelt det är att hämta och installera appar från Mac App Store”, sa Philip Schiller, Apples vice VD på Worldwide Marketing. ”Tack vare integreringen med iCloud blir det ännu enklare att ställa in Mountain Lion och all viktig information hålls uppdaterad på alla dina enheter så att du kan fortsätta att redigera dokument, skriva anteckningar, skapa påminnelser och hålla igång samtal oavsett om du började på en Mac, iPhone eller iPad.”
Bland de över 200 nyskapande funktionerna i Mountain Lion finns:
  • iCloud-integrering som gör det enkelt att ställa in Mail, Kontakter, Kalender, Meddelanden, Påminnelser och Anteckningar och hålla allting, inklusive iWork-dokument, uppdaterade på alla dina enheter
  • den helt nya appen Meddelanden som ersätter iChat och introducerar iMessage för Mac så att du kan skicka meddelanden till alla som har en iPhone, iPad, iPod touch eller Mac
  • Notiscenter som strömlinjeformar visningen av notiser så att du snabbt kan komma åt notiser från Mail, Kalender, Meddelanden, Påminnelser, systemuppdateringar och appar från andra tillverkare
  • systemomfattande delning som gör att du snabbt och enkelt kan dela länkar, bilder, videor och andra filer utan att behöva växla till en annan app och du behöver bara logga in en gång för att använda tjänster från andra företag som Facebook, Twitter, Flickr och Vimeo
  • Facebook-integrering som gör det möjligt att lägga upp bilder, länkar och kommentarer med platser direkt från apparna, automatiskt lägga till dina Facebook-vänner i Kontakter och till och med uppdatera din Facebook-status direkt från Notiscenter
  • diktering som du kan använda till att diktera text var som helst där du kan skriva, oavsett om du använder en app från Apple eller från en annan tillverkare
  • AirPlay-skärmdubblering – ett enkelt sätt att trådlöst skicka en säker ström av det som visas på din Mac i upp till 1080p till en HDTV med hjälp av Apple TV, eller skicka ljud till en mottagare eller högtalare som använder AirPlay
  • Game Center som introducerar det populära spelnätverket från iOS på Mac så att du kan spela flerspelarspel i realtid tillsammans med dina vänner som använder en Mac, iPhone, iPad eller iPod touch.


Bland övriga funktioner i Mountain Lion märks den banbrytande nya funktionen Gatekeeper som gör det säkrare att hämta program från internet, Power Nap som automatiskt uppdaterar dina appar medan Mac-datorn är i viloläge och en snabbare Safari-webbläsare. Det finns också nya funktioner för användare i Kina, däribland markant förbättrad textinmatning, en ny kinesisk ordbok, enkel inställning med populära e-postleverantörer, Baidu-sökning i Safari samt inbyggd delning till Sina Weibo och populära videowebbplatser som Youku och Tudou.
Pris och tillgänglighet
OS X Mountain Lion finns på Mac App Store för 149 kronor. Mountain Lion kräver Lion eller Snow Leopard (OS X 10.6.8 eller senare), 2 GB minne och 8 GB ledigt hårddiskutrymme. En fullständig lista över systemkrav och kompatibla datorer finns på: apple.com/se/osx/specs/. OS X Server kräver Mountain Lion och finns på Mac App Store för149 kronor. Uppgraderingen OS X Mountain Lion Up-to-Date finns tillgänglig utan extra kostnad från Mac App Store för alla kunder som köpt en berättigande ny Mac från Apple eller en Apple-auktoriserad återförsäljare den 11 juni 2012 eller senare.
*Facebook-integrering blir tillgänglig i en kommande programuppdatering för Mountain Lion.
Presskontakt:
Petter Ahrnstedt
Apple
ahrnstedt.p@apple.com
08-703 30 56

    © 2012 Apple Inc. Alla rättigheter förbehålls. Apple, Apples logotyp, Mac, Mac OS, Macintosh, OS X, App Store, iCloud, AirPlay, iWork, iChat, iMessage, iPhone, iPad, iPod touch, och Apple TV är varumärken som tillhör Apple. Namn på andra företag och produkter kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.